Aerul otrăvit din București. Respirăm 5 poluanți cancerigeni!

Ultima actualizare:

    Centralele electrice de termoficare sunt și ele una dintre cele mai mari surse de poluare din București Centralele electrice de termoficare sunt și ele una dintre cele mai mari surse de poluare din București
Centralele electrice de termoficare sunt și ele una dintre cele mai mari surse de poluare din București Centralele electrice de termoficare sunt și ele una dintre cele mai mari surse de poluare din București

Scandalul poluării excesive scoate în prim-plan informații incredibile! Aerul este otrăvit în București și respirăm 5 poluanți cancerigeni. O arată datele din rapoartele oficiale extrase de avocatul în probleme de mediu Marius Petroiu.

Bucureștiul este unul dintre cele mai poluate orașe din România, cu numai puțin de 5 poluanți cu potențial cancerigen în aerul respirat.

Substanțele care ne otrăvesc plămânii în București

Din datele aflate în rapoartele oficiale, extrase de avocatul în probleme de mediu Marius Petroiu, ar fi vorba despre: benzen, oxid și monoxid de azot, particule fine 10 și 2.5.

Benzenul este cancerigen de prim grad, iar expunerea pe termen lung, chiar la concentrații scăzute de oxid și monoxid de azot sau particule fine 10 și 2.5 determină creșterea incidenței cancerului la copii și adulți.

Cazurile de cancer par să crească la o rată alarmantă: 30.000 de cazuri în 2018, comparat cu 23.000 în 2017. ”Gabriela Firea a promis încă de acum patru ani măsuri concrete, a avut bugete alocate pentru acestea, dar a eșuat în implementarea lor: registrul spațiilor verzi, centura verde, măsuri speciale anti-praf, piste de biciclete, strategii sectoriale pe deșeuri. În lipsa registrului spațiilor verzi, spațiile verzi dintre blocuri continuă să dispară. Mai grav, Firea a propus sau a autorizat dispariția a zeci de hectare de spații verzi și aglomerarea orașului prin milioane de metri pătrați construiți suplimentari”, a precizat Nicușor Dan.

Propuneri pentru reducerea poluării în București

 Acesta a venit și cu propuneri care, spune el, ar reduce semnificativ poluarea din cel mai aglomerat oraș din România.

- reducerea traficului, inclusiv încurajarea transportului alternative;

- poliția locală să controleze respectarea normelor în șantierele de construcții;

- verificarea prin laboratorul mobil propriu respectarea normelor la gropile de gunoi;

- reducerea prin colectare selectivă a cantității de gunoi la gropile de gunoi;

- extinderea spațiilor verzi;

- orașul să nu mai fie supraaglomerat prin PUZ-uri derogatorii;

- toaletările copacilor să fie făcute doar către specialiști;

- să fie extinsă rețeaua de copaci de pe spațiile publice;

- centura verde.

Proiecte ale Primăriei Capitalei împotriva poluării

Nicușor Dan aduce în atenție și propiectele pe care Primăria Capitalei le-a demarat dea lungul timpului, dar afirmă că nu au fost realizate.

 Limitarea poluării atmosferice

• Realizarea Registrului spațiilor verzi. Au fost alocați în buget 5 milioane lei în 2016 și 2018, nu s-a realizat nimic;

• Implementarea strategiei anti-praf, după efectuarea pe bani europeni a proiectului pilot; proiectul ar fi presupus stropirea străzilor cu substanțe care absorb praful;

• Elaborarea conceptului pentru Centură verde a Bucureștiului, s-au alocat 280.000 lei în 2018, 260.000 lei în 2019, nu s-a făcut nimic;

• Construirea de piste de biciclete, s-au alocat 45 milioane lei în 2016, 2017, 2018, 2019, nu s-a făcut nimic;

• Elaborarea de strategii sectoriale pentru deșeuri din construcții, deșeuri periculoase (medicale), uleiul din gospodării, deșeuri din ambalaje, deșeuri biodegradabile. S-au alocat în fiecare an 150.000 lei pentru fiecare, nu s-a făcut nimic.

Măsurile nocive care au dus la creșterea poluării aerului

• PUZ sector 3, suspendat de instanță, peste 30 hectare;

• PUZ sector 4, peste 10 hectare;

• PUZ Stejarii în Badurea Băneasa, 5 hectare;

• PUD Kiseleff 45, 1 hectar, anuat de istanță;

• PUZ Primăverii 1, 0,5 hectare:

• PUZ Modrogan, 0,5 hectare;

• Autorizație construire Piață Charles de Gaulle, 0,5 hectare;

• Autorizație construire Parcul Tineretului, 2,5 hectare;

• Aviz defrișare Parcul Tineretului, 0,7 hectare.

Măsurarea poluării atmosferice

• Încă din 2016 Bucureștiul avea în lista de investiții un Sistem operativ informațional pentru măsurarea calității aerului. Au fost alocați 7 milioane lei în 2016, necheltuiți, 7 milioane lei în 2017, necheltuiți. Abia în decembrie 2018 s-a aprobat un concept, fără studiu de fundamentare;

• Primăria Capitalei dispune de un laborator mobil de măsurare a calității aerului, pentru care a plătit mentenanță de aproximativ 100.000 lei/an. Dar nu se știe de câte ori a fost folosit.

Comisia Europeană, amendă pentru Bucureștiul poluat

România se află în prezent în situaţia în care aşteaptă verdictul de la Comisia Europeană în privinţa poluării din Bucureşti, ceea ce înseamnă o amendă cuprinsă între 100.000 şi 400.000 de euro până va reuşi să ajungă să aibă zile fără depăşiri, a anunţat Costel Alexe, ministrul Mediului.

”Din păcate, în ultimii ani, poluarea aerului în Bucureşti a fost din ce în ce mai mare şi mai alarmantă de la an la an. Deşi aveam la Bucureşti un plan de măsuri, el nu este implementat aşa cum ar trebui. Dacă ar fi implementat aşa cum ar trebui, nu mai aveam atât de multe zile cu valori ridicate sau depăşiri în fiecare an. Primăria Capitalei, având în vedere că este astăzi în procedură de contencios cu Comisia Europeană şi din păcate nu a reuşit ani la rând să convingă Comisia că situaţia se îmbunătăţeşte, suntem astăzi în situaţia în care doar aşteptăm verdictul. Nici măcar nu am mai dat voie României să se apere în faţa Comisiei Europene, aşteptăm din moment în moment verdictul, care va însemna pentru România o amendă de între 100.000 şi 400.000 de euro până vom reuşi să ajungem să avem zile fără depăşiri”, a precizat Alexe.

El a subliniat că în prezent România se află, în relaţia cu Comisia Europeană, în procedura de infringement pe cele trei oraşe, Bucureşti, Braşov şi Iaşi.

Citește și:

https://www.click.ro/news/national/gabriela-firea-va-cere-firmelor-de-salubritate-sa-spele-mai-des-strazile

https://www.click.ro/news/national/poluarea-aerului-ne-imbolnaveste-de-plamani-cum-prevenim-afectiunile-respiratorii

https://www.click.ro/news/lume/poluarea-distruge-viitorul-omenirii-specialistii-se-dau-de-ceasul-mortii-pentru-solutii

https://www.click.ro/news/national/ai-masina-veche-de-20-de-ani-nu-vei-mai-circula-prin-centrul-bucurestiului

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
varza murata 505587 webp
bunt erleuchtet chinas jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net