Alţi 37 de zimbri vor fi liberi!

Ultima actualizare:

    Primarul din Vama  Buzăului, Tiberiu Chirilaş,  vrea să vadă cât mai  curând zimbrii în libertate
Primarul din Vama Buzăului, Tiberiu Chirilaş, vrea să vadă cât mai curând zimbrii în libertate

Până mai anii trecuţi, copiii auzeau de zimbri doar în poveştile bunicilor. Acum au ocazia să îi vadă “live”! Şi nu la grădina zoologică, ci chiar în libertate, prin pădurile patriei.

Zimbrii au pierit demult de pe teritoriul României şi se află în pericol real de dispariţie şi în restul Europei. Ca să salveze specia, autorităţile au importat câteva exemplare de prin grădinile zoologice din lumea largă. Animalele s-au adaptat atât de bine la noi, încât mulţi au părăsit deja rezervaţiile şi trăiesc liniştiţi în sălbăticie.

simeon stalpnicul png

Avem zimbri în libertate în pădurile din Neamţ şi Caraş Severin, iar în curând o altă ”familie” va fi eliberată în zona Buzăului. E vorba de 37 de exemplare din rezervaţia de la Vama Buzăului, care vor intra într-un program de pregătire privind traiul în sălbăticie. Pentru început, aceştia vor trăi în semilibertate, adică vor primi în continuare hrană, însă nu la fel de des, iar aria de desfăşurare în ţarcuri se va mări considerabil. ”În prezent, zimbrii trăiesc pe o suprafaţă de 10 hectare, însă zona de semi-libertate a zimbrilor va fi de 80 de hectare. Practic, aici se va face pregătirea lor înainte de libertatea deplină. Ne dorim ca în final pădurile din Vama Buzăului să fie repopulate cu zimbri”, a declarat primarul comunei Vama Buzăului, Tiberiu Chirilaş. Rezervaţia ”Valea Zimbrilor”, situată chiar la poalele munţilor Ciucaş, la 45 km de municipiul Braşov, este o destinaţie excelentă de petrecut câteva ore în aer liber. Turiştii sunt aşteptaţi zilnic între orele 09.00-20.00, iar biletul de acces costă 5 lei.În România, zimbrii mai pot fi admiraţi în Rezervaţia Dragoş-Vodă de la Vânători Neamţ,  în Rezervaţia Neagra de la Bucşani, Dâmboviţa (cea mai mare rezervaţie din România ca număr de exemplare) şi în rezervaţia Slivuţ din Haţeg.

Ce nu ştiţi despre «uriaşi»

  • Zimbrul este cel mai greu animal european de pe uscat. !Un zimbru are o lungime de 2,9 - 3 metri şi o înălţime de 1,9 metri, cântărind de la 300 la 920 kg. Este mai înalt, dar mai puţin masiv decât ruda sa apropiată bizonul american. De asemenea are păr mai scurt decât acesta.
  • Sunt animale ierbivore şi trăiesc în păduri.
  • Trăiesc 28 de ani în captivitate, dar în sălbăticie mult mai puţin. Pot avea pui la vârste între 4 şi 20 de ani, la femele, şi între 6 şi 12 ani, la masculi.
  • Ultimul zimbru în sălbăticie a fost ucis în Polonia în 1919.
  • În 1927, în lume erau mai puţin de 50 de zimbri, toţi în grădini zoologice.
  • Zimbrii au fost reintroduşi cu succes în sălbăticie începând cu 1951. Se găsesc în zone protejate din Polonia, Belarus şi Republica Moldova, turme existând şi în Lituania, Ucraina, Rusia şi Kîrgîzstan.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
carne de porc craciun jpg
bacalaureat jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
bucuresti storia jpg
femeie stranut  jpg
Mango Mannheim O6 jpg
image png
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net