Aleşii fumători vor să tragem «una mică» la borcan
N-au trecut nici două luni de la aprobarea celei mai îndrăzneţe măsuri de protejare a sănătăţii populaţiei. Legea antifumat va fi modificată, cel mai probabil până la sfârşitul acestei luni, deoarece îi discriminează pe cei care au viciul fumatului.
În curând vom avea şansa să pufăim o ţigară într-un borcan, e drept ceva mai mare, în timp ce stăm de vorbă cu un comesean lipsit de viciul fumatului. Parlamentarii fumători au cules miile de nemulţumiri venite din partea românilor fraţi de suferinţă şi s-au gândit să dea la întors cel mai bun act normativ pe are l-au aprobat vreodată. În viziunea parlamentarilor români, definiţia de spaţiu public din lege este ilogică şi trebuie redefinită. Pe terase, fumatul ar trebui să fie permis, indiferent câţi pereţi au, iar localurile ar trebui să fie lăsate să amenajeze spaţii ori camere destinate exclusiv fumatului, bine izolate şi inscripţionate corespunzător.„Acum este o nebunie. Dacă are trei pereţi şi acoperiş asta înseamnă că nici măcar la terasă, ştiţi că sunt terase care sunt închise cu sticlă vara, uşile din faţă sunt deschise. Şi apar ca terase. Nu se putea fuma nici acolo”, s-a exprimat, extrem de greoi, senatoarea ALDE Cristiana Anghel, citată de digi24.ro.
În prezent, singurele locuri în care fumatul este permis sunt penitenciarele de maximă siguranţă (cu regim închis) şi terminalele aeroporturilor, care au camere speciale. Parlamentarii vor să adauge pe lista locurilor cu fumat permis şi spitalele de psihiatrie. „Legea fumatului poate fi respectată? Eu zic că nu. E o lege nedemocratică, pentru că sunt 5 milioane de fumători în România”, a declarat senatorul PSD Florian Popa. Modificările propuse de deputatul PND Daniel Fenechiu au fost avizate de Comisia de Sănătate şi Comisia Economică din Senat. Amendamentele vor fi disputate în plen, apoi vor fi transmise Camarei Deputaţilor, care va lua decizia finală.
Legea antifumat a intrat în vigoare la 16 martie, după un lung periplu prin Parlament. Proiectul de act normativ a ajuns pe masa parlamentarilor după numeroasele semnale de alarmă trase de medici, care au arătat că zilnic în România mor 70 de oameni din cauza bolilor asociate fumatului. Iniţiatorul acestei legi, deputatul PSD de Cluj Aurelia Cristea, spune că România avea nevoie de măsuri urgente şi drastice pentru protejarea sănătăţii copiilor şi a persoanelor care nu vor să fumeze. Legea actuală interzice fumatul în orice spaţiu public acoperit, dar şi în perimetrul spaţiilor de joacă pentru copii, în curţile spitalelor şi ale instituţiilor de învăţământ, în maşinile de serviciu şi în balcoanele clădirilor de birouri. Amenzile pornesc de la 100 de lei şi ajung la 15.000 de lei.