Aici se vor strânge alimentele pentru săraci


    Terenul pe care va fi ridicată banca de alimente se află pe Calea Giuleşti şi aparţine PatriarhieiFoto: Dan L. Brumar, Primăria sectorului 6
Terenul pe care va fi ridicată banca de alimente se află pe Calea Giuleşti şi aparţine PatriarhieiFoto: Dan L. Brumar, Primăria sectorului 6

Se face prea multă risipă de mâncare. Deşi suntem săracii Europei, aruncăm an de an câte 2,2 milioane de tone de produse alimentare. De la anul, însă, tot ce ne prisoseşte vom putea dona la banca de alimente. La fel şi marile magazine, dar şi micii comercianţi şi pieţarii.

Cumpărăm de toate ca să fie acolo, dar ne trezim că de multe alimente nici nu ne atingem. Le aruncăm la gunoi! Asta în timp ce alţii n-au ce pune pe masă. Primăria sectorului 6 a venit cu ideea ca de la anul să deschidă prima bancă de alimente din România. Fiecare dintre noi va putea dona produsele care ne prisosesc, dacă se află în perioada de garanţie.


    Terenul pe care va fi ridicată banca de alimente se află pe Calea Giuleşti şi aparţine Patriarhiei
Terenul pe care va fi ridicată banca de alimente se află pe Calea Giuleşti şi aparţine Patriarhiei

Dar proiectul a fost gândit în special pentru marile magazine, fermieri şi producători care rămân cu tone de alimente. Pentru ei s-a votat luna trecută o lege care-i obligă să doneze produsele care sunt aproape de expirare. În schimb, vor beneficia de facilităţi fiscale, cum ar fi deducerea TVA sau a impozitului pe profit. Deocamdată, nu au apărut normele metodologice, ca să se ştie exact ce înseamnă prag de expirare. Însă mai este timp. Construcţia băncii începe la primăvară şi va fi gata până la sfârşitul anului viitor. Va fi amplasată pe Calea Giuleşti, nr. 264, din Capitală, pe 5.000 mp. Terenul este al Patriarhiei, administrat de Asociaţia Diaconia, iar banii pentru ridicarea construcţiei uşoare vor fi alocaţi de primărie. Vorbim despre 4 milioane de lei, prinşi în bugetul pe anul viitor. Pe măsură ce alimentele vor ajunge aici, ele vor fi triate de voluntari. “În prezent, avem 100 de voluntari, dar aşteptăm să se înscrie şi alţii. Va fi nevoie să selecteze legumele şi fructele stricate”, ne-au explicaţii autorităţile locale, care spun că au spaţiu necesar încă de pe acum ca să strângă mâncarea. Alte alimentele donate pot fi carne, lactate, mălai, făină, zahăr. De fapt, orice poate fi pus în farfurie. De acest program vor beneficia în jur de 35.000 de săraci din sector, introduşi în baza de date a primăriei, dintre care 18.000 sunt bătrâni şi 1.000 sunt copii. Micuţii care în prezent mănâncă la cantina socială în timpul săptămânii, vor primi pachete pentru acasă în weekend din alemntele donate.  Astfel de măsuri există deja în Franţa şi Italia. În prezent, marile magazine din România vând mai ieftin alimentele pe cale să expire, la rafturi destinate produselor cu preţ redus.

Ştiaţi că...

Peste 100 de milioane de tone de alimente sunt risipite în fiecare an în Europa, iar în România 15% din mâncarea din magazine ajunge la gunoi fără a fi scoasă din ambalaj?

În ţara noastră 40% din copii nu îşi pot satisface nevoile alimentare de bază?

gabi badalau, alaturi de parintii sai jpg
Mama lui Theo Rose și Teo Trandafir jpg
Matilda Pascal Cojocărița și Nicolae Ceaușescu jpg
Bianca Drăgușanu alături de Gabi Bădălău
cub razvan ciobanu png
rebeca pascu jpg
horoscop zilnic gemeni jpeg
cub theo rose anghel damian png
Ninsoare - barbat de umbrela - meteo - vremea FOTO Shutterstock
Suporteri Qatar la Cupa Mondială de fotbal 2022 FOTO Profimedia jpg
image
image
image
image
Politia din Muntenegru FOTO Shutterstock jpg
cum se epilau femeile in antichitate jpg
Joshua Cooper jpg
sarcina in vis jpg
Prima doamnă a SUA s a ocupat de decorațiuni jpg
cub florina mihaila sexy braileanca png