Afacerist din Brașov, condamnat la 6 ani de închisoare pentru fraudă cu fonduri europene

Ultima actualizare:

Curtea de Apel București a dat zilele trecute sentința definitivă în cel mai mare dosar de fraudă cu fonduri europene din ultimii ani. Un om de afaceri din Brașov a fost condamnat la 6 ani de închisoare într-un dosar de corupţie şi obţinerea frauduloasă de fonduri europene în valoare de 3 milioane de euro. 

DNA a reușit după mult timp să obțină o nouă condamnare într-un dosar de fraudă cu fonduri europene
DNA a reușit după mult timp să obțină o nouă condamnare într-un dosar de fraudă cu fonduri europene

Conform DNA, în perioada 2011 - 2014, omul de afaceri Florin Macovei a depus dosare de finanţare comunitară nerambursabilă prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) scrie agerpres.ro.

În acest program se prevede că, în cadrul măsurii "Modernizarea exploataţiilor agricole", în sectorul zootehnic valoarea maximă eligibilă a unui proiect nu va depăşi 2.000.000 de euro, iar ponderea sprijinului nerambursabil va fi de 40% (maximum 800.000 de euro). 

Macovei, alături de un alt om de afaceri tot din Brașov au reușit cu ajutorul unor acte false să obțină ilegal prin PNDR conform DNA, fonduri nerambursabile în valoare de 12.800.344 lei (aproximativ 3.000.000 euro). 

Povestea celei mai mari fraude cu bani europeni din ultimii ani 

Pentru a păcăli regulamentele anti-fraudă ale UE și pentru a beneficia de fonduri nerambursabile în valoare mai mare decât plafonul legal, cei doi oameni de afaceri au divizat artificial proiectele lor de afaceri. Astfel, suspecții au formulat câte o cerere de finanţare în numele mai multor societăţi, pentru a se situa, formal, sub plafonul impus de PNDR. 

În plus, au folosit oferte falsificate, provenite de la aceiaşi producători/ furnizori. În aceste oferte, preţurile au fost stabilite în aşa fel încât valoarea totală a cheltuielilor eligibile în programul pe bani europeni să se situeze cât mai aproape de limita maximă şi să permită o valoare cât mai mare a fondurilor nerambursabile accesate (de aproape 800.000 de euro în fiecare caz). 

Ulterior, după încheierea contractelor de finanţare, în faza de implementare a proiectelor, Florin Macovei a beneficiat de ajutorul acordat de doi salariați din Ministerul Agriculturii, Viorel Brezeanu şi Gabriel Potcovaru, persoane însărcinate cu efectuarea controalelor în dosare pe fonduri europene 

Ce a decis Curtea de Apel București 

Potrivit sursei citate, omul de afaceri Florin Macovei din Braşov a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la şase ani închisoare iar pentru partenerul său dosarul a fost disjuns. În acest dosar au fost implicaţi şi cei doi angajaţi ai Ministerului Agriculturii acuzaţi că au primit mită de la Florin Macovei.  

Aceștia au primit în primă instanță, de la Tribunalul Bucureşti 8 ani, respectiv 5 ani închisoare cu executare pentru luare de mită. La judecarea apelului, cei doi angajaţi au scăpat de închisoare, Viorel Brezeanu a fost achitat, iar Gabriel Potcovaru a primit 3 ani cu suspendare 

Pe latură civilă, instanța a menţinut decizia inițială, prin care două firme deţinute de omul de afaceri Florin Macovei  trebuie să plătească amenzi de 290.000 lei, respectiv 240.000 lei. În plus, Macovei trebuie să achite 6,6 milioane lei Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
hipodrom baneasa jockeyclub1 jpg
supermarket jpeg
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net