Dezastru după incendiul din Constanța: «Am pierdut totul: şi casa, şi maşina»

Ultima actualizare:

Lacrimi pe feţele oamenilor! Sărbătorile bat la uşă, iar locatarii blocului mistuit de incendiu la Constanţa, miercuri noapte, priveau în gol, rămaşi fără agoniseala de-o viaţă. După ce flăcările au cuprins imobilul, ISU Dobrogea a activat Planul Roşu de Intervenţie.

Locatarii şi-au strâns bruma de lucruri salvate în valize şi privesc neputincioşi imobilul distrus
Locatarii şi-au strâns bruma de lucruri salvate în valize şi privesc neputincioşi imobilul distrus

Dezastru la Constanţa! Miercuri noapte, la ora 0.58, un incendiu puternic a izbucnit la un ansamblu de locuinţe situat pe strada Prelungirea Nicolae Grindeanu numărul 6.

După aproape o oră, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea a activat Planul Roşu.

În sprijinul pompierilor constănţeni au venit echipaje din Ialomiţa şi din Călăraşi. Complexul de locuinţe cuprinde cinci scări de bloc, cu aproximativ 150 de apartamente, situate pe şase etaje.

250 de oameni au fost evacuaţi, dintre care 70 erau copii. Majoritatea persoanelor au fost scoase de salvatori cu ajutorul autoscărilor, mulţi locatari fiind adăpostiţi pe terasa blocului.

Flăcările au pornit de la maşinile parcate. Captură digi24
Flăcările au pornit de la maşinile parcate. Captură digi24

Conform primelor informaţii, incendiul ar fi izbucnit la demisolul clădirii, de la un autoturism parcat acolo.

Flăcările s-au extins la alte maşini, dar şi la etajele blocului. Potrivit bilanţului provizoriu, 35 de apartamente au fost afectate de foc şi 36 de autoturisme au fost distruse.

Cei 200 de pompieri s-au luptat cu flăcările mai multe ore, astfel că abia la ora 4.30 a fost dezactivat Planul Roşu de Intervenţie.

O persoană a fost intubată

„După recepţie şi punerea în exploatare (2016/2017 - n.r.), societatea dezvoltatoare nu a solicitat autorizaţia de securitate la incendiu, care să certifice faptul că imobilul îndeplineşte cerinţele specifice”, dezvăluie cei de la ISU Dobrogea.

Pompierii au luptat câteva ore pentru a stinge incendiul. Foto: Adevărul
Pompierii au luptat câteva ore pentru a stinge incendiul. Foto: Adevărul

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Constanţa anunţă că, în urma incendiului, nouă pacienţi (doi copii şi şapte adulţi) au fost aduşi pentru îngrijiri medicale.

„Un singur pacient a fost preluat pe codul roşu, fiind urgenţă majoră, cu arsuri de căi aeriene superioare şi arsuri de gradul II pe 7% din suprafaţa corporală. Acesta a rămas internat la Chirurgie Plastică/Terapie Intensivă. Este intubat, dar starea sa e stabilă”, transmit medicii. Celelalte opt persoane au fost externate.

Primăria Constanţa a identificat un bloc cu 23 de apartamente disponibile pentru persoanele evacuate care nu au unde să stea.

Automobilele au ars complet. Foto: Adevărul
Automobilele au ars complet. Foto: Adevărul

Deocamdată, cinci adulţi au fost cazaţi la spitalul modular militar instalat pe Stadionul Portul, iar o femeie şi un copil au fost adăpostiţi la un cămin al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială. Criminaliştii derulează o anchetă, scrie adevarul.ro.

În paralel, pompierii au asigurat clădirea din care se mai desprind bucăţi de geam sau de materiale arse. Locatarii au privit ieri neputincioşi din stradă, unii dintre ei stând în ploaie şi lapoviţă, încă de miercuri noapte. Câţiva au reuşit să intre în case şi să recupereze ce mai puteau găsi.

Locatar: «Am ieşit în chiloţi»

Imaginile înregistrate de o cameră de supraveghere au surprins două persoane cum merg prin parcarea de la demisol. După câteva secunde, o maşină explodează, apoi şi celelalte automobile parcate iau foc.

„N-a fost un accident. Se văd două siluete care, imediat după ce pun focul, fug”, sublinia unul dintre locatari.

Incendiul a lăsat în urmă imagini dezolante. Foto: Adevărul
Incendiul a lăsat în urmă imagini dezolante. Foto: Adevărul

 „Am pierdut totul: şi casa, şi maşina”, spunea, plângând, o femeie. „Am ieşit în chiloţi, cu un bidon cu apă în mână. Ardea o maşină în parcarea subterană, apoi, într-o secundă focul s-a extins brusc. Soţia mea a alertat vecinii. A început să bată la uşi şi să-i trezească”, povestea, cu voce joasă, tatăl a patru copii.

Oamenii sunt furioşi şi unii dintre ei arată cu degetul către dezvoltatorul imobiliar, revoltaţi că unele lucrări ar fi fost făcute de mântuială.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Razboi in ucraina, soldat drapel shutterstock 2130583775 jpg
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net