LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2025, turul II. Ziua decisivă: românii își aleg președintele
Aproape 18 milioane de români sunt așteptați la urne, duminică, 18 mai, să aleagă următorul președinte al țării. În cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale 2025 se confruntă George Simion, liderul AUR, și Nicușor Dan, candidat independent și primar al Capitalei.

UPDATE ORA 20.40 Cu doar câteva minute înainte de închiderea urnelor, prezența la vot la este de 64,02%. Potrivit datelor afișate de AEP, au votat 11.516.461 de români.
În țară, au votat 9.890.838 de români, dintre care 5.630.491 în mediul urban și 5.630.491 în mediul rural. În Capitală s-a depășit pragul de 1 milion de votanți (56%).
UPDATE ORA 20.20 Până la această oră au votat 63,57% dintre români, respectiv 11.443.139 de voturi. Dintre acestea, peste 1,5 milioane sunt ale românilor din diaspora.
UPDATE ORA 19.00 Cu doar 2 ore înainte de închiderea urnelor, 10.700.256 de români au votat în țară și în străinătate, o prezență de 59,48%, cu peste 2,2 milioane de persoane mai mult decât la primul tur.
Numărul votanților din diaspora a depășit 1,53 milioane la ora 19.00.
UPDATE ORA 18.00 Până la ora 18:00, în ziua de 18 mai, aproape 10 milioane de români își exprimaseră opțiunea de vot, atât în țară, cât și în străinătate. Prezența la nivel național a atins 55,5%, cu peste 2,2 milioane de votanți mai mult față de primul tur.
Numărul alegătorilor din diaspora se apropia de 1,46 milioane, o mobilizare semnificativ mai mare comparativ cu cele 846.000 de voturi înregistrate până la aceeași oră în data de 4 mai.
În urmă cu două săptămâni, până la ora 18:00, peste 7,78 milioane de români votaseră, reprezentând 43,31% din totalul alegătorilor înscriși pe listele permanente. Comparativ, la alegerile prezidențiale de anul trecut, până la ora 17:00, se înregistrau 7.471.365 de votanți, cu o prezență de 41,48%.
UPDATE ORA 17.50 După ce şi-a exprimat votul la Făgăraş, în şcoala în care a învăţat în copilărie, Nicuşor Dan a făcut mai multe opriri pe traseul către Bucureşti pentru a observa desfăşurarea procesului electoral.
„Am fost impresionat de mobilizarea oamenilor şi am venit să-i salut”, a declarat primarul Capitalei.
UPDATE ORA 17.00 Până la ora 17:00, în ziua de duminică, 18 mai, peste 9,2 milioane de cetățeni români și-au exprimat opțiunea la urne, atât în țară, cât și în diaspora. Prezența la vot a atins 51,3%, înregistrându-se o creștere semnificativă, cu peste 2,1 milioane de alegători în plus, față de turul întâi al alegerilor prezidențiale.
Numărul votanților din afara granițelor se apropia de pragul de 1,4 milioane, un record comparativ cu scrutinurile anterioare.
Datele de participare de la ora 17:00 sunt foarte apropiate de cele consemnate la închiderea urnelor pe 4 mai, când prezența finală a fost de 52,52%.
Prin comparație, în urmă cu două săptămâni, la aceeași oră, votaseră puțin peste 7,1 milioane de români – echivalentul a aproape 40% dintre alegătorii înscriși pe listele electorale permanente. Aceste cifre erau sub nivelul înregistrat în turul întâi al alegerilor prezidențiale din anul precedent, când, până la ora 17:00, și-au exercitat dreptul de vot 7.471.365 de persoane, iar prezența ajunsese la 41,48%.
UPDATE ORA 16.00 Peste 8,5 milioane de cetățeni români și-au exercitat dreptul de vot, atât în țară, cât și în străinătate, până la ora 16:00, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Potrivit datelor oficiale, prezența la urne a ajuns la 47%, cu aproximativ două milioane de alegători mai mult față de primul tur.
