ANAF, cu ochii pe tranzacțiile cu criptomonede. Ce trebuie să știi despre venituri și impozite

Ultima actualizare:

Persoanele care investesc în monede virtuale trebuie să declare sumele din aceste tranzacții si să plătească impozit la stat. Venitul datorat este de 10% din câștiguri. ANAF a publicat un ghid care îi informează pe oameni despre regulile privind impozitarea.

image

În ultima vreme, sumele declarate din tranzacțiile cu criptomonede au scăzut, iar ANAF bănuiește că nu toată lumea care investește în criptomonede își declară veniturile. Prin urmare, autoritățile au publicat un ghid care îi informează pe oameni despre regulile privind impozitarea câștigurilor din tranzacțiile cu monede virtuale.

Introducerea regulilor pentru declararea și impozitarea veniturilor din tranzacțiile cu criptomonede a dus la prăbușirea sumelor declarate, dar și a impozitelor încasate de stat pe seama acestor tranzacții. Prin urmare, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a publicat pe site-ul instituţiei "Broşură privind tratamentul fiscal al veniturilor realizate de persoanele fizice din transferul de monedă virtuală" care aduce informaţii despre principalele aspecte privind taxarea criptomonedelor.

Ce trebuie să știi despre impozitul pe criptomonede

  • Persoanele care realizează venituri din transferul de monedă virtuală au obligaţia de a declara aceste venituri prin completarea și depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul I.
  • Datele privind veniturile realizate pentru fiecare an fiscal, trebuie trimise organul fiscal competent până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui în care au fost realizate  veniturile.
  • Impozitul pe venit datorat pentru aceste venituri se calculează de către contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra câștigului realizat, determinat ca diferenţă pozitivă între preţul de vânzare și preţul de achiziţie, inclusiv costurile directe aferente tranzacţiei.
  • Câștigul sub nivelul a 200 lei/tranzacţie nu se impozitează, cu condiţia ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească nivelul de 600 lei.
  • Termenul de plată a impozitului pe venit este termenul limită de depunere a Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul I. Date privind veniturile realizate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
IMG 0107 jpeg
image
image
image
image
image
image
maramures paste1 jpg
bujori1 jpg
supermarket 5202138 1280 jpg
iepure paste istock jpg
furnici jpg
biserica romani credinciosi FOTO adevarul
Slujba de Înviere de la Catedrala Patriarhală din București 16 aprilie 2023 FOTO Inquam Photos Alexandru Busca  (3) jpg
Balamuc jpeg 2 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net