Click! a vizitat şantierul de pe lacul Morii. Când va fi gata faleza Capitalei!

#Exclusiv Click!

Se naşte un nou punct de atracţie în Bucureşti, pe malul de la Lacul Morii, unde va fi amenajată o promenadă ca pe litoral. Lucrările pentru prima porţiune, în lungime de 2,2 kilometri, au început în septembrie 2021 şi se vor termina în luna mai a acestui an. Click! a vizitat şantierul din sectorul 6 al Capitalei.

Mulți locuitori din zonă se bucură  deja de plimbări. Fotografii: Sever Gheorghe
Mulți locuitori din zonă se bucură deja de plimbări. Fotografii: Sever Gheorghe

Există zone în Bucureşti care au fost abandonate pur şi simplu după Revoluţie şi despre al căror farmec îşi aduc aminte doar cei în vârstă. Un astfel de exemplu este şi zona de lângă Lacul Morii, ajunsă în ultimii ani un tărâm al nimănui, ocupat de gunoaie şi câini vagabonzi. În septembrie 2021, Primăria sectorului 6 a lansat ample lucrări de modernizare şi de refacere a malurilor şi a zonei din jurul celui mai mare lac din Bucureşti. În etapa I va fi refăcută complet şi transformată într-o zonă de promenadă porţiunea dintre barajul Morii şi peninsulă, segment de 2,2 kilometri.

Bănci tip şezlong şi pistă de biciclete

Am reparat malurile, am schimbat dalele de beton care asigură structura digului, am montat stâlpi de iluminat, am început montarea pergolelor de lemn unde vor fi puse bănci. S-au turnat apoi două straturi de asfalt şi între ele a fost pusă o folie specială, care împiedică transmiterea fisurilor”, ne explică Ovidiu Maxin, director ADP sector 6, care supervizează lucrările.

Ce mai este de făcut până la sfârşitul lunii mai, când e termenul de finalizare a lucrărilor din prima etapă? ”Va fi amenajată pe dig o pistă de alergare cu o lăţime de 2,10 metri şi vom monta bănci tip şezlong, cu o lungime de 20 de metri. Vom instala şi panouri cu informaţii despre zonă”, ne-a declarat directorul Maxin. 

Lucrătorii pregătesc  noile scări de acces spre dig. Fotografii: Sever Gheorghe
Lucrătorii pregătesc noile scări de acces spre dig. Fotografii: Sever Gheorghe

Accesul pe dig se va face prin intermediul a două scări mari (25 de metri lăţime) şi a patru scări mai mici (5 metri lăţime), şi ele aflate în construcţie. În sfârşit, pe lângă dig va fi amenajată o alee pentru biciclişti, gândită pe două sensuri, cu o lăţime de peste 4 metri. ”Pe vremea lui Ceauşescu, zona asta era foarte frumoasă, dar apoi a fost abandonată şi s-a furat tot, mai ales de pe peninsulă”, se plânge Ecaterina Olaru. Un alt locuitor din zonă, Florică Nicolae, are şi o propunere. ”Ar trebui să pună şi vaporaşe, care să facă legătura cu comunele de peste lac, din Ilfov”, visează bucureşteanul. 

Băncile vor avea  o lungime de 20 de metri
Băncile vor avea o lungime de 20 de metri

Ce se va întâmpla cu peninsula

În etapa a doua a proiectului inițiat de Primăria sectorului 6 va fi reamenajată peninsula din zonă. Acest loc va deveni polul distracției din sectorul 6.

Peninsula ar trebui  să revină la viață în 2023
Peninsula ar trebui să revină la viață în 2023

Acum avem în desfășurare un concurs de idei cu asociațiile profesionale ale arhitecților, prin care să stabilim o soluție de punere în valoare a peninsulei de pe Lacul Morii. Noi am salubrizat locul, iar la anul o să vedeți o altă față a acestei zone”, promite Ovidiu Maxin.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
image
image
image
image
image
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
norvegia pixabay jpg
Femeie care bea ceai FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net