Aparat de salvat vieţi, în locurile publice
La Galaţi, medicina de urgenţă s-a mutat... pe stradă. Autorităţile locale au cheltuit 14.000 de euro pentru şapte defibrilatoare cardiace de mici dimensiuni, pe care, teoretic, le poate folosi oricine. Gălăţenii nu prea ştiu, încă, cum funcţionează „drăciile".
Premieră medicală în România! La Galaţi au fost montate şi date în funcţiune cinci defibrilatoare cardiace de mici dimensiuni care, cel puţin teoretic, sunt accesibile oricărei persoane fără pregătire medicală.
Aparatele vor putea fi folosite pentru acordarea primului ajutor persoanelor căzute în stradă, până la sosirea echipajelor de ambulanţă.
„Cel care îl utilizează trebuie doar să urmeze paşii pe care îi indică aparatul", a precizat cpt. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.
Defibrilatoarele vor fi monitorizate prin sistemul unic de urgenţă 112, ceea ce înseamnă că atunci când sunt folosite, echipajul de ambulanţă este imediat alarmat şi ştie în ce zonă trebuie să ajungă.
Fiecare aparat a costat 2.000 de euro, investiţie suportată de Asociaţia SMURD şi de către Primăria Galaţi. Primele cinci defibrilatoare au fost deja amplasate la Gară, în piaţa Centrală (hala de legume şi fructe), la trecerea cu Bacul peste Dunăre, la Tribunal şi la Facultatea de Mecanică.
Alte două vor fi montate la sediul Consiliului Judeţean şi la hotelul Galaţi. Deşi, în ultimele zile, cei de la SMURD au organizat demonstraţii ad-hoc, pentru a arăta publicului cum merg aparatele, oamenii habar n-au cum se folosesc şi nu văd cu ochi buni investiţia.
„Or să le distrugă golanii, ca pe cabinele telefonice. Bani pierduţi!", e de părere Alexandru Radu (51 ani).
Cum funcţionează
Defibrilatoarele „vorbesc" cu persoana care vrea să le folosească. Odată scoase aparatele din huse şi deschise, o voce explică, în limba română, pe paşi, ce trebuie făcut pentru a defibrila o persoană care a făcut un stop cardiac. Ba chiar explică şi dacă operaţiunea a avut succes.