În diaspora, numărul votanților a depășit pragul de 1,3 milioane.
Comparativ, în urmă cu două săptămâni, până la aceeași oră, votaseră 6.451.450 de persoane, ceea ce însemna o prezență de 35,98%. În turul doi al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024, participarea era ușor mai ridicată, cu 6,6 milioane de voturi exprimate și o prezență de 36,68%.
UPDATE ORA 15.00 Au votat 42,45% dintre românii cu drept de vot.
Peste 7,6 milioane de români votaseră în țară și în străinătate până la ora 15.00, cu 1,82 milioane de persoane mai mult decât la primul tur. Numărul votanților din diaspora a trecut de 1,2 milioane.
Topul județelor cu prezență mare la vot:
- Ilfov - 50,28%
- Cluj - 43,84%
- Argeș - 41,18%
Prezență la vot mică s-a înregistrat în județele:
- Vaslui - 24,92%
- Satu Mare 27,03
- Caraș-Severin - 28,33%
UPDATE ORA 13.50 Până la ora 12:00, duminică, 18 mai, Coaliția VotCorect a adunat informații despre nereguli și incidente reclamate atât de cetățeni, cât și de observatori, prin aplicația Vote Monitor, linia de call center 0800 460 002 și platforma online www.votcorect.ro.
„Cele mai multe sesizări primite de la alegători prin intermediul portalului votcorect.ro sunt legate de postarea unor fotografii cu buletine de vot cu opțiunea electorală marcată și de unele probleme organizatorice în secțiile de votare. Au fost raportate numeroase postări pe rețeaua Tik Tok cu buletine de vot marcate pentru unul din candidați - prin portalul votcorect.ro au fost transmise peste 500 de sesizări pe 16 și 17 mai, pe care le puteți consulta aici și aici.
Toate sunt în favoarea candidatului George Simion și, pe lângă evidenta încălcare a interdicţiei de a fotografia buletinul de vot, pot fi considerate o continuare a campaniei electorale după încheierea oficială a acesteia. Atât fotografierea buletinului de vot, cât și continuarea campaniei constituie contravenții, iar Vot Corect a sesizat autoritățile. De asemenea, am sesizat și platformele sociale cu privire la câteva sute de postări care încalcă legislația”, spun reprezentanții Coaliției Vot Corect.
UPDATE ORA 13.40 Românii formează cozi lungi în marile orașe ale țării, fiind nevoiți să aștepte până la 30 de minute pentru a ajunge la urne în secțiile de votare din București, Ilfov și Cluj.
În Capitală, una dintre cele mai aglomerate secții de votare se află la Colegiul UCECOM Spiru Haret.
UPDATE ORA 13.30 George Simion a susținut o declarație de presă chiar în ziua votului, după ce anunțase că își va dezactiva conturile de social media pe parcursul campaniei. Liderul AUR a ales să vorbească atât în română, cât și în engleză, menționând că se adresează reprezentanților presei internaționale.
„Țările din UE sunt atente la ce se întâmplă în București și este foarte bine. Avem lângă noi pe parcursul acestor zile oaspeți importanți din străinătate, presa din România nu poate transmite în direct comentariile mele, așa că o să mă concentrez pe presa străină, și după, trecând peste toate divergențele pentru presa care înțelege că avem nevoie de vindecare, iertare este în interesul tuturor ca românii și opinia internațională să fie informați corect despre ce se întâmplă în România. Am această disponibilitate indiferent cât de târziu, nu mai vreau să reiau tot ce s-a întâmplat. Mi-aș dori ca de mâine să lucrăm cu toții la unitatea noastră”, a transmis candidatul AUR.
