Amenzi de zece ori mai mari dacă îţi inunzi vecinii

Ultima actualizare:

    Autorităţile vor sancţiuni uriaşe pentru românii care  locuiesc la comun
Autorităţile vor sancţiuni uriaşe pentru românii care locuiesc la comun

Ţara arde şi baba se piaptănă. Astfel poate fi descris, pe scurt, demersul Ministerului Dezvoltării de modificare a legii de funcţionare a asociaţiilor de proprietari. Actul normativ vine cu amenzi uriaşe pentru locatarii de la bloc, dar fără soluţii la problemele arzătoare ale celor care locuiesc la comun.

Regulile traiului la bloc se schimbă iar, la nici cinci luni de la ultima actualizare. De data aceasta, responsabilii Ministerului Dezvoltării, care dovedesc că n-au stat niciodată la bloc, vor majorarea amenzilor percepute locatarilor. Sancţiunile, care cresc şi de zece ori, vizează schimbarea destinaţiei apartamentelor de locuit fără autorizaţie, modificarea aspectului proprietăţii comune şi amânarea reparării instalaţiilor care ar putea cauza prejudicii vecinilor. Astfel, dacă tencuiala balconului stă să cadă în capul trecătorilor sau dacă vă inundaţi vecinii de jos din cauza unor ţevi sparte nu mai staţi pe gânduri şi efectuaţi reparaţiile! Noua lege vine cu amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei dacă faceţi pagubă celorlalţi proprietari.

Până acum, amenzile erau între 500 şi 3.000 de lei. Chiar dacă aveţi asigurare completă pentru astfel de incidente, nu scăpaţi de sancţiuni dacă refuzaţi sau amânaţi la nesfârşit repararea instalaţiilor. Mai mult, chiar şi firma de asigurare ar putea să refuze plata despăgubirilor dacă va constata că nu aţi depus nici un efort pentru remedierea situaţiei. Aceleaşi sancţiuni se aplică şi celor care îşi deschid firmă în apartament fără să obţină autorizaţie şi acordul asociaţiei, ori celor care zugrăvesc de capul lor casa scării sau aduc alte modificări proprietăţii comune ignorând prevederile legale.

Dacă proiectul legislativ va fi aprobat, proprietarii vor fi obligaţi să cotizeze la fondul de rulment, o rezervă de bani folosită pentru plăţi curente (facturi de utilităţi). În acest moment, contribuţia la acest fond nu e obligatorie, însă unele asociaţii o cer pentru a se asigura că au bani pentru plata utilităţilor. „Unele dintre propuneri sunt aberante, chiar halucinante, însă noi am transmis propriile recomandări. Mizăm pe faptul că vor fi luate în seamă, căci proiectul, în forma actuală, ne face să ne întoarcem vreo zece ani în timp”, ne-a spus Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii „Habitat”.

Probleme încă nerezolvate la bloc

  • Restanțierii. Toți proprietarii rămân fără utilități din cauza unui singur datornic. Soluția: contracte individuale cu furnizorii.
  • Antenele de telefonie. Nici o autoritate nu a recunoscut efectul nociv, însă locatarii au reclamat că s-au îmbolnăvit. Soluția: teste amănunțite.
  • Administratorii. Personalul de la bloc e slab pregătit și înaintat în vârstă. Soluția: cursuri gratuite de formare. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net