Aşa se completează declaraţia pe veniturile realizate anul trecut
Până pe 25 mai, toţi contribuabilii vor trebui să depună la administraţia financiară declaraţia privind veniturile realizate în anul 2012. Declaraţia 200 are patru capitole: date de identificare a contribuabilului, date privind veniturile realizate, destinaţia sumei reprezentând până la 2% din impozitul datorat pe venitul net şi date de identificare a împuternicitului. Uite cum să completezi fişa fiscală corect!
Date de identificare a contribuabilului
La acestă primă secţiune se completează numele, prenumele, codul numeric personal, adresa completă din buletin, telefonul personal, numele băncii la care ai un card bancar şi contul bancar (IBAN)
Date privind veniturile realizate, pe surse şi categorii de venit
La această secţiune există două categorii: date privind activitatea desfăşurată şi date privind venitul net anual. La date privind activitatea desfăşurată (punctul categoria de venit) se bifează astfel:
- persoanele care au realizat venituri din comerţ vor bifa căsuţa venituri comerciale; - medicii, avocaţii, notarii, auditorii financiari, consultanţii fiscali, contabilii, arhitecţii şi cei care desfăşoară independent alte profesii vor bifa căsuţa venituri din profesii libere;- cei care au obţinut venituri din brevete, drepturi de autor, desene, modele, mostre, vor selecta căsuţa venituri din drepturi de proprietate intelectuală;- proprietarii de maşini sau apartamente închiriate vor bifa căsuţa venituri din cedarea folosinţei bunurilor calificate în categoria venituri din activităţi independente.
La punctul "determinarea venitului" net trebuie precizat modul în care se calculează venitul (sistem real, cote forfetare de cheltuieli sau normă de venit). La punctul "obiectul principal de activitate" se scrie denumirea activităţii principale generatoare de venituri precum şi codul CAEN al activităţii desfăşurate. Codul CAEN este acronimul pentru clasificarea activităţilor din economia naţională.
Declaraţia privind veniturile realizate din România se depune anual, pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului. Aceasta se trimite fie prin poştă, fie se depune personal la administraţiile financiare.
Secţiunea date privind venitul/câştigul net anual se completează astfel:
La punctul "venitul brut" se completează în lei suma totală obţinută anul trecut, care se regăseşte în fişa fiscală.
La "cheltuieli deductibile" se scrie suma care reprezintă cheltuielile efectuate în vederea activităţii de bază, de exemplu contribuţiile sociale obligatorii care se regăsesc în fişa fiscală.
La punctul "venitul net" se trece suma reprezentând diferenţa dintre venitul brut şi cheltuielile aferente deductibile.
Punctele "câştig net anual" respectiv "pierdere fiscală" anuală se completează numai de către cei care au obţinut venituri din transferul de acţiuni sau din operaţiuni valutare pe bază de contracte.
Destinaţia sumei reprezentând până la 2% din impozitul datorat pe venitul net / câştigul net anual impozabil
La capitolul trei, "destinaţia sumei reprezentând până la 2% din impozitul datorat pe venitul net / câştigul net anual impozabil", poate fi bifată opţiunea de susţinere a unei entităţi nonprofit/ unităţi de cult pentru care trebuie completate datele de identificare, respectiv denumirea organizaţiei, codul de identificare fiscală, contul bancar şi suma în lei. Persoanele care vor să facă acest lucru trebuie însă să completeze şi formularul 230.
Declaraţia de venit se completează în două formulare, iar orginalul se depune la:
A. Organul fiscal în a cărui rază teritorială contribuabilul îşi are adresa, domiciliul sau adresa unde locuieşte efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal în România;
B. Organul fiscal în a cărui rază teritorială se află domiciliul fiscal al împuternicitului sau curatorului fiscal, după caz, în cazul persoanelor care nu au domiciliul fiscal în România pentru următoarele tipuri de venituri: venituri din proprietate intelectuală, din cedarea folosinţei bunurilor, din derularea unui număr mai mare de 5 contracte de închiriere la sfârşitul anului fiscal, venituri din investiţii - câştiguri/pierderi din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise, venituri din investiţii reprezentând câştiguri/pierderi din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen precum şi din orice alte operaţiuni de acest gen, altele decât cele cu instrumente financiare tranzacţionate pe pieţe autorizate şi supravegheate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare;
C. Organul fiscal în a cărui rază teritorială se află sursa de venit, pentru contribuabilii persoane fizice, fără domiciliu fiscal în România care realizează venituri altele decât cele prevăzute la litera B.
Copia se păstrează se păstrează de către contribuabil sau de către împuternicitul/curatorul acestuia.