A început votarea. Românii își aleg președintele, iar bucureștenii votează și pentru referendum
Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne, în cele aproape 19.000 de secţii, care s-au deschis la ora 7,00 în ţară, pentru a pune ştampila pe unul dintre cei 14 candidaţi intraţi în cursa prezidenţială. În același timp, bucureștenii vor da un vot în plus la referendumul inițiat de primarul general Nicușor Dan. În Diaspora, până duminică, la ora 3.00 au votat circa 218.000 de români.
România își alege președintele. A început primul tur de scrutin
Potrivit Autorităţii Electorale Permanente, în ţară sunt organizate 18.968 de secţii de votare. În Bucureşti sunt aproape 1.300 de secţii: în Sectorul 1 - 166; Sectorul 2 - 202; Sectorul 3 - 294; Sectorul 4 - 189; Sectorul 5 - 198; Sectorul 6 - 240.
Alegătorii pot să voteze până la ora 21,00, când se vor închide urnele. Cei care la ora 21,00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul constituţional până cel mult la ora 23,59.
Alegătorii votează cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).
Tentativa unei persoane de a vota de mai multe ori sau fără a avea acest drept se pedepseşte conform legii penale. Potrivit Biroului Electoral Central, fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot este interzisă.
Bucureștenii votează și la Referendum
Bucureştenii cu drept de vot sunt aşteptaţi duminică la urne și pentru a vota la referendumul iniţiat de primarul general Nicuşor Dan.
Potrivit unei decizii a Biroului Electoral Central, alegătorii din Capitală vor vota în aceleași secții de votare atât la primul tur al prezidenţialelor, cât şi la referendum, în acelaşi interval de timp, pe buletine de vot separate.
Astfel, cele aproape 1.300 de secţii din Bucureşti se vor deschide duminică, la ora 7,00, şi se vor închide la ora 21,00. Alegătorii care la ora 21,00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de a alege până cel mult la ora 23,59.
Bucureştenii vor primi patru buletine de vot - unul pentru prezidenţiale, cu cei 14 candidaţi intraţi în cursa electorală, şi trei cu întrebările de la referendum.
Alegătorii vor trebui să răspundă cu "DA" sau "NU" la următoarele trei întrebări:
1. Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi primăriile de sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?
2. Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită autorizaţiile de construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?
3. Sunteţi de acord ca Primăria Municipiului Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?
Vot Diaspora
În Diaspora votarea a început în noaptea de joi spre vineri, prima secţie fiind deschisă în Noua Zeelandă, la Auckland, la ora 1,00, ora României.
Votarea în străinătate la primul tur al alegerilor prezidenţiale se va desfăşura pe parcursul a trei zile.
Aproape 218.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până duminică la ora 3,00, pentru a vota în primul tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
Conform AEP, de la deschiderea urnelor, respectiv de vineri, până sâmbătă la ora 21,00, s-au prezentat la vot 206.402 cetăţeni români. De asemenea, 4.227 de alegători au votat prin corespondenţă, totalul voturilor exprimate în străinătate fiind în prezent de peste 210.000.
Cei mai mulţi alegători români au votat în Marea Britanie - 7.988, Germania - 5.299, Republica Moldova - 5.122, Italia - 5.013, Spania - 4.859, Franţa - 1.882, Belgia - 1.620, Ţările de Jos (Olanda) - 1.600, Austria - 1.353, SUA - 749, Irlanda - 713, Danemarca - 600, Canada - 567 şi Elveţia - 521.