Ambrozia a înflorit și e plină țara! Când ieșiți să dați amenzi?

Ultima actualizare:

    Tufele de ambrozie cresc în voie în Capitală
Tufele de ambrozie cresc în voie în Capitală

Cea mai alergenă plantă, ambrozia, a înflorit, iar șanțurile, terenurile virane și marginile drumurilor sunt invadate de această buruiană. Nimeni nu face nimic pentru a o stârpi, deși există lege în acest sens și chiar amenzi usturătoare care îi vizează pe cei care nu iau măsuri pentru a scăpa planta care provoacă alergii grave.

Ambrozia a înflorit, iar, timp de câteva săptămâni, până pe la sfârșitul lunii octombrie, polenul acestei buruieni, care a invadat România, le va face mari probleme persoanelor alergice. Și asta, în condițiile în care, în martie, în Monitorul Oficial a fost publicată Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.

Se pare, însă, că nimeni nu pune legea în aplicare, de vreme ce prin toate șanțurile, pe majoritatea terenurilor virane și pe marginile drumurilor, tufele de ambrozie au și un metru înălțime.

De altfel, deputata PNL Florica Cherecheș spune că „ministerele de resort nu conștientizează gravitatea consecințelor răspândirii plantei ambrozia și amână cu multă nepăsare, cu încă un an, aplicarea acestei legi. Normele de aplicare a legii, elaborate de Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului și Ministerul Sănătății, amână aplicarea ei pentru 2019. Chiar și debutul campaniei de informare este amânat pentru noiembrie 2018, moment când ambrozia nu mai deranjează pe nimeni, dispunându-se, în acest an, doar identificarea zonelor afectate, ceea ce nu va fi greu pentru că ambrozia este peste tot. Este de neacceptat această indiferență a funcționarilor din ministere, în contextul în care țările învecinate iau foarte în serios această situație și intervin de ani de zile, aplicând amenzi usturătoare celor care nu distrug această plantă de pe terenurile aflate în proprietate sau administrare”, a spus inițiatoarea legii care prevede stârpirea ambroziei.

Potrivit legii, „proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, denumită științific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane”.


    Persoanele alergice la ambrozie au mult de suferit de pe urma acestei buruieni
Persoanele alergice la ambrozie au mult de suferit de pe urma acestei buruieni

În acest sens, persoanele fizice și firmele trebuie să desfășoare anual, până la data de 30 iunie, lucrări de întreținere a terenurilor precum cosirea, smulgerea sau erbicidarea ambroziei. Dacă această obligație este neglijată, autoritățile vor da mai întâi o sancțiune sub formă de avertisment. Apoi, ignorarea avertismentului va putea duce la aplicarea unei amenzi între 750 și 5.000 de lei, în cazul românilor, sau între 5.000 și 20.000 de lei, în cazul firmelor.

Ce simptome declanșează alergia la ambrozie

În expunerea de motive, se spune că, „în perioada înfloririi plantei, conform datelor furnizate de la cabinete de alergologie, aproximativ 80% din cazurile care se adresează zilnic au patologie specifică determinată de polenul acestei plante. Simptomatologia este mai severă decât în cazul altor alergii și se manifestă prin lăcrimare, oboseală, obstrucția căilor respiratorii superioare, trezire nocturnă datorată obstrucției și posibilitatea evoluției spre astm bronșic (la 25% din cazuri). Această simptomatologie determină scăderea capacității de muncă și absenteism, persoanele bolnave necesitând concediu medical”, scria în documentul citat.

Cât costă tratamentul pentru alergia la ambrozie

De asemenea, tratamentul specific pentru această alergie costă, în medie, 4.400 de lei pe an, durata fiind de trei-cinci ani. În plus, tratamentul nu este decontat de stat și a dispărut de pe piața locală. Prin urmare, scăderea numărului de îmbolnăviri ar putea fi rezultatul unor ample intervenții naționale de limitare a răspândirii ambroziei.

Persoanele alergice la ambrozie au probleme mari în această perioadă, simptomele alergiei fiind: strănut frecvent, mâncărime a nasului și ochilor, secreții nazale abundente, ochi roșii, senzații de sufocare, dar și manifestări de astm sau dificultăți în respirație și tuse.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
varza murata 505587 webp
bunt erleuchtet chinas jpg
image png
Warren Buffett FOTO Profimedia jpg
turcia jpg
casa jpg
trafic inchis A1 vant jpg
pietrele vii din Romania  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net