Anunțul Ralucăi Turcan despre ajutorul de încălzire. Ce au de făcut primăriile în următoarea perioadă
Sezonul rece din acest an va fi dificil pentru cei cu venituri mici, din cauza în creșterilor de prețuri la gaze și curent electric. Astfel că vor primi sprijin la plata facturilor. Ajutorul de încălzire va fi acordat de la 1 noiembrie, iar primăriile au de lucru ca să pună totul la punct.
”Am clarificat cu reprezentanții structurilor asociative ale administrației locale, detaliile tehnice ale procedurii și am făcut un apel la mobilizare din partea tuturor, pentru ca aceasta să se deruleze fără întârzieri”, a Ministrul Muncii, Raluca Turcan.
Demnitarul a anunțat că primăriile au obligația:
- să tipărească formularele de cerere pentru ajutorul la încălzire;
- să organizeze preluarea și înregistrarea solicitărilor;
- să le analizeze și să emită dispozițiile de stabilire a drepturilor;
- să facă o centralizare a acestora;
- să avizeze borderourile de plată;
- să facă, din 6 în 6 luni, verificările prevăzute în lege.
De la 1 noiembrie, se acordă ajutor la încălzire celor care au un venit de până la 1.386 lei/persoană/membru de familie și de până la 2.053 lei pentru persoana singură.
Venitul până la care se acordă ajutorul de încălzire
Statul estimează ca vor fi ajutate 524.000 de gospodarii și că va achita 389 de milioane de lei, odată cu aplicarea legii consumatorului vulnerabil.
În principal, este vorba despre persoane aflate în asistenţă socială, pensionari, dar și angajați plătiți cu salariul minim pe economie.
Ajutor financiar și pentru plata facturii la curent
Subvenţia va fi decontată direct din preţul facturii. Cererile se vor depune la autoritățile locale până pe 15 octombrie.
Sezon rece este considerat a fi perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2021 şi 31 martie 2022.
Potrivit noii legi, persoanele vulnerabile vor primi și un ajutor financiar suplimentar pentru plata facturii la curent. Acesta se va da lunar, pe parcursul întregului an, și se va putea cumula cu ajutorul pentru încălzire.
Citește și: