Adrian Streinu-Cercel, 5 gafe monumentale în perioada pandemiei de coronavirus

Ultima actualizare:

    Adrian Streinu-Cercel a reușit, prin doar câteva declarații, să-i bage în sperieți pe toți pensionarii din România
Adrian Streinu-Cercel a reușit, prin doar câteva declarații, să-i bage în sperieți pe toți pensionarii din România

Adrian Streinu-Cercel este medicul care a reușit să-l înfurie pe Kalus Iohannis așa cum, probabil, nimeni nu a mai făcut-o până acum. Calmul președintelui a fost pus la grea încercare zilele trecute când directorul de la Matei Balș a făcut încă o gafă monumentală. El a propus ca persoanele de peste 65 de ani să fie luate din casele lor, de lângă familii și duse într-o zonă de carantină. Iată și alte derapaje ale managerului spitalului Matei Blaș, în contextul epidemiei de coronavirus.

În perioada pandemiei de coronavirus care a afectat România, managerul Institutului Matei Balș a comis o serie de gafe și derapaje prin declarații care au fost, ulterior, ori infirmate de către autorități, ori contrazise vehement de alți medici români. Iată prin ce s-a afirmat în această perioadă Streinu-Cercel.

Adrian Streinu-Cercel: Coronavirusul, de 10 ori mai slab decât gripa

Potrivit Radio Europa Liberă România, printre primele gafe pe care Streinu-Cercel le-a făcut în spațiul public se numără declarația potrivit căreia coronavirusul este de 10 ori mai slab decât gripa. El a spus într-o intervenție televizată la Digi24 că „acest virus este de 10 ori mai slab decât virusul gripal. Însă, ținând cont că avem un germene nou, care nu a mai fost în circulație până acum, toată lumea este alertată și este normal să fie așa. Lumea medicală, vorbesc. Văd că se alertează și ceilalți care nu ar trebui”. Declarația a fost făcută a doua zi după ce în România fusese confirmat primul caz de îmbolnăvire cu coronavirus.

„Riscul ca epidemia să ajungă în România este redus”

Cu doar o lună înainte, în ianuarie, pe când virusul depășise granițele Chinei și se răspândea în întrega lume, Streinu-Cercel făcea o altă afirmație care s-a dovedit, ulterior, falsă. Spunea, pe atunci, că focarul e un „punctișor” pe harta Chinei, iar riscul ca epidemia să ajungă pe teritoriul țării noastre este substanțial redus. Managerul Institutului Matei Balș a declarat acest lucru într-o conferință de presă. „China e mare. Acest focar, la nivelul Hubei, cu circa 11 milioane de locuitori, e un punctișor pe harta Chinei. Înseamnă că riscul ca un astfel de caz să ajungă în România e substanțial redus”. Tot în acea perioadă medicul spunea că „nu există teste rapide” pentru depistarea infecției cu Covid-19. Și acest lucru s-a dovedit a fi fals, deși rezultatele testelor rapide nu sunt la fel de concludente precum cele ale testelor clasice, efectuate în laborator.

Streinu Cercel: „Alcoolul sanitar nu este bun, nu folosește la nimic”

Medicul nu se oprește aici și continuă cu declarații și afirmații contestate vehement de majoritatea medicilor români. El a spus, la un moment dat, că spirtul nu ne ajută să prevenim îmbolnăvirile, că nu folosește la nimic. „Alcoolul sanitar nu este bun, nu foloseşte la nimic. Spirtul medicinal nu e bun. Sunt bune substanţele care sunt pe bază de alcool, dar sunt speciale, care să fie biocide. Spirtul nu este biocid. Sunt bune şi substanţele pe bază de clor, dar nu clorhexidina pentru că s-a demostrat că nu este activă pe coronavirus. Este lucru cert în documentele oficiale ale OMS. Cele din bucătărie care au clor sunt foarte bune, numai că alea şi ard. Atunci, trebuie avută foarte mare grijă pentru că structura pielii mâinii este foarte importantă pentru viaţa de zi cu zi”, declara el la un alt post de televiziune.

