Apocalipsa meteo în România? Zile de foc în sud și vijelii fără precedent în nord

Ultima actualizare:

„Temperaturi de 40 de grade în sud, furtuni de 90 kilometri pe oră în nord”. Aceasta este pe scurt prognoza pentru perioada 13-21 iulie potrivit specialiștilor de la Autoritatea Națională de Meteorologie. Dacă ieri în București și în Herculane s-au resimțit 44 de grade la nivelul solului, în Bistrița furtuna a smuls un pod imens de beton.

Cum sa luoți cu zăduful
Canicula a transformat într-o aventură mersul pe stradă joi în București

Meteorologii anunță că azi a fost cea mai călduroasă zi a acestei veri dar așa va fi până la sfârșitul săptămânii viitoare. Meteorologul de serviciu al ANM, Iris Răducanu a oferit joi mai multe avertismente pentru români.

Caniculă în sud 

„Se vor înregistra temperaturi maxime în general de 38 - 40 de grade, iar minimele se vor situa între 18 şi 24 de grade. Pe litoral va fi mai răcoare, maximele urmând să ajungă în jurul a 35-37 de grade”, a declarat meteorologul Iris Răducanu în exclusivitate pentru Click! 

La orele amiezii, termometrul din centrul Capitalei arăta 42 de grade
La orele amiezii, termometrul din centrul Capitalei arăta 42 de grade

În continuare, medicii vin cu recomandări:

- Consumați zilnic între 1,5 şi 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete, respectiv un pahar cu apă la fiecare 15-20 de minute.

- Consumați zilnic cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii), deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. În zilele călduroase, trebuie evitat consumul de alcool, inclusiv bere sau vin, deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. De asemenea, evitați băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.

- Pe parcursul unei zile, este recomandat să faceți câteva duşuri călduţe, lăsând apa pe piele.

- Reglați aparatul de aer condiţionat, astfel încât temperatura să fie cu cinci grade mai mică decât temperatura ambientală.

- În cazul persoanelor care trebuie să stea în soare la orele amiezii, medicii le recomandă să poarte pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

- Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc.) şi aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.

- O atenţie deosebită trebuie acordată sugarilor şi copiilor mici, spun medicii. Astfel, ei trebuie feriţi de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer. De asemenea, alimentaţia nu trebuie modificată în această perioadă, iar sugarii vor fi alăptaţi ori de câte ori solicită acest lucru.

Ce să nu lași niciodată în mașină pe timpul caniculei

Și specialiștii de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență au realizat un  

- copiii mici nu trebuie lăsați singuri în mașini deoarece sunt expuși riscului de hipertermie (supraîncălzire), deoarece nu își pot regla temperatura corpului la fel de repede ca adulții. Starea de sănătate a unui copil mic blocat într-o mașină fierbinte se poate deteriora în câteva minute, așa că nu ar trebui să fie lăsat niciodată singur - nici măcar un minut. 

-animalele de companie nu trebuie lăsate singure într-un vehicul niciodată, mai ales în zilele caniculare. 

-în cazul în care temperatura de afară este foarte ridicată, anumite obiecte uitate în autovehicule pot provoca daune și îi pot răni pe ocupanți. De exemplu tuburile de deodorant se pot deforma la căldură excesivă, iar conținutul de aerosoli devine extrem de periculos în aceste condiții. Alt exemplu de obiect periculos la temperaturi ridicate, îl reprezintă brichetele. Acestea devin adevărate surse de risc, provocând deteriorarea parbrizului sau a banchetelor. Același lucru este valabil și pentru gelul bacterian.  

Furtuni în nord 

De parcă în nord ar fi altă Românie,  meteorologii au emis pentru județele din această zonă mai multe avertizări de vijelii, grindină şi averse torenţiale. Aici, până pe 21 iulie vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.  

„(…)Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 70...90 km/h şi izolat de peste 100 km/h), vijelii puternice, grindină de medii dimensiuni, frecvente descărcări electrice şi averse torenţiale (în intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantităţile de apă vor fi de 30...40 l/mp şi izolat peste 50...60 l/mp)”, ne-a spus meteorologul.  

 Cel mai rău a fost în Bistrița: „La Beclean au fost distruse grinzile podului noii centuri a orașului”, a dezvăluit primarul Nicolae Moldovan pentru bistriteanul.ro 

Podul distrus de furtuna din Beclean
Specialiștii spun că doar o tornadă putea distruge podul de la Beclean. Foto: bistriteanul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Portle de Fier Foto Hidroelectrica (2) jpg
image
image
image
image
image
image
depresie, burnout jpg
alegeri 2019 vot scrutin buletin de vot jpeg
Bagaj jpg
Vasile Banescu foto Basilica jpg
autospeciala politie jpg
lucruri despre elefanţi jpeg
Mihai Leu jpg
Meghan Markle  GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net