Arestat de comunişti, şi-a pierdut soţia, iar fiul i-a murit la «Colectiv»

Ultima actualizare:

    Jean Chelba  era o prezenţă  constantă la  comemorările  victimelor din  30 octombrie 2015foto: INQUAM
Jean Chelba era o prezenţă constantă la comemorările victimelor din 30 octombrie 2015foto: INQUAM

Şi-a găsit liniştea şi s-a dus acum să-şi întâlnească în sfârşit băiatul. Jean Chelba, al cărui fiu de 33 de ani a murit în 2015 în incendiul din Colectiv, s-a stins şi el din viaţă marţi. „Tataie” era una dintre prezenţele constante la comemorările victimelor din 30 octombrie 2015, dar şi la protestele antiguvernamentale din ultimii ani. Moartea tragică a fiului său nu a fost singura durere din viaţa tristă a bărbatului.

Lui Jean Chelba i s-a făcut rău marţi în timp ce se afla acasă. Un echipaj de pe ambulanţă i-a acordat primul ajutor, însă medicii nu au putut să-i salveze viaţa bărbatului de 68 de ani, informează digi24.ro. „Tataie“, aşa cum era alintat de cei apropiaţi, s-a stins la 68 de ani, după o viaţă marcată de suferinţă.

În 1985, Jean Chelba a fost arestat şi închis la Rahova. În 1986, şi-a pierdut soţia, pe Dana. În 2015, Jean Chelba şi-a pierdut fiul în urma incendiului din clubul Colectiv. Fotograful Alex Chelba (33 de ani), aflat în apropierea scenei când vâlvătaia s-a extins în tot clubul, a fost unul dintre răniţii grav, dar care totuşi a reuşit să iasă pe propriile picioare din infernul flăcărilor. Moartea sa, survenită la şapte zile de la producerea tragediei, a fost cu atât mai dramatică pentru apropiaţi cu cât tânărul a fost permanent lucid, a povestit ce s-a întâmplat în noaptea pe care nu o vom putea uita prea uşor, reuşind chiar să scrie câteva rânduri. A plecat în a şaptea zi de la dezastru, fiind prezentat drept victima cu numărul 39.

„Tataie” a făcut parte dintre părinţii care au depus, în 2016, o plângere penală la Parchetul instanţei supreme care viza mai multe persoane care erau în Guvern în octombrie 2015, printre care fostul premier Victor Ponta, secretarul de stat Raed Arafat, fostul ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu şi fostul ministru de Interne Gabriel Oprea.  „Toată lumea mă întreabă: ce vreţi, mă, voi de la acest proces şi eu spun aşa: să se schimbe ceva în ţara asta. Nu s-a schimbat nimic în trei ani de zile. (...) Eu spun că în săptămâna cât a mai trăit Alexandru care, conform dosarului de autopsie, avea 25-27 la sută arsuri, am declarat-o săptămâna minciunii. Pentru alţi părinţi a durat mai mult. (...) Consider responsabili direcţi conducătorii de la acele momente de la Colectiv, începând cu primul ministru şi terminând cu ultimul şef de secţie care n-au fost în stare profesional să acorde un ajutor specializat acestor bolnavi, ordinele haotice care s-au dat la intervenţie care a fost zero”, spunea Jean Chelba pentru Digi24.

În urma incendiului din 30 octombrie 2015, s-au stins din viaţă 65 de tineri. Primii 27 au pierit chiar în acea noapte blestemată, iar ultimul din cei 64 s-a stins pe 14 martie 2016, după trei luni şi jumătate de agonie. Încă un tânăr întregeşte lista neagră a victimelor “Colectiv” după ce, doi ani mai târziu, şi-a pus capăt zilelor, în urma suferinţelor îndurate.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net