Afacere de succes: s-a mutat la țară și crește găini. Acum nu face față comenzilor

Ultima actualizare:

    La ferma Mădălinei Mirea, păsările sunt hrănite cu porumbFoto: Arhivă personală
La ferma Mădălinei Mirea, păsările sunt hrănite cu porumbFoto: Arhivă personală

A renunţat la viaţa printre blocuri şi s-a mutat la sat, unde a pus pe picioare o afacere de familie. Mădălina Mirea se bucură acum de o mică fermă de găini şi de o livadă. “Am făcut toate acestea din iubire pentru soţul meu, care visa la o fermă în satul natal, şi din dorinţa de a-mi creşte copilul, care acum are 6 ani, într-un mediu sănătos”, se confesează Mădălina.

Licenţiată în marketing şi afaceri la Bucureşti, Mădălina Mirea (34 de ani) e mândră de ferma ei. La șapte ani de când a renunţat la viaţa de orăşeancă, ea se laudă cu peste 1.700 de păsări și cu 600 de pomi fructiferi. Tânăra și-a propus de la început să crească păsări în mod natural, doar cu porumb, grâu şi floarea soarelui, fără hormoni de creştere. În plus, găinile și cocoșii se bucură de libertate, astfel că se plimbă prin toată livada.

Ideea a pornit de la sora ei

Mădălina Mirea s-a mutat în satul Şiriu, din comuna Crucea (Constanța), imediat după ce s-a căsătorit. Soţul ei e originar din acest sat, unde avea o casă cu o grădină de 14.000 de metri pătraţi. „Când am ajuns în Şiriu, aici era gospodărie normală: 50 de găini şi doi porci. Am început, treptat, să dezvoltăm o fermă, și am investit în fiecare. Sunt eu fată de oraş şi cu facultate, dar îmi pun mănuşi şi mă apuc de pigulit iarba”, se amuză tânăra.

Ideea acestei mici afaceri a pornit de la sora ei, care cumpăra constant produse naturale din localitatea Agigea. „Mi se părea nostim că mergea pe la casele unor vecini şi cumpăra ouă sau carne de pasăre”, își amintește Mădălina. Varianta unei ferme la Şiriu era îmbrățișată şi de soţul Mădălinei, care este marinar şi petrece mult timp în voiaje. „Am făcut toate acestea din iubire pentru soţul meu, care voia să facă o fermă în satul natal, şi din dorinţa de a-mi creşte copilul, care acum are 6 ani, într-un mediu sănătos”, spune Mădălina.

“Nu vaccinăm păsările”

După mutarea la Şiriu, tânăra a început să cumpere păsări pe care să le crească special pentru carne și pentru ouă. „Achiziţionăm pui de o zi, deoarece nu sunt vaccinaţi. Noi nu vaccinăm păsările, deşi rata de mortalitate este mai mare, dar ne dorim să creştem natural puii şi găinile. La noi, o pasăre creşte în șase luni cât creşte în două luni la Avicola. Prin urmare, costurile sunt mai mari”, dezvăluie ea. Prima investiţie a fost în 200 de găini de carne. În paralel, Mădălina s-a ocupat de documentele necesare pentru certificatul de producător agricol. „Nu am accesat nici un fond european. Am făcut totul din banii noştri. Într-un an am construit un adăpost, în alt an am ridicat încă unul şi tot aşa. În patru ani, am investit aproape 30.000 de euro în construcţii şi în animale”, explică Mădălina.

Produse proaspete, livrate săptămânal

Întrucât produce totul natural, tânăra a început să caute şi clienţi, iar aceştia au apărut în rândul cunoscuţilor din Constanţa, care îşi doreau produse de la ţară, achiziţionate de la o persoană de încredere. În paralel, a folosit şi contul personal de Facebook pentru a-şi promova activitatea şi produsele. „Oamenii mă cunoşteau, aveau încredere în mine. Ouăle şi carnea sunt mărfuri perisabile şi periculoase. Cea mai bună promovare mi-au făcut-o clienţii mulţumiţi. De aproape un an nu mai postez nimic pe Facebook, deoarece nu mai facem faţă comenzilor”, se laudă Mădălina.

Produsele proaspete sunt livrate săptămânal, în ziua de luni. Proprietara fermei se trezeşte la 3.00 dimineaţa şi pregăteşte pachetele pentru fiecare comandă. În funcţie de sezon, oamenii pot alege, pe lângă ouă, carne de pasăre şi verdeaţă, legume sau fructe. În fermă muncesc trei oameni: Mădălina, socrul ei şi o persoană din sat, pe care o plătesc. „Se poate trăi din această activitate, dar trebuie să munceşti mult. Lunea, ziua în care fac livrările, o încep la 3.00 dimineaţa. În celelalte zile, la 6.00 suntem în curte, iar la ora 19.00 încă n-am terminat treaba”, detaliază tânăra întreprinzătoare.

Următorul obiectiv: agroturism

Când ferma funcţionează la capacitate maximă, familia Mădălinei vinde aproximativ 70 de cofraje cu ouă în fiecare săptămână şi cam 40 de păsări, tăiate, curăţate şi ambalate special. Profitul net la o asemenea livrare este în jur de 5.000 de lei. „Contează foarte mult munca. Mulţi au terenuri pe care le lasă necultivate, dar preferă să cumpere carne din comerţ”, adaugă femeia, care arată că nu aşteaptă nici un fel de sprijin de la stat sau din altă parte. „Când ai mii de metri de teren lăsaţi pârloagă în spatele casei, cum să te ajute statul? Să vină statul ca să-ţi spună că trebuie să-ți tai bălăriile şi să-ţi faci o grădină?”.

Pentru viitor, familia Mirea intenționează să dezvolte ferma şi să facă agroturism. „Musafirul vine dimineaţa, stă prin fermă, îşi poate culege singur fructele, dacă e toamnă, îşi poate alege păsările pe care doreşte să le cumpere şi noi i le pregătim. În plus, îi gătim și ceva tradiţional de mâncare”, își prezintă Mădălina planurile.

Vezi video pe adevarul.ro!

image
image
image
image
image
image
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net