UPDATE ORA 13.22 Până la ora prânzului, aproape 103.000 de cetățeni basarabeni cu dublă cetățenie română au votat, cifra fiind de peste două ori mai mare față de prezența la urne înregistrată în aceeași perioadă a primului tur al alegerilor prezidențiale, conform informațiilor oferite de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a votat cu o zi mai devreme, subliniind că fiecare vot este esențial în acest proces electoral.
„Am votat pentru un viitor european comun pentru Republica Moldova și România. În aceste zile, îndemn cetățenii români din Republica Moldova să participe activ la alegerile prezidențiale din România. Fiecare vot contează!”, a declarat Recean pe contul său oficial de Facebook.
UPDATE ORA 13.20 Ion Țiriac, în vârstă de 86 de ani, a votat în turul II al alegerilor prezidențiale. Prezent la secția de votare de la Liceul „Jean Monet”, acesta a purtat o șapcă MAGA, pe care i-a oferit-o fostul președinte american Donald Trump, semnată de acesta. Șapca, de culoare albă și cu broderie aurie, a fost fabricată în Statele Unite.
UPDATE ORA 13.10 AUR a semnalat o serie de nereguli în procesul electoral din Diaspora și a solicitat Autorității Electorale Permanente (AEP), Ministerului Afacerilor Externe (MAE) și Biroului Electoral Central (BEC) să investigheze imediat aceste comportamente și să adopte măsuri clare pentru a preveni manipularea alegerilor prin metode specifice regimurilor autoritare.
În schimb, MAE a declarat pe 17 mai că procesul electoral în cele aproape 1000 de secții de vot din afacerea externă se desfășoară în condiții bune și nu au existat probleme semnificative în cadrul acestora.
UPDATE ORA.13.00 Peste un milion de români au votat în diaspora până duminică, la ora 13:00, cele mai mari prezențe fiind în Italia, Germania și Marea Britanie.
În total, peste 5,7 milioane de cetățeni (32%) au votat în țară și străinătate, cu 1,2 milioane mai mult decât în turul I. Comparativ, în urmă cu două săptămâni, la aceeași oră, prezența era de 24,31%, iar la scrutinul prezidențial din 2024, de 21,9%.
UPDATE ORA 12.40
Duminică, 18 mai, Gheorghe Hagi și Gică Popescu s-au prezentat la Consulatul General al României din Istanbul pentru a vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. După ce și-au exercitat dreptul de vot, cei doi foști fotbaliști au fost întâmpinați cu entuziasm de suporteri, cărora le-au oferit autografe.
„România pe primul loc”, a transmis Gică Hagi pe Facebook, în dreptul fotografiilor cu el și Gică Popescu în secția de votare.
UPDATE ORA 12.15 Șapte incidente electorale raportate de MAI.
Duminică, 18 mai, de la debutul procesului electoral, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a raportat șapte posibile incidente, printre care două infracțiuni comise de o femeie din Câmpia Turzii.
„Poliția din localitatea Câmpia Turzii a fost sesizată cu privire la faptul că o femeie a încercat să voteze folosind actul de identitate al altei persoane. Se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de fals privind identitatea și tentativă de fraudă la vot”, a spus Dajbog, într-o declarație de presă la sediul MAI.
De asemenea, președintele unei secții de votare din Constanța a anunțat poliția după ce a descoperit o persoană care își fotografiase buletinul de vot. Aceasta a declarat că nu știa că astfel de acțiuni sunt interzise.
UPDATE ORA 12.00 Până la această oră, 904.545 de alegători din străinătate și-au exprimat deja votul, marcând o creștere semnificativă față de primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025, când doar 502.955 de români au votat în afacerea țării. De asemenea, în comparație cu 2024, când până la ora 12:00 din ziua alegerilor s-au înregistrat doar 302.311 voturi, prezența la urne în diaspora a cunoscut o explozie.
În țară, prezența la vot a depășit pragul de 20%, atingând 20,51%, cu un total de 3.688.710 de cetățeni care și-au exercitat dreptul de vot.
