Alarmă în Capitală! Bucureștenii, în pericol să rămână fără apă caldă și căldură
De la 1 decembrie vin vremuri grele pentru bucureșteni. Din cauza lipsei banilor, angajații regiei de termoficare nu mai pot interveni la avarii, ceea ce înseamnă că bucureștenii vor fi lăsați fără căldură în plină iarnă.
Toate cartierele Capitalei vor cădea ca niște piese de domino, începând cu 1 decembrie. Fiecare țeavă care se sparge în oraș va fi astupată cu un dop, nu reparată, din cauza slabei finanțări a regiei. Asta înseamnă că alimentarea cu apă caldă și căldură va fi oprită în zona avariei, indiferent că vor fi afectate un bloc, un cartier sau un sector întreg. Reprezentanții sindicatului angajaților RADET au declarat, marți (25 noiembrie), în cadrul unei conferințe de presă, că întreg sistemul de alimentare cu apă caldă și căldură va fi paralizat dacă Municipalitatea și Guvernul nu găsesc rapid o soluție.
Bucureștenii sunt în pericol de a rămâne fără două servicii elementare (apă caldă și încălzire), din cauza mai multor factori. Reprezentanții RADET reclamă faptul că Primăria Capitalei are de achitat regiei suma de 227 de milioane de lei, reprezentând subvenția la căldură acordată populației pentru perioada februarie – octombrie 2014. În plus, RADET a înregistrat, la rândul ei, datorii colosale la principalul furnizor de agent termic al său, ELCEN București, care se ridică la 3,2 miliarde de lei. Pentru a-și recupera banii pe care Municipalitatea s-a angajat să-i achite, ELCEN a cerut Curții de Conturi să blocheze conturile regiei.
În momentul de față, RADET are conturile blocate în proporție de 50%, dar dacă nu va achita 220 de milioane de lei până la 30 noiembrie nu va mai avea acces deloc la propriile conturi. Chiar și așa, RADET nu are mai nimic în conturi (poate doar salariile angajaților), toți banii disponibili pentru intervenții în caz de avarii fiind deja cheltuiți. De altfel, regia a avut în această lună peste 50 de avarii, toate remediate cu întârziere și cu bani puțini. După 1 decembrie salariații regiei nu mai au cu ce peticească țevile care se sparg.
Conform președintelui Sindicatului Liber Independent din RADET, Ioana Stoica, rețeaua primară de încălzire din municipiul București are aceeași vechime cu Centralele Electrotermice (CET) – din anul 1963. Doar 15% din rețea a fost modernizată de-a lungul anului.
Totuși, ce se poate face?
Soluția propusă de reprezentanții sindicatului este ca Guvernul să urgenteze procesul de unificare a celor două entități – ELCEN și RADET - care vor deține atât producerea, cât și furnizarea agentului termic. Totodată, sindicaliștii cer modificarea legislației pentru ca localitățile care mai dispun de sisteme centralizate de încălzire să respecte normele europene de mediu și cele privitoare la calitatea serviciilor oferite.