Alegeri prezidențiale 2024! Marcel Ciolacu, George Simion și Mircea Geoană, pe primele 3 locuri într-un sondaj INSCOP

Sondajul realizat de INSCOP Research ne arată cum se conturează intențiile de vot pentru alegerile prezidențiale din 2024, scrie adevărul.ro. Marcel Ciolacu, președintele PSD, se află în fruntea preferințelor pentru turul I, urmat de George Simion (AUR) și Mircea Geoană (independent). Campania electorală pentru primul tur, din acest an, începe vineri, la ora 00,00, şi se va încheia pe data de 23 noiembrie, la ora 7,00.

Candidați alegerile prezidențiale Foto: arhivă Click!
Candidați alegerile prezidențiale Foto: arhivă Click!

Marcel Ciolacu conduce clasamentul

Potrivit acestui sondaj, Marcel Ciolacu conduce clasamentul, fiind urmat de George Simion și Mircea Geoană. În ceea ce privește turul al doilea, Marcel Ciolacu ar câștiga împotriva oricărui contracandidat, cu excepția lui Mircea Geoană, arată ziarul Libertatea.ro.

Participarea alegătorilor este estimată printr-o scală de la 1 la 10, unde 1 semnifică o probabilitate foarte mică de a merge la vot, iar 10 o siguranță totală. Rezultatele arată că 7,7% dintre români au ales 1, iar 72% dintre respondenți au optat pentru 10. Acest procentaj de 72% care declară că se vor prezenta la vot, corelat cu cei care au o opțiune concretă de vot, determină o estimare de prezență de 58,6% în turul I al alegerilor.

Scenariul posibil pentru primul tur 

Printre alegătorii care și-au exprimat preferința, 24,1% ar vota pentru Marcel Ciolacu (PSD), 20,7% pentru George Simion (AUR) și 18,1% pentru Mircea Geoană (independent). Alte procente relevante includ 15% pentru Elena Lasconi (USR) și 8,2% pentru Nicolae Ciucă (PNL). Cristian Diaconescu (independent) ar obține 5,1%, iar Kelemen Hunor (UDMR) 3,8%.

Când se analizează doar votanții care sunt siguri că vor participa la vot, 25,8% l-ar alege pe Marcel Ciolacu, 20,4% pe George Simion și 19,1% pe Mircea Geoană. Procentajele pentru ceilalți candidați rămân relativ constante.

Ce s-ar putea întâmpla în turul al doilea 

Dacă în turul II s-ar confrunta Marcel Ciolacu cu George Simion, 56% dintre respondenți l-ar vota pe Ciolacu, iar 44% pe Simion. Într-o confruntare între Marcel Ciolacu și Mircea Geoană, situația se împarte mai echitabil, cu 55,6% pentru Geoană și 44,4% pentru Ciolacu.

De asemenea, în fața lui Elena Lasconi, 53% l-ar vota pe Marcel Ciolacu, iar 47% pe Lasconi. Când vine vorba de Nicolae Ciucă, Ciolacu ar obține 63,1%, în timp ce Ciucă ar avea 36,9%.

„Pentru prima dată în istorie, niciun candidat nu depășește pragul de 25%"

Remus Ștefureac, director INSCOP Research, a subliniat că „Preferințele românilor pentru alegerile prezidențiale sunt foarte volatile pe fondul campaniei electorale intense și a invalidării candidaturii Dianei Șoșoacă de către Curtea Constituțională. Cursa prezidențială surprinde un tablou cu totul nou în politica românească. Pentru prima dată în istoria confruntărilor prezidențiale, niciun candidat nu depășește pragul de 25%, ceea ce creează premisele unei competiții foarte strânse, cu rezultat incert.”

Marcel Ciolacu este urmat de George Simion 

La momentul actual, Marcel Ciolacu se află în fruntea clasamentului, cu un procent de 24-25%, urmat de George Simion cu 20-21%. Mircea Geoană se situează la 18-19%, iar Elena Lasconi la 14-15%.

Estimările pentru turul al II-lea sugerează că Marcel Ciolacu ar putea pierde în fața lui Mircea Geoană, dar ar câștiga în confruntări cu George Simion, Elena Lasconi și Nicolae Ciucă. „Pe fondul volatilității fără precedent a opiniilor populației, estimările intenției de vot pentru alegerile prezidențiale se pot modifica substanțial în funcție de dinamica electorală, evenimente neprevăzute și rezultatele efective din turul I și de la alegerile parlamentare, care vor influența deznodământul final din turul al II-lea”, a adăugat Ștefureac.

Citește întreg articolul pe adevărul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
vedete modeste colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ludovic orban jpeg
Mircea Eliade Maitreyi webp
banknotes 7850299 1280 jpg
Regele Charles și Regina Camilla Foto Profimedia (3) jpg
Kate, William și copiii lor  foto   Profimedia jpg
andreea raicu instagram jpg
copil telefon jpg
pastile de droguri  FOTO Shutterstock jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net