Ai băut o bere? Te poţi urca la volan abia peste o oră şi jumătate
În cantităţi mai mari sau mai mici, des sau ocazional, fiecare dintre noi consumă băuturi alcoolice: vin, bere, cocktailuri, whiskey, tequila sau vodkă.Ştii însă cât timp rămâne alcoolul în sânge? Click! îţi spune în câte ore se metabolizează alcoolul din sânge în funcţie de greutatea pe care o ai.
Când consumăm alcool, acesta ajunge în stomac, iar apoi, odată ce a pătruns în sânge, ajunge la ficat - organul care-l procesează şi îl transformă în substanţe inofensive.
Trebuie ştiut faptul că o mică parte din alcoolul consumat, în jur de 2-10%, nu ajunge la ficat, ci se elimină prin respiraţie, transpiraţie şi urină.
Eliminarea alcoolului se face cu 0,15 grame la mie pe oră
Organismul uman dizolvă în fiecare oră câte o unitate de alcool, aceasta fiind echivalentul a 10 ml sau 8 grame de alcool pur.
Acest lucru variază însă de la o persoană la alta în funcţie de greutatea corporală, de vârstă, de sex.
De asemenea, contează foarte mult ce tip de băutură consumi, cât de mult bei, cât de repede bei, dacă ai mâncat înainte, dacă eşti obosit sau stresat.
Indiferent de toate acestea, eliminarea alcoolului din organism se face cu 0,15 grame la mie pe oră.
Un organism care consumă cantităţi mari şi foarte mari de alcool are nevoie de cel puţin 48 de ore pentru a-şi reveni.
Cum este metabolizat alcoolul?
La persoanele care beau pe stomacul gol valoarea maximă a alcoolemiei se atinge în 20-30 de minute, deoarece metabolismul e mai rapid şi alcoolul ajunge mai repede în sânge.
Eliminarea mai greoaie a alcoolului se face în cazul persoanelor cu afecţiuni ce-i încetinesc metabolizarea, cum ar fi ciroza hepatică sau diabetul zaharat.
Alcoolul este eliminat mai greu, metabolismul fiind încetinit, dacă înainte de a-l consuma ai mâncat.
Alcoolul este cel mai uşor de procesat şi eliminat din corp dacă este simplu, curat, fără adaosuri şi chimicale.
Ficatul transformă alcoolul în substanţe nedăunătoare
Există două modalităţi prin care celulele hepatice descompun moleculele de alcool şi le procesează: cu o enzimă denumită alcool dehidrogenaza şi cu o alta denumită citocrom P450.
Când ficatul procesează cantităţi mari de alcool, restul funcţiilor sale au de suferit, unele dintre ele fiind chiar întrerupte pentru un timp.
Dacă celulele hepatice trebuie să detoxifice continuu sângele, ele se uzează şi mor.
Astfel, rişti să suferi de steatoza alcoolică (ficatul gras), hepatita alcoolică şi ciroza hepatică.
4 exemple concrete
Iată câteva exemple concrete, calculate cu ajutorul site-ului www.despre alcool.ro/zerolamie
- Bărbat, 80 kg, bea o bere (500 ml) cu 5% alcool în 30 de minute. E nevoie de o oră şi jumătate pentru ca alcoolemia să ajungă la 0.
- Bărbat, 85 kg, bea 300 ml de vin (2 pahare) cu 12% alcool în 2 ore. E nevoie de o oră ca alcoolemia să ajungă la 0.
- Bărbat, 85 kg, bea 100 ml spirtoase cu 40% alcool într-o oră. E nevoie de două ore pentru ca alcoolemia să ajungă la 0.
- Femeie, 60 kg, bea o bere (500 ml) cu 5% alcool într-o oră. E nevoie de 2 ore şi 20 de minute pentru ca alcoolemia să ajungă la 0.
Ce prevede legea dacă eşti prins băut la volan
Se consideră contravenţie atunci când conţinutul de alcool este până în 0,80 grame/ litru alcool pur în sânge şi se pedepseşte cu suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile şi 630 - 1.400 lei amendă.
În cazul în care îmbibaţia de alcool în sânge atinge 0,81 grame alcool/ litru sau depăşeşte această limită, se consideră infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani şi cu suspendarea permisului auto.
Pentru a atinge această valoare în sânge este nevoie ca la testarea cu etilotestul să iasă cel puţin 0,40 mg/ litru alcool în aerul expirat.