UPDATE ORA 11.55 Un pensionar în vârstă de 76 de ani, venit să voteze într-o secție din județul Mehedinți, a murit după ce i s-a făcut rău. Incidentul a avut loc într-o secție de votare din comuna Burila Mare, unde bărbatul s-a prăbușit la pământ, stârnind panică printre cei prezenți. Un echipaj SMURD a intervenit rapid, încercând manevre de resuscitare, dar din păcate nu au avut efect, fiind constatat decesul.
UPDATE ORA 11.50 Robert Adam, un diplomat și politolog de renume, a făcut un efort considerabil pentru a-și exercita dreptul de vot în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România.
Sâmbătă, 17 mai, acesta a zburat 1.700 de kilometri, plecând din Ouagadougou, Burkina Faso, și continuându-și călătoria prin Bamako, Mali, până la Dakar, Senegal. A ales această rută deoarece în Senegal se află cea mai apropiată secție de votare de la locul său de rezidență, iar ambasada României din Dakar este singura reprezentanță diplomatică a țării noastre în Africa de Vest.
UPDATE ORA 11.40 Fostul președinte Klaus Iohannis și soția sa Carmen au votat la Sibiu.
„De fiecare data când votăm e important. De data aceasta votăm nu doar pentru un partid sau o persoană, ci pentru direcția pe care o va lua România în anii care urmează. Am avut și noroc și am și muncit în România în ultimii ani și lucrurile au mers bine.
Dacă ne uităm la datele economice, PIB-ul României s-a dublat. Este enorm ca în zece ani PIB-ul unei țări să se dubleze. Venitul mediu al românilor s-a majorat semnificativ. Evident,nu toți au beneficiat de creștere, dar, în ansamblu, României i-a mers bine”, a transmis Klaus Iohannis.
UPDATE ORA 11.30 Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a votat duminică, 18 mai, la secţia nr. 49, la Liceul de Informatică “Tiberiu Popoviciu” Cluj-Napoca. Edilul a precizat că votul de duminică reprezintă un „referendum pentru menținerea României în Uniunea Europeană”.
„La 18 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, astăzi practic avem un referendum pentru menţinerea României în Uniunea Europeană sau pentru deschiderea uşii ieşirii din Uniunea Europeană. Astăzi este un referendum pentru menţinerea României spre vest sau a ne reîntoarce la est. Lucrurile sunt simple şi clare. De acolo încep nuanţele”, a declarat Emil Boc.
UPDATE ORA 11.10 Ministrul Finanţelor Tanczos Barna declară că a votat duminică „pentru o ţară care îşi respectă cetăţenii, în care drepturile noastre şi valorile europene nu sunt puse în pericol”.
Acesta a explicat că a votat şi pentru ca, după alegeri, să avem şansa de a depăşi provocările economice.
„Acum este momentul să ne decidem viitorul! Vă îndemn pe toţi să mergeţi la vot şi să nu lăsăm ca România să se abată de la parcursul european!”, afirmă Tanczos Barna în finalul mesajului.
UPDATE ORA 10.40 Fostul președinte Traian Băsescu a mers la vot duminică, 18 mai, la Colegiul Național „Aurel Vlaicu” din București. „Probabil, astăzi, se va pronunța poporul. Dacă opțiunea e pro-Moscova, se va vota un candidat, dacă opțiunea va fi pro-atlantică, se va vota un candidat. „Este o zi decisivă”, a transmis Traian Băsescu reporterilor.
UPDATE ORA 10.15 Prezența la vot a ajuns la 13,78%, potrivit datelor afișate în timp real de AEP. Au votat în total 2.479.121 de români.
UPDATE ORA 09.45 Până la această oră au votat 2.076.802 români, ceea ce reprezintă o prezență la vot de 11,25%.
