Angela Gheorghiu, afirma╚Ťii halucinante despre George Enescu, Ciprian Porumbescu ╚Öi Maria T─ânase: "False legende!"

image
Angela Gheorghiufoto: Facebook

Soprana Angela Gheorghiu ╚Öocheaz─â opinia public─â! Artista a desfiin╚Ťat, pur ╚Öi simplu, nume grele ╚Öi de valoare incontestabil─â ale culturii rom├óne╚Öti. Despre compozitorii George Enescu ╚Öi Ciprian Porumbescu a afirmat c─â sunt "false legende!" Nici Maria T─ânase nu a sc─âpat!

Celebra sopran─â Angela Gheorghiu a f─âcut afirma╚Ťii controvesate ╚Öi incredibile la adresa unor mari personalit─â╚Ťi artistice ale Rom├óniei, ├«ntr-un interviu acordat recent. Soprana, care a c├óntat pe cele mai mari scene ale lumii, a contestat valoarea unor compozitori precum George Enescu sau Ciprian Porumbescu, pe care le-a numit ÔÇ×false valoriÔÇŁ ale poporului rom├ón.

ÔÇ×├Än Rom├ónia, s-au construit false legende, comandate!ÔÇŁ

ÔÇŁCine a fost Ciprian Porumbescu? Un compozitor care a scris pu╚Ťine lucruriÔÇŽ Aici este o problem─â ├«n Rom├ónia. O problem─â cu George Enescu, cu Ciprian PorumbescuÔÇŽ Nimeni nu vrea s─â afle cine au fost oamenii ace╚Ötia. Ciprian Porumbescu a fost un compozitor ce se afla la ├«nceputul carierei, a compus o operet─â rom├óneasc─â. Muzica sa nu este de mare valoare, comparativ cu mul╚Ťi al╚Ťi compozitori rom├óni. Bietul de el, nici n-a avut timp, pentru c─â a murit t├ón─âr din cauza tuberculozei. Dup─â aceea, am ├«nceput s─â auzim despre George Enescu. Mai t├órziu, la sf├ór╚Öitul Conservatorului, am aflat ╚Öi eu de la Sergiu Celibidache, c─â nu numai istoria de la ╚Öcoal─â, istoria Rom├óniei, politic─â sau social─â, dar ╚Öi istoria cultural─â este alc─âtuit─â ├«n Rom├ónia din false legende. Din oameni despre care ni se spune c─â au f─âcut, c─â sunt mari, dar ei nu sunt a╚Öa de mari. Eu ├«n 30 de ani nu am descoperit nici o sal─â importanta ├«n care George Enescu s─â fi c├óntat. Unde a c├óntat? V─â imagina╚Ťi ├«n perioada ├«n care George Enescu a c├óntat la vioar─â ce arti╚Öti mari erau atunci pe planet─â? V─â pute╚Ťi imagina?", afirm─â Angela Gheorghiu ├«n interviul care a creat iure╚Ö.

"Nu vreau s─â v─â sup─âra╚Ťi pe mine, c─â distrug legende"

