Alegeri prezindențiale 2024. Incidente la secțiile de votare. La Slatina, primarul orașului ar fi agresat pe cineva. Un român a votat în Belgia și apoi a vrut să voteze și-n România
Procesul electoral pentru alegerea președintelui României în 2024 se desfășoară fără incidente majore raportate. Conform autorităților, situația în țară și în Capitală este una liniștită, cu doar câteva incidente minore înregistrate, care nu afectează desfășurarea generală a votului.
UPDATE 18:05: PSD Slatina acuză un incident de agresiune în fața unei secții de votare din municipiul Slatina, județul Olt.
Potrivit partidului, directorul Serviciului Județean de Pază Olt, aflat în subordinea Consiliului Județean Olt, ar fi fost agresat de primarul orașului, Mario De Mezzo, care ar fi mobilizat „clanul sportivilor” în ziua alegerilor.
UPDATE 17:55: Noi incidente au fost raportate în secțiile de votare. Poliția a deschis un dosar penal pentru fraudă electorală, după ce o persoană a votat atât în Belgia, cât și într-o secție din comuna Răcăciuni, județul Bacău. Conform Centrului Național de Conducere Integrată, autoritățile din Bacău au deschis ancheta pentru „fraudă la vot”.
UPDATE 17:35: Până la ora 15:00, Coaliția VotCorect a centralizat o serie de incidente semnalate de observatori și cetățeni prin aplicația Vote Monitor și call center-ul 0800 460 002, care a înregistrat aproape 180 de apeluri, precum și prin platforma online www.votcorect.ro. Printre cele mai frecvente sesizări se află dificultăți în accesul la vot al alegătorilor din București pentru referendum. Au fost identificate și alte nereguli, inclusiv nerespectarea procedurilor electorale, dificultăți în înțelegerea acestora, acces limitat al observatorilor acreditați în secțiile de votare, implicarea unor observatori în procesul electoral, continuarea campaniei electorale și publicarea unor posibile exit-polluri.
Potrivit datelor din aplicația Vote Monitor, deschiderea secțiilor a fost evaluată pozitiv (bună sau foarte bună) în 97% din cele aproape 200 de secții observate, inclusiv în străinătate. Cele mai frecvente probleme semnalate de observatori au fost prezența persoanelor neautorizate (5%) și deschiderea cu întârziere a secțiilor (6%).
Până la ora 13:30, desfășurarea procesului electoral a fost evaluată favorabil în 95% dintre cele peste 300 de secții vizitate. A fost semnalată aglomerație în 20% dintre acestea și o atmosferă tensionată în 5%. Alte probleme includ prezența unor persoane neautorizate în 7% din secții și intervenția unor persoane din afacerea electorală în 3% dintre cazuri. În 8 secții, observatorii au semnalat că alegătorii au primit mai multe buletine de vot decât aveau dreptul, iar în 2 cazuri alegătorii au votat fără acte de identitate valabile. În 2,5% din cazuri, observatorii au considerat procesul electoral lipsit de transparență. În 12% din secțiile observate, alegătorii din alte localități nu au fost lăsați să voteze, iar în 14 cazuri din București alegători care nu aveau domiciliul în localitate au putut vota la referendum. De asemenea, 25% dintre secțiile vizitate nu sunt accesibile persoanelor cu dizabilități.
Printre cele mai frecvente probleme au fost dificultățile întâmpinate de alegătorii din București cu viza de reședință. Au existat cazuri în care aceștia, deși aveau dreptul să voteze la alegerile prezidențiale, au fost împiedicați să voteze la referendum din cauza unor neconcordanțe în actele de identitate (de exemplu, carte de identitate provizorie sau viză de reședință recent obținută).
De asemenea, observatorii au semnalat dificultăți de acces în secțiile de votare, în special în București, Torino și Viena, unde li s-au cerut documente suplimentare nejustificate. În unele secții, observatorii au fost intimidați, iar la altele au fost semnalate probleme de organizare, inclusiv cozi lungi și fotografierea buletinelor de vot.
Au fost transmise și sesizări privind continuarea campaniei electorale în ziua alegerilor, iar în anumite cazuri, aceste sesizări se referă și la alegerile parlamentare, unde campania este permisă.
Pâna la ora 14.00 erau 80 de infracțiuni
Optzeci de incidente posibile au fost raportate autorităților în timpul alegerilor prezidențiale, până la ora 14.00, dintre care 43 au fost confirmate, 21 infirmate, iar restul sunt în curs de verificare, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog. Totodată, se efectuează investigații în legătură cu opt posibile infracțiuni.
„De la deschiderea urnelor, au fost raportate 80 de posibile incidente, dintre care 43 confirmate, 16 în curs de verificare și 21 neconfirmate. Au fost aplicate 34 de sancțiuni contravenționale: șapte amenzi în valoare totală de 11.700 de lei și 27 de avertismente. De asemenea, se desfășoară cercetări privind opt posibile infracțiuni”, a declarat Monica Dajbog.
În București, o persoană cu domiciliul în altă localitate a votat la referendum, deși nu avea acest drept, având viza de reședință expirată.
La Piatra-Neamț, un alegător ar fi primit două buletine de vot, folosindu-le în cabina de vot. S-a întocmit un dosar penal pentru fraudă la vot, în formă tentată.
În județul Bihor, polițiștii investighează o sesizare privind transportul organizat al alegătorilor la secțiile de votare, presupus realizat de membri ai unor partide politice. Forțele de ordine monitorizează situația pentru a preveni încălcarea legii.
