Ai un card de credit sau debit? Uite cum să te fereşti de fraude!

Ultima actualizare:

    În cazul în care banca emitentă oferă serviciul de alerte prin SMS este indicat să îl achiziţionaţi.
În cazul în care banca emitentă oferă serviciul de alerte prin SMS este indicat să îl achiziţionaţi.

Duplicarea şi utilizarea cardului de către alte persoane e, probabil, una dintre cele mai vechi tipuri de fraude. Introducerea cipului a limitat drastic numărul de cazuri de acest gen însă, persoanele care posedă un card cu banda magnetică ar trebui să fie foarte atente. Specialiştii conso.ro ne spun cum să limităm riscurile de furt de date.

Obţinerea datelor cardului e doar primul pas. Ulterior, informaţiile sunt, în general, vândute şi prelucrate. Cardurile sunt duplicate fizic şi utilizate în diverse locaţii sau datele sunt folosite pentru realizarea cumpărăturilor on line.

Cardurile duplicate nu sunt utilizate foarte des, deoarece odată ce deţinătorul observă o tranzacţie suspectă anunţă banca şi cardul se închide. Totuşi, pagubele înregistrate pot fi semnificative.

Cele mai vulnerabile carduri

Cea mai mare îmbunătăţire adusă cardurilor în vederea creşterii protecţiei este introducerea cipului. Acesta este mult mai greu de copiat decât banda magnetică, fiind practic inaccesibil hoţilor de date.

Mai mult, odată cu cardurile cu cip şi reţelele de ATM-uri şi POS-uri au fost adaptate pentru a citi cipul. Banda magnetică nu a fost eliminată, în special ca urmare a faptului că reţeaua de acceptare nu a fost upgradată în totalitate.

Totuşi, în general, în cazul în care se fură datele de pe banda magnetică şi se doreşte utilizarea cardului duplicat la un ATM sau POS upgradat, acesta va recunoaşte faptul că respectivul card are şi cip şi va solicita introducerea cipului.

Cum se pot evita fraudele?

Există câteva modalităţi prin care riscul de fraudă poate fi eliminat simţitor. Iată câteva sfaturi de care este bine să ţii cont:

Nu scăpaţi niciodată cardul din ochi şi nu permiteţi chelnerului sau vânzătorului să plece cu cardul sau să îl pună sub tejghea, unde nu vedeţi ce se întâmplă.În cazul în care banca emitentă oferă serviciul de alerte prin SMS este indicat să îl achiziţionaţi. De fiecare dată când se realizează o tranzacţie cu cardul, veţi fi notificat prin SMS, putând depista mult mai repede tranzacţiile frauduloase. Astfel, puteţi solicita imediat băncii să stopeze tranzacţiile şi să închidă cardul.Monitorizaţi cu regularitate extrasele de cont. Dacă aveţi şi serviciul de internet banking, intraţi cu regularitate pentru a verifica dacă toate tranzacţiile cu cardul sunt în ordine.Nu dezvăluiţi nimănui, sub nici o formă, datele cardului, precum codul PIN, nici chiar angajaţilor băncii. În plus, banca nu solicită niciodată online actualizarea datelor de card. Nu luaţi în seamă mailurile care par a veni din partea băncii emitente şi care vă solicită date confidenţiale. De asemenea, nu daţi niciodată click pe link-urile conţinute.Setaţi parole de 3D Secure pentru a nu permite realziarea de plăţi on line neautorizate cu cardul. Imediat ce observaţi o tranzacţie suspectă anunţaţi de urgenţă banca emitentă a cardului.

Şterge mail-urile care-ţi cer actualizarea datelor de card

În mediul online, pentru a face rost de datele cardului tău, hoţii te bombardează cu mailuri care mai de care mai oficiale, ce par că vin din partea băncii emitente a cardului.

În aceste mesaje ţi se cere foarte politicos, sub diferite pretexte, să-ţi actualizezi datele de card şi să dezvălui codul PIN. Ignoră astfel de mesaje! Trebuie să ştii că băncile niciodată nu-ţi vor cere astfel de informaţii şi în nici un caz într-un mail.

De asemenea, în mail-uri pot fi inserate şi diverse linkuri pe care ţi se spune să le accesezi. Nu face această greşeală! Odată ce ai dat clik pe ele, în computer se downloadează diverşi viruşi care înregistrează date personale, inclusiv parole de locare în contul de online banking. Dacă ţi se pare că sursa mail-ului nu este una sigură, şterge mesajul fără a-l deschide!

Cele mai frecvente modalităţi prin care ţi se pot fura datele

Tu ştii care sunt cele mai folosite modalităţi prin care hoţii îţi pot fura datele de pe card? Specialistul Click! Alexandra Popa îţi spune care sunt trucurile la care apelează hoţii informatici.

Folosirea unui dispozitiv denumit skimmer

Datele de pe card îţi pot fi furate la restaurant, în magazin, la o staţie de benzină sau oriunde cardul este înmânat unui chelner sau unui vânzător. Acesta poate să profite de neatenţia clientului şi să îl treacă mai întâi printr-un dispozitiv special, care copiază datele şi abia apoi prin POS. Dispozitivul, denumit skimmer, poate fi de dimensiunea unui cub de gheaţă şi nu este nevoie decât de o fracţiune de secundă ca datele să fie copiate.

Duplicarea POS-ului

În magazinele mici sau în cele în care nu există camere de supraveghere video datele pot fi furate prin schimbarea POS-ului cu unul identic cu cel de la bancă, dar care nu doar transmite datele, dar le şi păstrează.

Astfel, printr-o diversiune relativ simplă, un grup de hoţi informatici poate foarte uşor să distragă atenţia vânzătorului, să îl scoată de la ghişeu şi să schimbe în acest mod POS-ul.

Ulterior, peste o săptămână, prin acelaşi mod de operare, POS-ul duplicat este schimbat din nou cu cel bun, iar datele înregistrate în această perioadă de timp sunt extrase.

Dispozitiv de citire a datelor în fanta ATM-urilor

O altă metodă folosită de foarte multă vreme şi în România este inserarea unui dispozitiv de citire a datelor în fanta ATM-urilor. Dispozitivul citeşte datele cardurilor fără a împiedica însă derularea tranzacţiei dorite de client, astfel încât nu ridică suspiciuni.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle interviu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Taxi Romania FOTO Shutterstock jpg
dulceata kumquat grecia jpg
legoland jpg
1 black friday jpg
Targ de Craciun Craiova 2023   027 jpg
fructe piata jpg
ucis de fulger gif
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net