Adrian Despot şi Răzvan Exarhu şi-au strâns rockerii să doneze sânge. Fă-o şi tu şi salvezi 3 vieţi
O boală cumplită, un accident sau un transplant. Sunt cazuri când un semen de-al nostru ajunge să aibă nevoie de sânge. Pentru un om sănătos nu înseamnă nimic, dar pentru el reprezintă pasul dintre viață și moarte. Adrian Despot şi Răzvan Exarhu şi-au strâns rockerii să doneze sânge. Fă-o şi tu şi salvezi 3 vieţi!
Nevoia de sânge este uriașă și, din păcate, România este la finalul clasamentului, În Europa. Doar 1,7% din populație donează, iar mulți o fac doar atunci când o rudă sau un prieten apropiat depinde de el.
Asta în timp ce danezii, britancii și olandezii ajung chiar și la 10%. Iar nevoia de sânge este din ce în ce mai mare, având în vedere că sunt mulți oameni în suferință și puțini care empatizează cu ei.
Adrian Despot: ”Sunt donator anual”
Potrivit statisticilor, în primul trimestru al acestui an, la Centrul de Transfuzie Sanguină București, au venit cu peste 1.100 mai puțini donatori decât în aceeași perioadă din 2018.
Ca să dea un semn că trebuie să fim mai buni, peste 30 de rockeri pe motociclete, în frunte cu Adriani Despot, solistul trupei Vița de Vie, au venit ieri dimineață să dea puțin din sângele lor.
”Am început să donez sânge încă de când eram în școala generală, iar acum pot să spun că sunt donator anual. Pe noi muzica ne-a adus împreună. Să facem o infuzie de rocker în România”, a spus vedeta la lansarea campaniei ”România are sânge de rocker”, promovată de postul de radio Rock FM, la inițiativa lui Răzvan Exarhu, realizatorul matinalului ”Morning Glory”.
Răzvan Exarhu:”Umblam năuc și căutam sânge pentru tata”
Tatăl lui a fost bolnav și a avut de sânge. Și atunci și-a dat seama cât de greu se obține. ”Umblam năuc pe holurile spitalului și nu știam ce să fac. Am vorbit cu prietenii în încercarea de a face rost de sânge pentru tata. Mă gândeam ce bine ar fi ca muzica să se producă odată cu sângele și să aibă loc mutații. Așa mi-a venit ideea campaniei, care se îndreaptă către oricine suferă de umanitate”, a mărturisit Exarhu.
Sunt chemați să doneze fanii acestui gen muzical și nu numai. Timp de o lună, 5 trupe rock din România vor lansa cover-uri rock ale unora dintre cele mai cunoscute șlagăre românești, transferând oricărui român din mândria de rocker, pentru a încuraja donarea de sânge.
”Din păcate, sângele nu poate fi făcut în laborator și avem nevoie de el constat. În București sunt 60 de spitale, dintre care 14 de urgență, 8 maternități și 3 de pediatrie. La o donare sunt recoltați 450 ml de sânge care pot salva trei vieți. În prezent, avem 20.000 de donatori care vin constant”, ne-a precizat Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzii.
Cine poate dona sânge
Pot fi donatori cei care au între 18 și 60 de ani, au greutatea peste 50 kg, nu suferă de o boală cronică și nu sunt sub tratament. Cu trei zile înainte nu trebuie să consume alcool și e bine să fie odihniți.
La final, beneficiază de o zi liberă de la serviciu și 7 tichete de masă în valoare de 70 de lei. Pentru o sănătate de fier, specialiștii spun că e bine să donăm sânge o dată la 3 luni.
Oamenii care donează cu regularitate își reduc riscul de a dezvolta boli grave şi de a suferi un accident vascular cerebral sau un atac de cord.
Te poți programa pe aplicație
Ca să nu pierzi timpul, specialișii te îndrumă să te programezi înainte să mergi la centru ca să donezi. Și o poți face rapid pe aplicația Donorium, care a fost lansată în decembrie 2018 de Fundația Donatorilor Benevoli, în parteneriat cu centrele de transfuzie sanguină.
Tot de aici poți afla informații utile și primești notificări ori de câte ori centrele din țară au nevoie de o grupă anume. În prezent, peste 10.000 de români o folosesc.
Când ajungi la programare, treci printr-un consult, apoi ți se fac analize. Dacă totul este în regulă, ți se recoltează.