Asigurarea obligatorie a locuinței are reguli noi. Care sunt riscurile dacă nu faci una

PAID (societatea care gestionează asigurările în domeniu) a solicitat o scumpire a asigurărilor obligatorii pentru locuință, valoarea primei obligatorii de asigurare a locuinței ar putea fi majorată cu 30 de lei.

Imagine casă asigurată. Foto: Shutterstock
Valoarea despăgubirilor va fi majorată. Foto: Shutterstock

Valoarea polițelor de asigurare obligatorie pentru locuințele cu structura de rezistență din beton armat, metal, lemn sau cu pereți exteriori din piatră sau cărămidă ar putea fi majorată de la 100 de lei la 130 de lei.

Prețul polițelor de asigurare obligatorie pentru locuințele din chirpici ar urma să rămână 50 de lei pe an.

Cristian Roșu, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară, a declarat că această majorare este necesară din cauza inflației, mai ales că valoarea primei a rămas neschimbată din anul 2008.

(Valoarea primei) a fost stabilită în anul 2008. Din acel moment şi până în 2023, toată perioada de inflaţie care a fost în aceşti ani, nu a mai fost înglobată, iar compania de asigurări PAID trebuie să-şi constituie rezerve” declara domnul Cristian Roșu, potrivit platformei economedia.ro.

Reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară precizează că nivelul despăgubirilor va crește

În prezent valoarea despăgubirilor este cuprinsă între 10.000 și 20.000 de euro, însă se ia în calcul majorarea acestor sume, în funcție de noile evaluări.

ASF recomandă și încheierea unei polițe de asigurare facultativă prin prisma faptului că, în cazul unei daune structurale majore, suma maximă a asigurării obligatorii nu ar fi suficientă.

Care sunt riscurile neîncheierii unei asigurării

Deși măsura privind amenzile pentru neasigurarea locuinței a fost eliminată anterior la Senat, potrivit noului proiect amenzile vor fi reintroduse.

Astfel, în afara riscului financiar inerent, în cazul unei daune, românii care nu își fac o poliță PAD riscă să fie amendați cu sume cuprinse în 100 și 500 de lei, potrivit Legii 260/2008.

Cât costă o poliță obligatorie de asigurare a locuinței

Prețul polițelor de asigurare obligatorie pentru locuințele cu structura de rezistență din beton armat, metal, lemn sau cu pereți exteriori din piatră sau cărămidă costă 100 de lei pe an, iar valoarea despăgubirilor ajunge până la 20.000 de euro în funcție de paguba suferită.

Prețul polițelor de asigurare obligatorie pentru locuințele din materiale mai puțin rezistente este de 50 de lei pe an, iar valoarea despăgubirilor ajunge până la 10.000 de euro în funcție de paguba suferită.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
crocodil australian shutterstock 105185141 jpg
image
image
image
image
image
image
locuri jpg
Emitere tichet de reciclare jpg
where is the snowman in the picture jpg
trandafiri, freepik jpg
stefan cel mare GettyImages 878490466 jpeg
carte veche jpg
branza jpg
sebastian si roberta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net