Adio nuci, adio struguri! S-au copt fructele de kiwi
Recoltă impresionantă în comuna clujeană Feleacu. Pe lângă zarzavaturi, pomi fructiferi şi viţă de vie, un preot, fost informatician, a cultivat două plante cu fructe exotice. Mai exact, kiwi. Într-o singură zi a cules 45 de kilograme din aceste fructe, bogate în vitamina C.
Grădina de la Mănăstirea greco-catolică Stavroanastasis are două hectare şi adăposteşte o livadă. Om gospodar, preotul Sabin Făgăraş cultivă aici zarzavaturi, viţă de vie şi pomi fructiferi. Anul acesta, pe lângă mere şi pere, coşurile s-au umplut şi cu kiwi. Micuţele fructe cu miezul verde, cărnos, acrişor şi cu coajă pufoasă cresc în ţări exotice, în zone cu climă caldă, dar s-au adaptat cu uşurinţă şi-n inima Ardealului.
„Plantele le-am adus din Italia, în urmă cu opt ani, sub formă de câteva ramuri. Spre deosebire de viţa de vie, planta de kiwi are nevoie de polenizare încrucişată din partea unei plante separate, neroditoare. Aşa că am adus o plantă cu flori -mascul şi trei cu flori-femelă”, a declarat preotul Sabin Făgăraş, pentru Transilvania Reporter.
Primul an a fost problematic, pentru că din patru plante, doar două au supravieţuit.
“Le-am pus puţin gunoi şi apă, iar stilul de creştere este ca acela al viţei de vie. Atât doar că ,după ce s-au despovărat de greutatea fructelor, le-am ridicat puţin cu nişte proptele. Au nevoie de multă apă, dar anul acesta nu a fost o problemă pentru că a plouat destul de mult. De pe o singură plantă am adunat patru găleţi de fructe, adică în jur de 45 de kilograme. Le ţin în biserică până se înmoaie puţin, să nu fie aşa dure şi până la Crăciun trebuie consumate”, a conchis părintele, care a fost şi programator la Centrul de Calcul din Cluj.
Click! spune
Fructul în formă de ou provine din China. Are o coajă subţire, maro, cu perişori fini ce acoperă pulpa suculentă de culoarea jadului, plină de seminţe negre. Principala calitate este conţinutul excepţional de vitamina C, care este chiar mai ridicat decât la o portocală sau o lămâie. Kiwi mai conţine vitaminele A şi E, acid folic, cupru, fier, magneziu, calciu şi fosfor.