Administratorii Pilonului II: ”Îndemnul la retragerea economiilor îi va lăsa mai săraci pe români”
De la 1 ianuarie 2019, românii vor putea renunța la Pilonul II de pensii. Acesta nu va mai fi obligatoriu, ci opțional, astfel că cei care au cotizat cel puțin cinci ani își vor putea retrage economiile. Însă vor fi obligați să cotizeze în continuare la fondul public de pensii. Administratorii Pilonului II spun că îndemnul la retragerea economiilor îi va lăsa mai săraci pe români.
Imediat ce ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a anunțat că Pilonul II de pensii nu va mai fi obligatoriu, ci opțional, reprezentanții Asociației pentru Pensiile Administrate Privat au reacționat. Iată cu ce efecte spun ei că ne vom confrunta:
- România va intra în haos, pentru că populația, economia și investitorii vor fi grav afectați;
- Acest sistem de economisire a populației pentru vârsta pensionării va fi desființat de facto;
- Românii vor pierde dreptul de a lăsa moștenire banii economisiți pentru pensie;
- Pe fondul declinului demografic va condamna definitiv oamenii la sărăcie și captivitate față de sistemul public de pensii;
- Se va reduce cea mai importantă acumulare de capital autohton din istorie, mărind astfel dependența țării de finanțările externe;
- Va crește costul de finanțare a datoriei publice.
Pilonul II există pe piață de 11 ani, timo în care s-au strâns 10 miliarde de euro. Cotizează la el 7,2 milioane de angajați.