Alertă! Este pericol de radiații cu uraniu în 18 județe!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Avertisment grav al cercetătorilor din Cluj, care spun că fostele mine de uraniu rămân o ameninţare pentru sănătatea oamenilor. Specialiştii au măsurat radiaţiile din 18 judeţe şi au ajuns la concluzii alarmante.

Milioane de persoane din țara noastră sunt în pericol de radiații cu uraniu, au descoperit cercetătorii români. Facultatea de Mediu de la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) a primit bani din fonduri europene și au putut măsura nivelul radiațiilor din zonele unde sunt sau au fost mine de uraniu. Concluziile sunt devastatoare: oamenii, animalele, casele, grădinițele, solul conțin radiații peste normele admise.

Pericolul contaminării cu radon, spun cercetătorii de la laboratorul specializat al UBB, există în 18 județe. Gazul radon, care provine din descompunerea uraniului, pătrunde din sol, în încăperi şi poate provoca în timp leucemie sau cancer pulmonar, scrie stirileprotv.ro.


    Așa arată harta unde s-a depistat gazul radon
Așa arată harta unde s-a depistat gazul radon

Cercetătorii din Cluj au măsurat până acum nivelul de radiaţii în 5.000 de locuinţe, şcoli, grădiniţe din centrul, nordul şi vestul ţării. Rezultatele arată că cele mai ridicate valori sunt în Alba, Timiş şi Suceava. Pericolul persistă şi în peşteri precum Urşilor, Muierii şi Polovragi, unde ghizii ar trebui să-şi limiteze circuitele la maximum 12 ore lunar.

În Europa, nivelul radonului din încăperi este, în medie, de 89 de unități, iar în zonele verificate de cercetătorii romîni este o medie de 176 de unități. În localităţile situate în vecinătatea fostelor mine de uraniu, radiaţiile de radon sunt chiar şi de 10 ori peste media UE. În astfel de zone, uraniul s-a dezintegrat şi a contaminat aerul din case şi, spun cercetătorii, în special în apartamentele de la parter, aflate aproape de sol.

Click! spune

În cazul expunerii îndelungate, riscurile pentru sănătate sunt extrem de mari pentru că radonul este cunoscut ca agent cancerigen.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), peste patru milioane de oameni au murit până acum din cauza acestui tip de poluare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
familia care s a mutat din america in romania jpg
iasi din drona png
millau1 jpeg
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net