A fost implicat în scandalul testărilor din fața blocului

Adrian Streinu-Cercel merge și mai departe și propune, în parteneriat cu primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, o testare în masă a bucureștenilor. Era vorba, mai exact, despre 10.000 de locuitori care să fie testați cu prioritate în fața blocurilor. O propunere absolut nerealistă, acceptată însă chiar și de ministrul sănătății de atunci, Victor Costache. Acesta a fost ulterior demis. Iată ce declara Adrian Streinu-Cercel în acea perioadă: „A venit Organizația Mondială a Sănătăţii şi a spus clar, dacă sunteţi în epicentru aveţi un singur lucru de făcut sau trei, testaţi, testaţi, testaţi. Alte sfaturi OMS nu a putut să ne aducă, decât testare, testare, testare. Testările vor avea loc chiar în faţa blocului, unde oamenii locuiesc, iar rezultatele vor fi gata în aproximativ 20 - 30 de minute și vor fi trimise locatarilor prin SMS. Cei care se vor ocupa de anunțarea și organizarea oamenilor pentru testare vor fi preşedinţii asociațiilor de bloc”. Potrivit Managerului Institului Matei Balș, la nivelul populației de două milioane de locuitori a Bucureştiului e nevoie de testarea a 9.558 de persoane. Dar, pentru că există o marjă de eroare, conform calculelor sale a fi necesară testarea a 10.514 oameni.

Iohannis, despre planul Vacanța Mare:„Măsuri aberante, iresponsabile și totalitare”

Ultimul derapaj al celebrului și controversatului medic s-a produs zilele trecute când a venit cu o propunere considerată de mulți de-a dreptul halucinantă. El spunea că, după ridicarea restricțiilor, bătrânii ar trebui să stea timp de trei luni în carantină, ori acasă la ei, ori relocați în alte case, ori relocați instituțional. Toate cheltuielile cu întreținerea lor ar fi urmat să fie suportate de către rude și familii. În grupa de risc ar fi fost introduse și persoanele cu vârste între 40 și 65 de ani, iar pentru această categorie de vârstă Cercel propunea izolare la domiciliu sau decalarea programului de lucru.

Proiectul, făcut public fără a primi acordul vreunei alte autorități, l-a făcut pe președintele țării să iasă în fața românilor pentru a-i liniști. „A apărut o documentație de la un institut. Nu se poate. Nu poate veni un institut, oricât de bine cotat, să spună ce și cum”, spunea Iohannis într-o declarație de presă. „A apărut o idee care a dus la foarte multă neliniște. Într-un asemenea plan cineva propunea măsura aberantă ca persoanele peste 65 să fie carantinate. Așa ceva nu se va întâmpla, e inacceptabil. Trăim într-o societate liberă, dar în nici un caz nu venim cu asemenea măsuri totalitare. Deci stați liniștiți, nu vine nimeni să vă ia de acasă și să vă ducă în carantină, nu vine nimeni cu măsuri inumane. În nici un caz statul nu va veni să impună asemenea măsuri care nici nu trebuie discutate într-o societate din secolul 21. Asemenea planuri prost gândite nu fac decât să inducă panică în populație, or, panica e ultimul lucru de care avem nevoie.Toți, inclusiv experții, trebuie să înțeleagă că nu avem decât un plan, la care lucrăm cu toții”.

Cine este medicul Adrian Streinu-Cercel

Potrivit Radio Europa Liberă România, Adrian Streinu-Cercel a terminat medicina în 1982, iar în 1988 era deja consilier la ministerul comunist al sănătății. Lucra ca medic specializat în boli infecțioase la Spitalul Colentina, la conducerea căruia a și ajuns în 1990. Până la desprinderea Institutului Balș de spitalul Colentina, în 2007, Streinu-Cercel, s-a aflat la conducerea fiecăruia, fie ca manager, fie ca director științific. Acum, este managerul Institutului Matei Balș. În paralel, Streinu-Cercel, care s-a specializat la început în hepatită și, după 1990 în SIDA, a urcat treptele academice la Facultatea de Medicină din București, având acum titlul de profesor universitar, conducător de doctorate, a fost șef al cancelariei UMF Carol Davila din București, șef al Senatului universității de medicină și farmacie, iar în plină pandemie de coronavirus a candidat la funcția de rector al UMF București, însă a pierdut competiția.

Tot în același timp, a avut răgaz, între conducerea celor mai mari spitale de boli infecțioase din țară și completarea titlurilor academice, fiind autor al peste 200 de lucrări, să fie și secretar de stat în Ministerul Sănătății sau consilier al ministrului în timpul guvernărilor PNL și PSD.

Parteneri

image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net