Asociația Forestierilor cere ”Rabla pentru sobe”. Explicațiile specialiștilor
După „Rabla pentru electronice și electrocasnice”, „Rabla pentru mașini” vom avea „Rabla pentru sobe”? Cea mai mare asociație a operatorilor economici din exploatări forestiere și industrializarea lemnului cere guvernului „Rabla pentru sobe”. În România există aproximativ 3,5 milioane de gospodării care se încălzesc cu lemne iar randamentul în medie este sub 30 la sută.
Conform cifrelor avansate de ASFOR, peste jumătate din pădurile României sunt proprietate publică – pădure publică a statului: 48,1% (3,1 milioane hectare) și pădure publică a unităților administrativ-teritoriale: 17,4%.
.„În timp ce instalarea unei centrale termice pe lemn, peleți sau biomasă presupune costuri mari, înlocuirea unei sobe vechi cu una cu eficiență sporită este mult mai la îndemână” susține necesitatea unui program „Rabla pentru sobe”, președintele ASFOR, Ciprian Dumitru Muscă conform asfor.ro
De ce este nevoie de programul „Rabla pentru sobe”
„Politicile de izolare termică a locuințelor au ocolit mediul rural. La țară, oamenii se încălzesc cu lemne pe care le ard în sobe vechi, cu randament scăzut – sub 30%. Pentru a-și încălzi casele, oamenii ard cantități mari de lemn. Sobele vechi „nu țin” căldura. Pentru a face economii, nu sunt încălzite toate camerele.
(…)În acest context, una dintre soluțiile cele mai potrivite este demararea unui program prin care statul să subvenționeze înlocuirea sobelor vechi cu unele noi, de înaltă eficiență. Există pe piață sobe moderne, pe lemn sau pe peleți, cu randamente de 80-90%
În timp ce instalarea unei centrale termice pe lemn, peleți sau biomasă presupune costuri mari, înlocuirea unei sobe vechi cu una cu eficiență sporită este mult mai la îndemână”, este analiza pe care o face Ciprian Dumitru Muscă.
Ce programe „Rabla” derulează România
Toate statele europene, inclusiv România, derulează programe de eficientizare energetică explică în analiza sa președintele ASFOR. Există programe de reabilitări termice pentru clădirile de locuit, de înlocuire a vehiculelor de transport vechi sau poluante, pentru instalarea de aparate care să mărească economia de energie, cum ar fi panourile fotovoltaice și în sfârșit „Rabla” pentru electrocasnice și electronice vechi.
Asociația Forestierilor din România - ASFOR este asociația patronală și profesională - reprezentativă la nivel național - a operatorilor economici din exploatări forestiere și industrializarea lemnului se arată pe site-ul organizației.