Alimentele care s-au scumpit cel mai mult în 2023. Cât a crescut costul coșului de cumpărături în ultimul an

Ultima actualizare:

Click! îți spune care sunt alimentele care s-au scumpit cel mai mult în 2023. Unele dintre produsele de bază au avut parte de măriri uriașe, iar costul coșului de cumpărături a crescut cu 110 lei față de decembrie 2021.

Alimentele care s-au scumpit cel mai mult în 2023
Alimentele care s-au scumpit cel mai mult în 2023

Cele mai mari scumpiri în ultimul an le-au avut zahărul, al cărui preţ a crescut cu 63% din decembrie 2021 până în decembrie 2022, untul al cărui preţ a crescut cu 45% din decembrie 2021 până în decembrie 2022 şi uleiul, al cărui preţ a crescut cu 37% din decembrie 2021 până în decembrie 2022, transmite alba24.

Cea mai mare scumpire din ultimii 20 de ani

Preţul unui ou să ajungă la un nivel record, în toată lumea. Din păcate, România are una dintre cele mai accelerate scumpiri, din toată Uniunea, potrivit Comisiei Europene.

În ultimii cinci ani prețul a început să urce abrupt de la începutul anului trecut și nu s-a mai oprit de atunci. Scumpirea s-a accentuat începând din octombrie și a atins un nivel record în decembrie. Majorarea de preț este mult mai mare decât în alte țări.

Linia care reprezintă România urcă într-un ritm mult mai accelerat decât în țări precum Franța, Spania ori Italia. Și chiar mai mult decât media europeană, potrivit PROTV.

Conform calculelor ZF făcute pe baza datelor din Monitorul Preţurilor al Consiliului Concurenţei, în prima parte a lunii ianuarie a acestui an, costul aceluiaşi coş de cumpărături este de aproximativ 110 lei în retailul modern.

Anul trecut, ministrul agriculturii susținea că nu există motive pentru scumpiri

În luna noiembrie, ministrul Agriculturii, Petre Daea, declara că nu există motive obiective pentru o scumpire a produselor agroalimentare. Acesta a subliniat că preţurile în producţia primară şi în procesare s-au stabilizat.

„Nu sunt motive să se scumpească produsele agroalimentare. Nu sunt motive obiective pentru că producţia primară, în zona aceasta, s-a stabilizat preţul, în procesare s-a stabilizat preţul, la energie şi la gaz. Aşa că nu vor creşte preţul”, a spus Petre Daea, întrebat de jurnalişti dacă ar trebui să ne aşteptăm la scumpiri ale produselor.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net