„Art Safari” aduce din 6 septembrie la București mantia reginei Maria. Începe noul sezon la proiectul cultural nr 1 al României

Ultima actualizare:

Strada Lipscani din Centrul Istoric al Capitalei revine în forță pe harta culturală a României. La Palatul Dacia de pe această arteră se deschide pe 6 septembrie un nou sezon al „Art Safari”, cu 5 expoziții dedicate în exclusivitate femeilor iar cel mai important exponat este haina care face pentru România mai mult decât toate rochiile de elită: mantia reginei Maria. Cei care vor trece pragul acestui adevărat festival expozițional vor putea admira chiar și o expoziție îndrăzneață, despre sâni. 

Mantia reginei Maria a fost adusă la Art Safari
Profesorul Narcis Ion, directorul Muzeului Peleș, lângă mantia Reginei Maria

Strada Lipscani nr 18-20. Aici, în fața clădirii Băncii Naționale a României, se află Palatul Dacia. Clădirea este administrată de Muzeul Municipiului București și găzduiește din 2014 seria de manifestări „Art Safari”, unul dintre cele mai importante proiecte expoziționale din România.

Palatul Daci găzduiește din 6 septembrie o nouă ediție Art Safari
„Art Safari” aduce din 6 septembrie noi expoziții de colecție la Palatul Dacia

Începând cu 6 septembrie, aici sunt expuse operele „celor mai importante femei din arta românească” după cum sună motto-ul expoziției. Emblemele României, Regina Maria și Cecilia Cuțescu-Storck (prima femeie profesor de artă din Europa) sunt prezente prin creații în sălile Palatului Dacia alături de operele reprezentative ale celor mai importante artiste autohtone născute după 1980.

Expoziția dedicată reginei Maria  

Marie Alexandra Victoria de Saxa Coburg și Gotha, cea care a devenit mai târziu simplu Regina Maria a României a rămas în istorie nu doar prin eleganță și prin faptele deosebite săvârșite dar și prin latura artistică. Pasionată întreaga viață de grădini și de natură, ea a realizat picturi de valoare, exclusiv flori, mai ales crini, maci, iriși, nuferi.  

Regina Maria a fost atrasă și de designul de mobilier, iar multe dintre piesele pe care le-a conceput au decorat interioarele Castelului Pelișor de la Sinaia. La expoziția de la „Art Safari” au fost aduse opere de la Muzeul Național Peleș, Muzeul Național Brukenthal și Muzeul Național Cotroceni, dar și din importante colecții private.  

Regina Maria s-a născut pe 29 octombrie 1875 în Ashford, Anglia și a decedat pe 18 iulie 1938 la Castelul Pelișor. A fost principesă de coroană și a doua regină a României, în calitate de soție a principelui devenit ulterior regele Ferdinand I al României. A fost mama regelui Carol al II-lea, prințesă a Marii Britanii și Irlandei, fiind nepoata reginei Victoria a Regatului Unit. 

Regina Maria a patronat Asociaţia „Femeile pictore şi sculptore” 

La „Art Safari”, publicul poate admira din 6 septembrie o expoziție dedicată asociației „Femeile pictore şi sculptore” care a fost întemeiată în 1916, la Bucureşti, de artistele Cecilia Cuţescu-Storck, Olga Greceanu şi Nina Arbore, sub patronajul Reginei Maria.

Expoziția evidențiază creația artistelor celor mai importante artiste active în prima jumătate a secolului XX. Aflate în contact cu arta europeană la cel mai înalt nivel, academic, dar și cu cea modernă și avangardistă, acestea s-au pregătit alături de profesori importanți ai epocii 

„Art Safari” aduce publicului în cadrul expoziției opere de: Olga Greceanu, Lucia Dem. Bălăcescu, Irina Codreanu, Micaela Eleutheriade, Margareta Sterian, Ligia Macovei, Rodica Maniu (Mützner), Nina Arbore, Milița Petrașcu, Magdalena Rădulescu, Lola Schmierer Roth.

Pictură reprezentativă a artistei  Cecilia Cuțescu-Storck
Această pictură a a artistei Cecilia Cuțescu-Storck a fost cărată de 10 oameni

De ce „Art Safari” a dedicat o expoziție Ceciliei Cuțescu-Storck  

„Art Safari” aduce din 6 septembrie încă o expoziție eveniment, dedicată unei românce care a marcat istoria artei. Este vorba de Cecilia Cuțescu-Storck (1879-1969), prima femeie profesor de artă din Europa. 

„Cu studii la München și la Paris, s-a bucurat de un mare succes internațional și a expus la Bienala de la Veneția, la Barcelona sau Paris”, este caracterizată această româncă de colecție în catalogul „Art Safari”. În București, pe strada Vasile Alecsandri nr 16, se află casa în care a trăit artista și soțul ei (sculptor) transformată acum în muzeu. 

Expoziție despre sâni la Palatul Dacia din Centrul Istoric al Capitalei
Expoziție la „Art Safari” cu cele mai frumoase reprezentări ale sânilor în arta românească

Expoziție șocantă despre sâni 

 O altă expoziție care trebuie văzută la Palatul Dacia și propusă în cadrul programului „Art Safari” este cea intitulată simplu „Sâni”. Ea aduce împreună o gamă diversă de reprezentări ale acestei părți a corpului în arta românească, de la 1880 până în prezent. oferind astfel o perspectivă amplă asupra transformărilor acestui motiv artistic în cultura vizuală. 

Lucrări din expoziția dedicată sânilor la Art Safari
Raluca Ilaria Demetrescu încă lucra la opera sa de la expoziția dedicată sânilor

În expoziția din „Art Safari”, vizitatorii pot vedea lucrări ale artiștilor Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Iosif Iser, Camil Ressu, însă nu lipsesc lucrări de artă contemporană, precum cele semnate de Raluca Ilaria Demetrescu, Ondine Slimovschi, Alexandru Rădvan, Dumitru Gorzo sau Roman Tolici.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net