11 sfaturi să trecem mai uşor peste arşiţă. Sfaturi utile care ne scapă rapid de caniculă
Suntem în luna lui Cuptor şi arşiţa a început să-şi arate colţii. Dacă până acum au mai fost episoade răzleţe de caniculă, iată că meteorologii anunţă o săptămână de coşmar! Temperaturile vor ajunge la 40 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat. Medicii recomandă extremă prudenţă pentru a nu avea probleme de sănătate.
Alertă de caniculă în România
Meteorologii au emis, luni dimineaţa, o alertă de caniculă pentru România. Timp de cinci zile aerul va fi aproape irespirabil. Temperaturile vor ajunge la 37, chiar 38 de grade la umbră, iar cea resimţită va fi de peste 40 de grade Celsius. Potrivit specialiştilor, valul de căldură excesivă va cuprinde, în următoarele zile, întreaga ţară. Alerta meteo se referă la un val puternic de caniculă ce-şi va face simţită prezenţa până vineri seara. Nu doar temperaturile vor fi în creştere de la o zi la alta, dar şi disconfortul termic se va accentua în special în zonele de câmpie, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, avertizează ANM.
Nu ieşiţi din casă la orele prânzului! Pentru că temperaturile sunt extrem de mari, medicii recomandă să evităm total ieşitul din case, după orele 10.00, până chiar după orele 18.00, iar când stăm în casă, să avem grijă să menţinem o temperatură pe cât posibil constantă.
Atenţie la îmbrăcăminte! În cazul în care ieşiţi din casă, purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare.
Acoperiţi ferestrele chiar şi cu staniol! Specialiştii spun că este important să evităm creşterea temperaturii, acasă sau la birou, prin utilizarea aparatelor electrocasnice, a luminii artificiale şi a surselor de căldură (aragaz, plită etc). Ferestrele expuse la soare trebuiesc acoperite, cu draperii, jaluzele, obloane, chiar şi cu banalul staniol, dacă nu există soluţiile enumerate. De asemenea, trebuie să închidem toate ferestrele atunci când temperatura de afară este mai mare faţă de cea din interior.
Ce mai putem face pentru a scăpa de caniculă
Cum aerisim. Aerisiţi dimineaţa devreme sau seara foarte târziu, utilizând curenţi de aer. De asemenea, este bine ca aerul condiţionat să fie reglat la 5 grade sub temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32°C.
Hidratarea este esenţială. Medicii ne reamintesc să avem grijă la hidratare. ”Beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă sau sucuri naturale de fructe sau ceaiuri calduţe (soc, muşeţel, urzici), neaşteptând apariţia senzaţiei de sete, adică un pahar la 15-20 minute. Mâncaţi fructe şi legume (pepene, prune, roşii) sau iaurt (echivalentul unui pahar de apă), mâncaţi echilibrat şi variat insistând pe produse cu valoare calorică mică.
Evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare, întrucât sunt diuretice. Evitaţi alimentele cu un conţinut mare de grăsimi, în special de origine animală. Nu consumaţi alcool (inclusiv bere) – vă deshidratează şi vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei”, a explicat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar în medicină de urgenţă.
Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă.
Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc.).
Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate, mai sfătuieşte DSP Iaşi.
Cum ai grijă de sugari şi de copii mici. Specialiştii vin şi în sprijinul părinţilor cu sfaturi preţioase, pentru prevenirea apariţiei de îmbolnăviri în rândul copiilor. „Realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer vine în sprijinul micuţilor. Sistemul de alimentaţie avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă. Se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de câte ori sugarul solicită. Copilul va fi îmbrăcat lejer, cu hăinuţe din materiale din fibre naturale comode. Nu va fi scos din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi şi obligatoriu cu pălăriuţă pe cap”, spun specialiştii.
Atenţie la categoriile de risc! ”Cei mai expuşi sunt cei ce petrec mult timp în spaţii deschise: în zone de agrement, pe litoral, la piscină sau la iarbă verde, cei ce muncesc în soare, vârstnicii cu patologie asociată cardiovasculară, respiratorie sau neurologică, persoanele obeze, pacienţi cu afecţiuni metabolice”, avertizează medicul.
Se anunţă cod roşu în Europa
Luna trecută în mai multe regiuni s-a înregistrat o căldură toridă, iar ţările din lumea arabă, sudul Europei şi Asia, inclusiv China şi Japonia, au atins temperaturi record pentru această lună, iar în Canada au avut loc incedii masive din cauza căldurii excesive.
Cercetătorii spun că schimbările climatice provocate de om sunt responsabile de creşterea intensităţii ”domului de căldură”, care se află sau se va afla deasupra Europei în perioada următoare, meteorologii emiţând o alertă meteo de caniculă în următoarele zile, şi cod roşu în Europa. De altfel, meteorologii spun că pe parcursul întregii luni ne vom confrunta cu temperaturi mai mari faţă de cele obişnuite.
Ce faci dacă ţi se face rău pe stradă
Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar în medicină de urgenţă ne învaţă cum să reacţionăm în cazul în care apar manifestări legate de expunerea la căldură (crampe de căldură, insolaţie, epuizarea termică). Trebuie să punem în aplicare următoarele reguli pe care ar trebui să le ştim cu toţii:
1. Repaus într-un spaţiu umbrit şi răcoros.
2. Consum de lichide: apă, sucuri de fructe, ceaiuri, iaurt.
3. Scăderea temperaturii corpului (prin udat şi ventilat).
4. Activitatea fizică se reia doar după câteva ore.
Dacă manifestarile nu dispar rapid sau se agravează sunaţi la 112 sau, dacă puteţi, îndreptaţi-vă spre cea mai apropiată Unitate de Primire a Urgenţelor.