14 militari români au fost scoși din Irak. Alți mulți români locuiesc în Orientul Mijlociu

Ultima actualizare:

    14 militari români au fost scoși din IrakFOTO: Click!
14 militari români au fost scoși din IrakFOTO: Click!

Ministerul Apărării naționale informează că 14 militari români care erau în misiune în Irak vor fi relocați temporar într-o altă bază a coaliției, din cauza situației tensionate din zonă. Decizia este o urmare a deciziei luate la Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori de luni, 6 ianuarie, de a suspenda temporar misiunea de instruire a trupelor irakiene.

Militarii români care se află în diverse zone din Orientul Mijlociu ar putea fi în pericol, iar România ia măsuri pentru protejarea acestora.

”Ca urmare a deciziei luate la Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori de luni, 6 ianuarie, de a suspenda temporar misiunea de instruire a trupelor irakiene, pe fondul escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu, Ministerul Apărării Naționale a întreprins măsurile necesare pentru întreruperea misiunilor de instruire și consiliere efectuate de militarii români dislocați în Irak.

Astfel, pentru asigurarea siguranței personalului, cei 14 militari români care erau în misiune în Irak vor fi relocați temporar într-o altă bază a coaliției. Misiunile militarilor români se axau pe activități de pregătire și formare a instructorilor irakieni din sistemul militar, consilierea oficialilor din Ministerul irakian al Apărării și din alte instituții responsabile pentru reformarea sectorului de securitate și creșterea capacității operaționale a Forțelor Armate ale Republicii Irak”, a comunicat MApN.

Președintele Klaus Iohannis: ”Situaţia din Irak ne priveşte”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, 7 ianuarie, că situaţia din Irak "ne priveşte", având în vedere că foarte mulţi cetăţeni români trăiesc şi muncesc în zona Orientului Mijlociu.

El a spus că este preocupat de siguranţa militarilor din Irak, o parte dintre ei fiind deja relocaţi, şi că este în contact permanent cu Guvernul şi în special cu ministerele de Externe şi Apărare. "Sunt convins că singura soluţie pentru această criză care a apărut – nu putem să îi spunem altfel – este o abordare calmă, diplomatică, o de-escaladare, cum se numeşte, şi revenirea la un calm în această zonă", a susţinut Klaus Iohannis, citat de news.ro.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat, marţi, într-o declaraţie de presă comună cu preşedintele grupului parlamentar CSU, Alexander Dobrindt, susţinută la sediul Guvernului Landului Bavaria, care este poziţia sa în privinţa politicii de securitate în afara Europei.

Citește și:

Cinci militari români au fost răniți în Afganistan. Ce mesaj a transmis Iohannis

Patru din cei cinci militari români răniți în Afganistan au fost externați. În ce stare se află al cincilea

image
image
image
image
image
image
ryanair foto shutterstock
urs freepik jpg
DJ Lalla Laura Rosca Sursa Facebook LR jpg
1 fobie jpg jpeg
picioare femeie pexels jpg
Audieri in dosarul Vlad Pascu la DIICOT  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (6) jpg
avion wizz air pe aeroportul suceava FOTO 7iasi ro jpeg
image
actualitate.net