Alpinist salvat din Munții Bucegi cu elicopterul, după ce s-a prăbușit 12 metri în prăpastie

Ultima actualizare:

    Momentul în care elicopterul IGAv intervine pentru recuperarea alpinistului rănitFoto: adevarul.ro
Momentul în care elicopterul IGAv intervine pentru recuperarea alpinistului rănitFoto: adevarul.ro

Salvare spectaculoasă și periculoasă a unui alpinist experimentat care a căzut în prăpastie în timp ce escalada peretele Coștilei din Munții Bucegi! 11 salvamontiști ajutați de un elicopter au reușit să încheie misiunea cu succes. Bărbatul, care avera mâinile și picioarele rupte, plus probleme la coloana vertebrală, se află în mâinile medicilor de la Spitalul Floreasca din București.

Misiunea de salvare a alpinistului rănit grav, vineri seară, în timpul unui exerciţiu de escaladă pe peretele Coştilei din Bucegi, a fost povestită pas cu pas de către unul dintre cei 11 salvamontişti care au participat la intervenţie, scrie adevarul.ro. A fost a doua misiune de salvare a unei victime cu ajutorul elicopterului Inspectoratului General al Aviației efectuată de echipa Salvamont Din Bușteni.  

Misiunea a durat 9 ore  

Nouă ore a durat misiunea de salvare a bărbatului în vârstă de 62 de ani, alpinist extrem de experimentat în escaladă. Salvatorii săi supun că a avut ghinionul ca un piton să se desprindă din peretele muntelui, astfel că omul s-a prăbuşit în prăpastie. Urmările accidentului au fost grave: picioarele fracturate, fractura deschisă la antebraţ şi ceva probleme la coloana vertebrală şi multiple plăgi pe corp.

Sergiu Frăsinoiu, unul dintre cei 11 salvatori montani care au intervenit, spune că a fost o acţiune de salvare „ca-n vest”. „Se întâmpla în munţii Bucegi. Eram la escaladă, mă legasem în coardă şi puneam piciorul în prima priză a traseului Căţelul Carp, când îmi sună telefonul. În timp, am reuşit să îmi dezobişnuiesc prietenii să sune pentru lucruri neimportante, aşa că era clar că apelul este unul important şi răspund. Vocea zice: „- Ce faci, Sergiulică, eşti în zonă? Avem un accidentat în peretele Coştilei!” În 10 minute de la apel, eram la 1400, în UTV, cu care plec în viteză spre Buşteni. Viteză până pe DN1, unde lipsa girofarului a făcut ca victima din peretele Coştilei să suporte întârzieri, dar e un subiect pe care o să îl discut cu altă ocazie.

Victima, un alpinist cu mare experiență  

La Buşteni, colegii sunt pregătiţi şi facem o sedinţă scurtă în timpul căreia ne împărţim responsabilitaţile, chemăm elicopterul şi ne pregătim echipamentul comun. În scurt timp, iau un utilaj şi fug împreună cu Cipi la Numărătoarea Urşilor de unde plecăm spre refugiu şi valea Coştilei ca echipă de prim răspuns în urma deciziei comune că noi am fi mai de folos în perete, acordând prim ajutor, decât în troliul elicopterului. La refugiu, doi alpinişti, dintre care unul străin, se oferă să ne ajute la căratul echipamentului şi le acceptăm ajutorul încântaţi. Urcăm valea până la intrarea în traseu, unde Teofil, care se afla în perete la momentul producerii accidentului, deja era la victimă şi o proteja împotriva frigului, dar şi montase o coardă fixă pe care să putem şi noi urca cu uşurinţă. Ajung şi eu la victimă şi descopar că era un bărbat trecut de prima tinereţe şi cu o mare experienţă de alpinism în spate. După ce îi fac un control amănunţit, descopăr leziunile pe care le transmit mai departe echipei de la baza muntelui. Domnul trebuia coborât cu o targă şi saltea vacuum. Cipi preia sarcina de a îngriji victima şi eu cobor în fir pentru a semnaliza elicopterului zona de troliere a colegilor şi a medicului.

Piloții elicopterului au avut „precizie elvețiană”

Piloții elicopterului vin cu precizie elvetiană şi ne troliază colegii în punct fix, făcându-mi pielea de găină. Ulterior, cu mare grijă, asezăm victima pe salteaua vacuum, respectiv în targă şi colegul Petrut coboară, lansat de mine şi Cipi, cu targa şi victima, până la baza peretelui, în firul văii. Goran anunţă elicopterul că poate veni la extragere şi în scurt timp, medicul elicopterului prinde cârligul troliului, se acroşează la acesta şi este evacuat, împreună cu victima, iar noi facem retragerea pe cale terestră, trăind satisfacţia unei acţiuni de salvare foarte dificilă, executată ca la carte, în care comunicarea şi interacțiunea dintre instituţii dar şi în interiorul instituţiilor a făcut ca victima să fie evacuată prompt, în siguranţă şi să ajungă în timp scurt să primească îngrijiri medicale avansate”, a povestit salvamontistul. 

Turiști neechipați corespunzător

Salvamontiştii din Dâmboviţa trag un semnal de alarmă, după ce, într-o singură zi, au fost chemaţi să intervină la două accidente grave, care i-au avut progratonişti pe doi turişti neechipaţi corespunzător pentru traseele montane. Este vorba despre un accident petrecut în Cheile Orzei, traseu temporar închis, unde o femeie în vârstă de aproximativ 60 ani a căzut de la aproximativ 3 metri, fiind politraumatizată, având „o fractură la nivelul membrului inferior şi o dizlocare a articulaţiei scapulo-humerale”.


    Foto: adevarul.ro
Foto: adevarul.ro

De asemenea, în Canionul Horoabelor, un traseu nemarcat şi interzis circulaţiei turistice, un bărbat în vârstă de 78 ani a avut nevoie de ajutor, după ce s-a lovit rău la cap, având „un traumatism cranian cu o plagă deschisă la nivelul scalpului”. Potrivit salvamontiștilor, ambele persoane erau neechipate corespunzător şi nu au ţinut cont de restricţiile în vigoare pe traseele pe care s-au aventurat.

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/tragedie-munti-un-tanar-murit-prapastie-incercand-sa-si-salveze-prietena

https://www.click.ro/news/national/video-cum-au-fost-salvati-doi-cetateni-germani-pierduti-pe-munte-le-era-frig-si-frica

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net