Adio, pensii de lux!
”Pensiile speciale nu vor mai fi actualizate cu salariile aflate în plată, ci cu rata inflaţiei”. Anunţul făcut de ministrul Muncii, Lia Oluguţa Vasilescu, i-a băgat în sperieţi pe pensionarii de lux. Pentru unii dintre ei poştaşul vine lunar cu un miliard de lei vechi.
Ca să scape sistemul de generaţiile viitoare de pensionari care trăiesc pe picior mare, Guvernul va da o ordonanţă de urgenţă săptămâna viitoare, ce va fi aplicată din 15 septembrie. Aceasta va schimba modul prin care se calculează indexarea. Astfel că pensiile care nu se bazează pe principiul contributivităţii nu vor mai fi majorate în funcţie de salariile celor aflaţi în activitate, ci doar cu rata inflaţiei, la fel ca în cazul pensionarilor obişnuiţi.”După apariţia Legii salarizării, dacă lăsăm pensiile de serviciu să se actualizeze cu ce este la cei activi, vom ajunge într-o situaţie foate neplăcută de anul viitor, în sensul că economia nu poate să susţină astfel de creşteri. Statul nu-şi permite ca la o pensie de 33.000 de lei, aflată în plată, să plătească 66.000 de lei peste câţiva ani”, a motivat Lia Olguţa Vasilescu, la Antena 3.Totodată, ministrul Muncii a subliniat că nici o pensie aflată în plată nu va fi redusă. În prezent, magistraţii, militarii, poliţiştii, angajaţii din penitenciare şi din Servicii ies la pensie în floarea vârstei, iar calculul venitului nu se face în funcţie de cât au contribuit la stat, ci ca procent - între 60% şi 80% - din salariul brut înainte de pensionare. În plus, ori de câte ori cresc lefurile în domeniul său de activitate sunt majorate şi pensiile.Aşa se face că în România au ajuns să existe pensii chiar şi de 100.000 de lei (un miliard de lei vechi), după cum a anunţat, în septembrie anul trecut, Raluca Prună, ministrul Justiţiei la acea dată. Potrivit acesteia, 60 de magistraţi se bucură de bătrâneţi de nabab.Alţi colegi de-ai lor au între 27.000 de lei şi 40.000 de lei. Alături de categoriile de pensii de serviciu gestionate de CNPP, există pensiile militare, pe care le primesc circa 150.000 de persoane, foşti angajaţi ai ministerelor Apărării, Internelor şi ai SRI şi care sunt, în medie, de circa 3.000 lei.
Dumitru Coarnă: «În MAI se fac pensionări pe pile»
Subiectul pensiilor speciale scoate la iveală hoţiile care se fac în Ministerul de Interne. Dumitru Coarnă, liderul sindicatelor din Poliţie, a dezvăluit faptul că mulţi se pensionează foarte devreme, după care se reangajează în sistem. În felul acesta iau pensie mare, dar şi salariu generos.
„Aici la MAI şi-au pensionat toate pilele prin infracţiune, avem 30 oameni pensionaţi între 39 şi 44 ani cu peste 10.000 lei, după care o parte dintre ei sunt angajaţi la dublu. Joi l-a pensionat, vineri l-a angajat. Cred că o să fac plângere penală pentru fals, uz de fals, abuz în serviciu”, a mărturisit sindicalistul.
Va creşte punctul de pensie
”Avem pregătită Legea pensiilor pentru luna octombrie unde vom respecta programul de guvernare, care prevede să plecăm de la 971 de lei punctul de pensie cât a fost la începutul anului - am ajuns deja la 1.000 de lei - şi să ajungem la 1.775 de lei. Deci este clar că şi pensiile acestora vor creşte. Din păcate, la cei care sunt pe contributivitate, pensia medie este sub punctul de pensie la ora actuală”, a conchis Lia Olguţa Vasilescu.
Se plafonează indemnizaţiile pentru mame
Nu mai sunt bani nici pentru indemnizaţii! Dacă anul trecut, Guvernul PSD a renunţat la plafonarea lor, de data aceasta vrea să revină la vechea schemă. Astfel că părinţii nu vor putea lua mai mult de 1.800 de euro pe lună (în jur de 8.000 de lei la cursul actual),, indiferent de venit. ”Vom intra cu celeritate şi în aceste indemnizaţii, în sensul că vom plafona indemnizaţia la maxim cât există în Europa la ora actuală, adică 1.800 de euro, cât are Germania”, a spus ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasuilescu .Cele mai mari 12 indemnizaţii aflate în plată se situează între 40.000 şi 159.000 de lei şi sunt calculate la 85% din venitul părintelui.