Ai venituri în afara salariului? În ce condiții nu vei plăti contribuții sociale

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

La 1 ianuarie 2018 au intrat în vigoane noile prevederi legale referitoare la colectarea contribuțiilor sociale. Din această lună, românii care generează câștiguri în afara celor de pe cartea de muncă (din activități independente, chirii, investiții, activități agricole) sunt obligați să contribuie la fondurile de sănătate (10% din venituri) și pensie (25% din venituri). Însă, anumite categorii de persoane sunt exceptate de la achitarea acestor contribuții.

Contractele de prestări servicii, de drepturi de autor, dar și cele în urma cărora se obțin venituri din chirii și activități agricole, din silvicultură și piscicultură sunt supuse, din acest an, taxării suplimentare. Românii trebuie să plătească CAS și CASS pentru aceste venituri, pe care le declară în prealabil la Fisc până la sfârșitul lunii ianuarie a fiecărui an fiscal. Pentru anul în curs sunt luate în calcul veniturile în afara salariului de pe cartea de muncă realizate în anul anterior, respectiv 2017. Toți cei care au înregistrat câștiguri din aceste activități în cursul anului trecut trebuie să obțină de la contractorii lor date referitoare la cuantumul acestor venituri. Ele sunt trecute în formularul 600 și declarate la organul fiscal din localitatea de domiciliu. În baza acestui document, Fiscul va emite o decizie de impunere cu valoarea contribuției datorate statului, pentru sănătate și pensii.

Codul Fiscal permite românilor care au astfel de venituri să opteze pentru declararea valorii toatale nete a acestora sau să solicite taxarea la valoarea unui salariu minim brut pe economie (1.900 lei). În acest al doilea caz, contribuțiile vor fi de 190 de lei pentru sănătate și 475 de lei pentru pensii pe lună. Aceste sume se plătesc o dată la trei luni, până la data de 25 a ultimei luni a trimestrului. Plata se face la ANAF, de fiecare contribuabil în parte.

„În anul 2018, conform unei modificări aduse articolului 155 din Codul fiscal, baza de calcul anuală a contribuției de sănătate este 12 x salariul minim brut pe țară, respectiv suma de 22.800 lei. (Salariul minim brut pe țară va fi 1.900 de lei începând cu 1 ianuarie 2018 – n.n.). Contribuția anuală la sănătate este în valoare de 2.280 lei, corespunzător unui procent de 10%, iar aceasta se achită în patru rate egale în data de 25 a ultimei luni din fiecare trimestru, similar procedurii urmate de persoanele fizice autorizate de astăzi”, a declarat consultantul fiscal Adrian Bența.

Cine e scutit de la plata contribuțiilor

În primul rând trebuie să știi că s-ar putea să te numeri printre cei care nu au obligația să-și declare veniturile înregistrate în afara contractului de muncă. Conform Codului Fiscal valabil în 2018, nu plătesc contribuții pentru câștigurile din activități conexe contractului de muncă acele persoane care înregistrează, din aceste activități, mai puțin de 22.800 de lei într-un an. Cu alte cuvinte, dacă anul trecut ai câștigat mai puțin de 22.800 de lei din activități independente, chirii, investiții, activități agricole nu trebuie să depui formularul 600 și nu vei fi taxat pentru CAS și CASS. Însă, o poți face în mod voluntar, dacă vrei să contribui cu mai mulți bani la fondurile de sănătate și pensii de stat.

De aceeași scutire beneficiază și următoarele categorii de persoane:

  • Copiii care nu au împlinit 18 ani, tinerii de la 18 la 26 de ani care sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar. Datorează contribuții doar dacă au venituri lunare, de orice natură, peste valoarea salariului minim brut pe economie.
  • Tinerii cu vârsta de până la 26 de ani proveniți din sistemul de protecție a copilului. Datorează contribuții doar dacă au venituri lunare, de orice natură, peste valoarea salariului minim brut pe economie.
  • Soțul, soția și părinții fără venituri proprii, care se află în întreținerea unei persoane asigurate.
  • Persoanele persecutate politic, deportate sau care au calitatea de participanți la Revoluția din 1989.
  • Persoanele cu handicap, pentru veniturile obținute în baza Legii 448/2006, republicată, cu modificările ulterioare.
  • Bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate.
  • Femeile însărcinate și lăuzele.
  • Pensionarii, pentru veniturile din pensie.
  • Persoanele care se află în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, în urma unui accident de muncă sau a unei boli profesionale.
  • Șomerii cu indemnizație de șomaj sunt scutiți de la plata CAS și CASS pentru aceste venituri.
  • Persoanele care se află în concediu de acomodare, potrivit Legii 273/2004 privind procedura adopției, sau în concediu de creștere a copilului nu plătesc CAS și CASS aferente acestor venituri.
  • Beneficiarii de ajutor social – venit minim garantat – nu plătesc contribuții pentru aceste venituri.
  • Persoanele încarcerate sau aflate în arest preventiv, reținute sau aflate în executarea unei măsuri educative ori de siguranță privative de libertate.
  • Străinii aflați în centrele de cazare în vederea returnării sau expulzării, precum și cei care sunt victime ale traficului de persoane.
  • Personalul monahal al cultelor recunoscute.
  • Cetățenii români care au fost victime ale traficului de persoane sunt scutite de CAS și CASS pentru o perioadă de 12 luni.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Factura gaz - frig - caldura calorifere FOTO Shutterstock
chocolate saga1 jpeg
gaini jpg
esplanada rapa galbena jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net