UPDATE ORA 09.00 Prezența la vot a ajuns la 9,3% la această oră, cu 1.672.308 români care și-au exercitat dreptul de vot. Excluzând votanții din diaspora, până la această oră au votat 915.430 de români.
Procesul de vot a început în diaspora joi la ora 22:00 (ora României), odată cu deschiderea primei secții de votare în Auckland, Noua Zeelandă. Cetățenii români din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și exprima opțiunea electorală, până duminică, 18 mai, ora 21:00 (ora României). În țară, votul se desfășoară duminică între orele 7:00 și 21:00.
Nicușor Dan a votat împreună cu soția în Făgăraș, orașul natal
Candidatul independent Nicușor Dan a votata la Școala Gimnazială Nr 4 din Făgăraș. La intrarea în secție, el a fost întâmpinat cu aplauze.
„E important să știm de unde am plecat”, a spus Nicușor Dan, potrivit adevarul.
Ilie Bolojan: „Am votat astăzi fiind conștient de importanța fiecărui vot”
Președintele interimar Ilie Bolojan a votat la Școala Gimnazială Nr. 150 din Capitală.
„Am votat astăzi fiind conștient de importanța fiecărui vot, pentru că decizia pe care cetățenii țării noastre o vor lua astăzi nu va influența doar modelul nostru de dezvoltare în următorii ani, ci va avea efecte asupra vieții copiilor și nepoților noștri.
Președintele care va fi ales nu va putea face totul, dar va putea face multe pentru o țară pe care să te poți baza, pentru a trece peste greutățile economice, dar mai ales pentru a reda încrederea și speranța și de săptămâna viitoare aceste lucruri le poate face președintele ales cu onestitate, cu bun simț și cu responsabilitate pentru țara noastră. Folosiți acest drept câștigat, dreptul de a vota, pentru că astăzi mai mult decât alte dăți destinul țării noastre este în mâinile voastre. Votați așa cum vă dictează conștiința”, a spus Ilie Bolojan.
Georgescu si Simion au votat împreună în Mogoșoaia
George Simion și Călin Georgescu au venit împreună la vot.
„Ce este astăzi, nu este vot, este o mărturisire”, a spus Călin Georgescu.
Un agent de poliție l-a întrerupt și l-a invitat afară.
„Am votat împotriva nedreptăților făcute poporului român, am votat împotriva inechităților la care frații și surorile noastre au fost supuși, am votat împotriva abuzurilor și sărăciei, împotriva celor care ne desconsideră pe toți. Am votat pentru viitorul nostru, care să fie decis de români, pentru români și pentru România”, a spus George Simion după vot.
Premierul interimar Cătălin Predoiu a votat
„Am votat pentru o Președinție care consolideze rolul României în UE și parteneriatele”, a declarat acesta. „Am votat cu gândul la locuri de muncă, la investiții, la bunăstarea cetățenilor români. Am votat pentru o președinție care consolideze rolul României în UE și parteneriatele. Am votat cu gândul la o Președinție care să ne reprezinte cu demnitate, de care să nu ne fie rușine și să fim mândri cu toții. Îndemn toți românii să participe la vot și să își exercite votul cu legalitate, cu respect”, a spus Cătălin Predoiu la ieșirea de la urne.
MAI a precizat, duminică dimineață că, pe timpul nopții, nu au fost înregistrate incidente care să vizeze securitatea sediilor secțiilor de votare, iar în această dimineață, efectivele Ministerului Afacerilor Interne care au asigurat măsurile de protecție le-au predat președinților birourilor electorale, cu sigiliile intacte.
30 de sesizări nu erau de competența Ministerului Afacerilor Interne și au fost trimise pentru soluționare către birourile electorale și Autoritatea Electorală Permanentă.
Din totalul de 76 de incidente sesizate, nouă nu s-au confirmat, iar alte șase sunt în curs de cercetare.
Patru persoane sunt cercetate pentru comiterea de fapte penale, transmite adevărul.