Alarmă! Facturile la căldură ne golesc buzunarele
Români, cumpăraţi-vă repede pături, dormiţi mai mulţi într-un pat şi folosiţi precaut sistemele de încălzire! Facturile la căldură pe lunile noiembrie şi decembrie vă vor face, sigur, să regretaţi că nu trăiţi „în ţările calde". Click! vă spune câţi bani veţi plăti pentru încălzire în lunile de iarnă care vin.
Octombrie a fost o lună blândă pentru bucureşteni. Regia de termoficare a dat drumul la căldură târziu, la 12 octombrie.
Cei mai mulţi locatari au cerut administratorilor să închidă robinetul din subsol, pentru a face economie. Facturile aferente lunii noiembrie i-au speriat însă pe bucureşteni, căci au înregistrat valori cu până la 70% mai mari decât cele din noiembrie 2010.
„A fost prea mare căldura din calorifere, încât am stat cu geamurile deschise. Acum însă vine frigul şi vom plăti mai mult cu 20% decât pe noiembrie", ne-a spus Dumitru Murat, administratorul unui bloc din cartierul Tei.
Conform cifrelor furnizate de reprezentanţii Ligii Asociaţilor de Proprietari „Habitat", media consumului efectiv înregistrat într-un apartament cu două camere a fost de 0.882 Gigacalorii, adică 150 de lei.
Consumul a fost şi mai mare la trei camere: 1,113 Gigacalorii, adică 190 de lei. În 2010, la două camere s-a plătit 90-100 de lei, iar la trei camere până la 102-110 lei.
Există două explicaţii pentru care facturile au scăpat de sub control în această lună: o medie a temperaturilor extrem de scăzută (+3,8 grade C) şi majorarea cu 37% a Gigacaloriei.
Frigul a dus la creşterea consumului şi, deci, a facturii. „Există soluţii pentru un consum inteligent, pentru reducerea cheltuielilor cu încălzirea.Termoizolarea blocurilor este cel mai bun mod de a nu mai arunca banii pe fereastră", ne-a spus Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii "Habitat.
Pentru susţinerea celor care nu-şi permit să acopere costurile termoizolării, primăriile din Capitală au decis să suporte din bugetul local sau din împrumuturi rambursabile cota de 20% ce revine locatarilor pentru aceste lucrări.