Andrei Roșu țintește doborârea a 3 recorduri mondiale la zborul cu balonul

Ultima actualizare:

    Andrei Roșu a obținut deja brevetul de pilot de baloane după un curs absolvit în ItaliaFoto: Andrei Roșu/arhivă personală
Andrei Roșu a obținut deja brevetul de pilot de baloane după un curs absolvit în ItaliaFoto: Andrei Roșu/arhivă personală

Andrei Roșu, omul-recordurilor, cunoscut pentru rezultatele lui în inimaginabile ultra, megamaratoane pe pământ, dar și pe apă, vrea să cucerescă acum și aerul. Mai precis, vrea să stabilească trei recorduri mondiale – de altitudine, durată și distanță – la zborul cu un balon cu aer cald. El și-a prezentat planurile într-o conferință de presă susținută la sediul școlii internaționale bilingve Avenor College, care îl susține financiar în demersul său.

Pentru Andrei Roșu se pare că declicul din 2010, când și-a schimbat total stilul de viață și sistemul de valori, a produs o dorință de neoprit în a aborda provocări dificile, spre imposibile pentru mulți. Doar să-ți imaginezi că poți alerga 140 km, poți înota 50 km și poți merge cu bicicleta alți 300 de km, în cadrul aceleiași „inumane” competiții, te poate obosi. După ce a intrat în Cartea Recordurilor, fiind primul om care a alergat 7 maratoane și 7 ultramaratoane pe toate cele 7 continente, după ce a participat la cele mai grele curse de rezistență imaginate de om – de la Polul Nord, în SUA, din Africa, în deșertul Australiei - după ce a stabiluit recordul pentru cea mai rapidă traversare a Oceanului Atlantic într-o ambarcațiune cu vâsle sau a devenit primul român care a traversat înot Canalul Mânecii, Andrei Roșu a privit în sus și și-a spus că vrea să cucerească și atmosfera terestră.

Va sta pe un scaun și nu într-o nacelă de balon

Planul lui constă în tentativa de stabilire a trei recorduri mondiale la zborul cu o clasă de baloane ultraușoare de aer cald, AX 03. Tehnic, asta înseamnă că nici măcar nu va sta într-o nacelă, ca cele pe care mulți le-am văzut în filme, ci doar pe un scaun – sigur, ancorat temeinic de „corpul” balonului - și va încerca să urce cît mai sus ca altitudine, să zboare cât mai lung, ca distanță și cat mai mult, ca durată. Actualele recorduri, omologate la această clasă de baloane – sunt de 6.165 metri, altitudine, unul dintre cele mai vechi recorduri în domeniu, datând din 1986, 341 km distanță parcursă în zbor, record stabilit în 2001 și 9 ore și 27 de minute, durată a zborului, performanță din 2016. Pentru această provocare, Andrei a absolvit deja o prestigioasă școală de pilotaj baloane, Aimo Baloons, din Italia, obținând licența necesară. „N-a fost ușor, mai ales că eu nu mă simțeam confortabil nici când zburam cu avionul. Prima oară, când am ajuns la 2.000 de metri , am simțit că îmi tremură geninchii și am strâns cu putere marginea nacelei. Am zis că e de la frig, dar nu, nu frigul era cauza acelei stări”, a spus Andrei zâmbind. „Apoi, însă, m-am obișnuit și nu cred că vor fi probleme”, a adăugat el, secondat de Dan Chiriac, director Operațiuni Zbor la Aeroclubul României, cel care îi va acorda asistența tehnică de-a lungul pregătirii. Dacă tentavele vor fi încununate de succes, Andrei Roșu va deveni și primul român care va stabili un record mondial în domeniul zborurilor cu baloanele. La ora actuală, există aproape 1.200 de recorduri mondiale - 1.180, mai precis - de diferite tipuri și la diferitele clase de baloane, dintre care jumătate sunt deținute de americani.

Tentativele de record sunt programate pentru 2021

Va dura încă aproape un an pentru ca balonul, cu un design special, să fie construit într-o fabrică din Anglia sau Italia, timp în care Andrei își va perfecționa abilitățile și rezistența – va îndura temperaturi și de minus 40 de grade la altitudinea țintită – dar va trebui să și slăbească, poate chiar și 10-15 kilograme. Tentativele de record sunt programate să aibe loc la începutul anului 2021, pentru fiecare fiind necesar câte un zbor separat, deci trei zboruri pentru cele trei recorduri. Totul va costa aproximativ 100.000 de euro, sumă acoperită cu ajutorul Avenor College. Firește, ca și în alte asemenea proiecte, totul va fi făcut în beneficiul unui proiect social-umanitar ce va fi anunțat ulterior. Dar nimic nu pare imposibil pentru Andrei Roșu, cel care, într-o altă viață, probabil, acum 20 de ani, era membru al trupei Gaz pe Foc sau care vreme de 15 ani a lucrat într-o multinațională ori care până la 35 de ani nu știa să înoate. După pământ și apă, vrea să cucerească aerul. „Și focul”, adaugă el cu subînțeles, cu gândul la combustibilul ce arde pentru a ridica în aer balonul. Până atunci, pe 30 iunie când va împlini 43 de ani, Andrei își va sărbători ziua de naștere așa cum o face de aproape un deceniu încoace: va alerga atâția kilometri câți ani împlinește. 43, adică. Iar specialitatea lui sunt viața sănătoasă și provocările imposibile. Și, uneori, recordurile.

image
image
image
image
image
image
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net