Anul în care ar putea fi gata Magistrala 5 de metrou, secțiunea Eroilor – Piața Iancului

Reprezentanții Metrorex au anunțat că licitația pentru lucrările de execuție a Magistralei 5 de metrou, secțiunea Eroilor - Piața Iancului, va fi demarată anul viitor. Termenul estimat pentru finalizarea proiectului este primăvara anului 2033.

Când se semnează contractul pentru lucrările la Magistrala 5 de Metrou Foto: arhivă Click!
Când se semnează contractul pentru lucrările la Magistrala 5 de Metrou Foto: arhivă Click!

Secțiunea Magistralei 5, între Eroilor și Piața Iancului

Această secțiune a Magistralei 5, cuprinsă între Eroilor și Piața Iancului, are o lungime de 5,2 km și un număr de 6 stații subterane de metrou și interstațiile aferente, potrivit secretarului de stat în Transporturi, Irinel Ionel Scrioșteanu. „Pentru realizarea Secțiunii II – Eroilor (PS Operă) – Piața Iancului, aferentă obiectivului de investiții Magistrala 5 (Drumul Taberei – Pantelimon), în prima etapă Metrorex S.A. a încheiat în anul 2021 un contract având ca obiect servicii de proiectare și asistență tehnică. La acest moment este finalizată etapa de proiectare pentru secțiunea Eroilor – Piața Iancului", a declarat Mariana Miclăuș, directorul general al Metrorex.

Care va fi traseul viitoarei linii

Potrivit acesteia, în baza proiectului tehnic, urmează demersurile pentru obținerea tuturor avizelor, aprobărilor și autorizațiilor de la deținătorii rețelelor de distribuție a utilităților și de la instituțiile abilitate ale statului, necesare pentru obținerea autorizației de construire.

Traseul viitoarei linii de metrou va urmări, în principal, trama stradală existentă: Piața Operei – Bd. Mihail Kogălniceanu – Bd. Regina Elisabeta – Piața Universității – Bd. Carol I – Piața C.A. Rosetti – Bd. Pache Protopopescu – Piața Iancului – Șoseaua Iancului.

 Pornește de la Piața Operei pe Bd. Mihail Kogălniceanu unde, la intersecția cu str. Vasile Pârvan, este prevăzută Stația nr. 1 – Facultatea de Drept – anterior denumită Hașdeu (stație de corespondență cu M4); Continuă pe Bd. M. Kogălniceanu și Bd. Regina Elisabeta, unde, la intersecția cu Bd. Nicolae Bălcescu, este prevăzută Stația nr. 2 – Cișmigiu.

Traseul, în detaliu

Continuă pe Bd. Regina Elisabeta unde, la intersecția cu Bd. Nicolae Bălcescu, este prevăzută Stația nr. 3 – Universitate (stație de corespondență cu M2); Continuă pe Bd. Carol I unde, la intersecția cu str. Calea Moșilor, este prevăzută Stația nr. 4- Calea Moșilor (stație dr corespondență cu M7). 

Continuă pe Bd. Pache Protopopescu unde, la intersecția cu str. Popa Nan, este prevăzută Stația nr. 5 – Traian, Finalul traseului va fi pe șoseaua Iancului, unde la intersecția cu șoseaua Mihai Bravu, este prevăzută Stația nr. 6 – Piața Iancului (stație de corespondență cu M1).

Când ar putea să fie semnat contractul 

Reprezentanții Metrorex estimează lansarea procedurilor de achiziție pentru secțiunea Eroilor – Piața Iancului a M5 în iulie 2025. Ulterior, în mai 2026 ar urma să fie semnat contractul, iar în 2033 să fie finalizat proiectul, potrivit unei prezentări din cadrul Comitetului de Monitorizare PT, publicată pe forumul PeUndeMerge.ro al Asociației Pro Infrastructură (API).

În anul 2020, au fost puse în funcțiune primele 10 stații din M5, care traversează Drumul Taberei, iar la sfârșitul anului 2021, a fost semnat contractul de proiectare și asistență tehnică pentru continuarea traseului pe Secțiunea Eroilor – Piața Iancului, secțiune care va asigura legătura între estul și centrul orașului, precum și conexiunea cu celelalte magistrale de metrou.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
andre agassi   steffi graf (1) jpg
image
image
image
image
image
image
durere dinti foto shutterstock
ceai freepik jpg
Kefalonia, Grecia FOTO Shutterstock
pat spital foto pixabay
telefon mobil  foto   Shutterstock jpg
Nicușor Dan câștigător al unui nou mandat la Primăria Capitalei - discursul după închiderea urnelor Foto captură video
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
cenaclul flacara  15 iunie 1985 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net