"Ce vreau eu s─â spun este c─â ├«n Rom├ónia s-au creat false legende. De exemplu, nu se vorbe╚Öte de Dinu Lipatti, de Clara Haskil, adic─â arti╚Öti care conteaz─â pe plan mondial, care conteaz─â cu adev─ârat. Mai departe, Sergiu Celibidache, Radu Lupu care ├«nc─â mai tr─âie╚Öte ╚Öi a f─âcut o remarcabil─â carier─â interna╚Ťional─â, Haricleea Darcl├ęe, la ├«nceputuri, pentru c─â a prins o perioad─â ├«n care ├«nc─â mai tr─âiau marii compozitori, Virginia Zeani sau Ileana Cotruba╚Ö. Cred c─â unul dintre cei mai mari arti╚Öti rom├óni, care au f─âcut o adev─ârat─â carier─â, este Radu Lupu. ╚śi Clara Haskil. Dinu Lipatti a tr─âit mai pu╚Ťin, n-a avut posibilitatea unei cariere mari. Ideea este c─â sunt alte nume despre care Rom├ónia nu ╚Ötie ÔÇô vorbesc de criticii din Rom├ónia, care serveau partidul, cei care au studiat muzicologia, cei care s-au ocupat de muzic─â. Ei nu au avut p├ón─â ast─âzi curiozitatea ╚Öi dorin╚Ťa s─â vad─â cine este ├«ntr-adev─âr un adev─ârat mare compozitor. Pentru c─â sunt compozitori din Rom├ónia care au lucr─âri mai importante dec├ót George Enescu...Despre Enescu ╚Ötiu doar c─â ├«n America a c├óntat o dat─â la New York, a ├«nlocuit un dirijor, pe Toscanini, la Carnegie Hall. L-a ├«nlocuit, deci nu l-a invitat nimeni ini╚Ťial pe el. ╚śi dup─â aceea a fost a doua oar─â. Deci de dou─â ori, cu dou─â ori nu faci carier─â, da? Trebuie spuse lucrurile a╚Öa cum sunt. C├ónd s-a dus a doua oar─â a c├óntat ├«ntr-un muzeu. Nu vreau s─â v─â sup─âra╚Ťi pe mine, c─â distrug legende, dar trebuie s─â ├«i aducem ├«n lumin─â pe adev─âra╚Ťii mari arti╚ÖtiÔÇŁ, a spus Angela Gheorghiu, ├«n interviul acordat pentru contributors.ro.

"Nu po╚Ťi s─â spui c─â Maria T─ânase c├ónta la New York, dac─â ea a c├óntat printre mese"

Marea c├ónt─ârea╚Ť─â Maria T─ânase a fost ╚Öi ea contestat─â de Angela Gheorghiu. ÔÇ×Nu po╚Ťi s─â spui c─â Maria T─ânase a fost ╚Öi a c├óntat la New York. Arti╚Ötii de muzic─â popular─â nu c├ónt─â ├«n s─âli mari. C├ónt─â doar la comunit─â╚Ťile de rom├óni. ╚śi c├ónt─â ├«n restaurante. Sau ├«n mici s─âli pe care reu╚Öesc ei s─â le ├«nchirieze. Trebuie spuse lucrurilor pe nume. M-a╚Ťi ├«n╚Ťeles ce vreau s─â spun? Legendele care s-au format ├«n Rom├ónia sunt exagerate, s-au construit false legende comandate. Sunt nume ╚Öi istorii construite. Nu po╚Ťi s─â spui c─â Maria T─ânase c├ónta la New York, dac─â ea a c├óntat printre mese. Este adev─ârat. A c├óntat, ├«ntr-o expozi╚Ťie probabil interna╚Ťional─â din moment ce i-a invitat ╚Öi pe rom├óni acolo. Oamenii st─âteau la mese ╚Öi ea a c├óntat printre acei oameniÔÇŁ, a mai declarat artista.

Citește și:

Soprana Angela Gheorghiu ├«╚Öi strig─â sup─ârarea: ÔÇŁ├Än 31 de ani, nu am fost invitat─â s─â c├ónt ├«n ╚Ťara mea natal─âÔÇŁ

Angela Gheorghiu, despre sacrificiile din carier─â: Veneam de nic─âieri

5 carmen iohannis prima zi de scoala 4 jpg jpeg
Fulgy, fiul Vioricăi, s a certat cu vânzătoarele jpeg
alina ilan laufer jpeg
image png
https   www cancan ro wp content uploads 2022 06 A03I5577 scaled webp
BeFunky collage (40) jpg
ioana nastase fiu3 webp
BeFunky collage (41) jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
William ┼či Harry
Vladimir Putin FOTO AFP
plaje largite mamaia jpeg
6 front masini electrice poza mare jpg
5 carmen iohannis prima zi de scoala 4 jpg jpeg
perchezitii traficanti migranti iunie 2022 (5) png