Artileriștii români sunt acuzați că „au bombardat” o localitate din Polonia. Cum s-a petrecut incidentul

Ultima actualizare:

Militarii români au comis-o în Polonia, unde sunt prezenți în cadrul trupelor NATO detașate în această țară, pentru exerciții și protecție. Ministerul Apărării Naţionale anunță că în timpul unor trageri într-un poligon, Detaşamentul de apărare antiaeriană Sky Guardians, compus din artileriști de la Batalionul 288 de Apărare Antiaeriană Milcov din Focșani a „bombardat” o localitate din Polonia.  

Sistemul antiaerian Ghepard
Acesta este sistemul antiaerian Ghepard cu care românii au greșit ținta. Foto: defenseromania.ro

Într-un comunicat, reprezentanții Ministerului Apărării Naționale au dezvăluit că evenimentul a avut loc joi, în cursul unor trageri de noapte. Greșeala a fost făcută de soldații din Detașamentul de apărare antiaeriană Sky Guardians, care aparține de Batalionul 288 Apărare Antiaeriană ”Milcov”, din cadrul Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor” Focșani. 

Artileriștii români au greșit ținta 

Ce s-a întâmplat? Joi, 22 august, Detașamentul de apărare antiaeriană Sky Guardians a executat o ședință de tragere de noapte cu sistemele Gepard din dotare, în Poligonul South Hills, din Polonia.  

„La ora 22.30, comandantul detașamentului a fost informat că două elemente de muniție au căzut în satul Bemowo Piskie, aflat în proximitatea poligonului, provocând pagube materiale.  

Comanda detașamentului va pune la dispoziția poliției militare poloneze, care cercetează cauza, toate datele și informațiile necesare clarificării circumstanțelor în care s-a produs acest eveniment”, a anunțat MApN printr-un comunicat.

Ce spune Ministerul Apărării din Polonia

Autoritățile poloneze au anunțat că, în urma acestui incident, nimeni nu a fost rănit, iar cazul este investigat de Poliția Militară din Polonia.„Un glonț provenit de la o subunitate a Batalionului România NATO a lovit un bloc de locuințe din Bemowo Piskie. Nimeni nu a fost rănit”, a minimalizat accidentul ofițerul de presă al Brigăzii 15 Mecanizate Giżycka, căpitanul Małgorzata Misiukiewicz, potrivit Onet.  Asta deși chiar românii recunosc că este vorba de mai două proiectile și nu de un simplu glonț 

Ce caută trupele din România în Polonia 

Detașamentul de Apărare Antiaeriană generat de structurile de apărare antiaeriană ale Armatei României se află la a XV-a rotație în Bemowo Piskie Training Area, având misiunea de asigurare a Prezenței Înaintate Consolidate pe flancul Nord-Estic al Alianței (enhanced Forward Presence), în cadrul Grupului de Luptă NATO din Polonia.  

Pe timpul celor șase luni de misiune, cei aproximativ 100 de artileriști antiaerieni români participă la exerciții și activități de instruire alături de camarazi americani, britanici, croați și polonezi, cu scopul îmbunătățirii coeziunii și creșterii nivelului de interoperabilitate între trupele membre ale NATO. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pensioanr uk jpg
Matei Vali Catalina disparuta jpg
apa robinet pahar adobestock jpg
bar pexels jpeg
imapp alex proiectii 116 768x512 jpg
rate banca 0 jpeg
focurile vii wiki jpg
atacator parlament jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net