În București, un bărbat a fost amendat cu 4.000 de lei după ce a reclamat la 112 că două persoane ar fi intrat simultan în cabina de vot într-o secție din Giurgiu, aspect neconfirmat de polițiști.
Tot în București, o persoană a fost sancționată cu 200 de lei pentru injurii adresate unui demnitar la o secție de votare din Sectorul 1.
În Sectorul 5 al Capitalei, se cercetează un conflict între două persoane, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de amenințare.
În județul Iași, un dosar penal a fost deschis după ce unui alegător i s-a refuzat votul pe liste suplimentare din cauza lipsei de buletine, președintele secției recomandând să voteze la secția la care este arondat.
De asemenea, au fost semnalate cazuri în care alegătorii, inclusiv un deputat și un europarlamentar, au fotografiat sau filmat buletinele de vot în cabină. Cercetările continuă.
Tentativă de fraudă la vot în Ploiești
Duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, un bărbat de 54 de ani din Ploiești a fost prins încercând să voteze la două secții diferite din oraș. Incidentul a fost semnalat de reprezentanții celei de-a doua secții, care au sesizat Poliția. În urma verificării cărții de identitate, aplicația informatică a arătat că documentul fusese deja utilizat pentru vot.
Poliția Prahova a intervenit rapid, constituind o echipă operativă pentru investigarea cazului. Potrivit unui comunicat oficial, bărbatul a votat inițial la o secție din municipiu, iar apoi s-a prezentat la o alta, unde a fost oprit. Cercetările continuă, fiind deschis un dosar penal pentru tentativă de fraudă la vot.
”Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului şi au constatat faptul că bărbatul şi-ar fi exercitat dreptul de vot la o secţie şi ulterior ar fi încercat să voteze din nou,” au transmis oficialii Poliţiei Prahova.
Marian Ceaușescu, amendat pentru adresarea de injurii președintelui Iohannis
Un alt incident semnificativ a avut loc la Liceul „Jean Monnet” din București, unde președintele Klaus Iohannis a mers pentru a vota. Activistul Marian Ceaușescu, cunoscut pentru abordarea publică a politicienilor, l-a întâmpinat pe președinte cu apelativul „borfașule”.
Poliția Capitalei a fost sesizată de prezența unui potențial incident electoral. Potrivit comunicatului, în timpul sosirii președintelui, Ceaușescu a adresat expresii jignitoare, fiind ulterior condus de jandarmi la Secția 5 Poliție pentru identificare și sancționare.
Bărbatul a fost amendat cu 200 de lei, în conformitate cu Legea 61/1991 privind sancționarea faptelor care afectează ordinea publică.
Pe rețelele de socializare, Marian Ceaușescu a susținut că a fost agresat și că unul dintre jandarmi i-a șters filmarea. „Nu mai avem dreptul să ne huiduim, să criticăm niciun politician,” a scris acesta pe Facebook, acuzând intervenția Jandarmeriei.
Incident cu urna mobilă la Cluj-Napoca
În Cluj-Napoca, polițiștii au demarat o anchetă privind nerespectarea regimului urnei de vot.
Vicepreședintele unei secții de votare, împreună cu un alt membru al comisiei, a folosit o urnă mobilă fără a fi însoțiți de un echipaj de poliție, așa cum prevede legea. În aceste condiții, o persoană a votat, ceea ce a dus la sesizarea din oficiu a poliției pentru clarificarea situației, potrivit Mediafax.
Situația în județul Alba: patru sesizări electorale
În județul Alba, Inspectoratul Județean de Poliție a gestionat patru sesizări legate de posibile incidente electorale. Dintre acestea, două sunt de natură contravențională și privesc continuarea propagandei electorale după termenul legal. Celelalte două sunt de natură penală, fiind în curs de investigare.
Pe parcursul nopții, toate cele 440 de secții de votare din județ au fost protejate de efectivele Ministerului Afacerilor Interne. Acestea au fost predate în această dimineață președinților birourilor electorale, cu sigiliile intacte, fără alte probleme raportate, potrivit Ziarul Unirea.
Primele incidente semnalate la Constanța
La Constanța, au fost înregistrate două incidente în secțiile de votare. Într-un prim caz, Secția de votare nr. 26 a fost acuzată că nu ar fi avut sigilii aplicate la intrare. Centrul de Comunicare Județean Constanța a clarificat situația, precizând că secția a fost predată în această dimineață cu sigiliile intacte, conform procesului-verbal, potrivit Cuget Liber.
Un alt incident a avut loc la Secția nr. 184, unde un bărbat agitat a provocat tensiuni. Polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au intervenit prompt, calmând persoana. După consiliere, bărbatul și-a exercitat dreptul de vot și a părăsit secția.
Dosar penal și amenzi în județul Iași
În județul Iași, poliția a întocmit un dosar penal pentru furtul unui panou electoral. În ultimele 24 de ore, au fost aplicate două amenzi și un avertisment pentru continuarea propagandei electorale în mediul online, după expirarea termenului legal.
De asemenea, cinci sesizări privind posibile incidente electorale au fost semnalate, una dintre ele fiind în continuare în curs de verificare.
Concluzii până la ora 12
La nivel național, procesul electoral decurge fără probleme majore, iar incidentele raportate până acum sunt izolate și gestionate prompt de autorități. Poliția și efectivele MAI continuă să monitorizeze situația pentru a asigura desfășurarea corectă a alegerilor prezidențiale 2024.