Am fost acasă la «Măcelarul din Balcani»
De joi după-amiază, cei 3.000 de locuitori ai micuţei aşezări Lazarevo nu mai au linişte. Comunitatea îmbătrânită a aflat de la televizor că cel mai căutat criminal de război din Europa se ascundea într-o casă modestă din localitate. De atunci, poliţia a pus stăpânire pe fiecare stradă din Lazarevo, iar spiritele sunt încinse.
Vezi şi:
Nu au ştiut că au fost vecini cu cel mai căutat criminal de război din Europa
Doi jandarmi sălăjeni vor pregăti poliţiştii din Afganistan
Cel mai căutat criminal din Europa a ales să îşi desfăşoare viaţa într-o casă modestă, care nu iese cu nimic în evidenţă faţă de celelalte locuinţe din aşezare.
Jaluzelele mari îi ţin pe curioşi departe de interiorul casei, în timp ce în curte se află un tractor şi mai multe utilaje agricole. Puţinii oameni din Lazarevo care l-au zărit pe stradă spun că Ratko Mladic a trăit din munca agricolă, el fiind găzduit de un apropiat.
Surse din rândurile poliţiei spun că Ratko Mladic nu a intrat în contact cu localnicii din Lazarevo decât în câteva ocazii, dar atunci acesta s-a prezentat cu o identitate falsă, susţinând că se află în localitate în scop de... relaxare.
Oamenii legii au găsit asupra criminalului de război un buletin de identitate care era expirat. Aceleaşi surse susţin că numărul persoanelor care ştiau că Ratko Mladic s-a adăpostit în micuţa aşezare era limitat. Printre cei care aveau acces la această informaţie s-au aflat câţiva foşti susţinători.
Până şi cei care au case pe aceeaşi stradă unde a avut loc descinderea poliţiei spun că au aflat de la televizor cine era adevăratul lor vecin.
Iasmina Yudor,62 de ani, vecină: Ratko Mladic e ca oricare dintre noi. A făcut mult bine acestei ţări. Serbia de astăzi îi este datoare celui mai mare comandant.
Angelca Savejdo, 52 de ani, vecină: Un asemenea erou trebuia să locuiască într-o casă mai impunătoare. Poate că lumea îl consideră un criminal de război, dar pentru mine e un om bun.
Criminalul de război sârb a ucis 8.000 de musulmani neînarmaţi
Ratko Mladic, fostul lider militar al sârbilor în timpul războiului din Bosnia, a fost arestat joi, în Serbia şi aştepta ieri să fie extrădat la Tribunalul Penal Internaţional de la Haga.
Mii de musulmani masacraţi la Srebeniţa au fost aruncaţi în gropi comune
El a stat ascuns timp de aproape 16 ani şi este acuzat de crime împotriva umanităţii înrăzboiul din Bosnia dintre 1992-1995, în care au fost ucise peste 200.000 de persoane, relatează AFP.
Supranumit "Măcelarul din Balcani", Mladic, acum în vârstă de 69 de ai, este acuzat de masacrarea a mii de musulmani, la Srebreniţa, şi de asediul oraşului Sarajevo.
Născut la 12 martie 1943, la Bozinovic, în Bosnia, avea doi ani când tatăl său a fost asasinat de ostaşi croaţi pronazişti. Lider al miliţiilor separatiste sârbe din Croaţia, în 1992, după proclamarea Republicii Srpska (RS) în Bosnia, el este numit, de Statul Major de la Belgrad, comandant al forţelor sârbe din Bosnia.
Conduce asediul asupra oraşului Sarajevo, timp de trei ani, şi luptă pentru a impune crearea unui coridor către Brcko, în nord-vestul Bosniei.
În iulie 1995, trupele sale preiau controlul asupra enclavei musulmane Srebreniţa şi masacrează aproape 8.000 de musulmani neînarmaţi. În 1996, este destituit şi dat în urmărire internaţională. Dispare din viaţa publică şi în aprilie 2011, soţia sa, Bosiljka, îl credea mort.