Astăzi are loc echinocțiul de primăvară. Ne pregătim pentru ora de vară

Astăzi, 20 de martie, are loc echinocțiul de primăvară care marchează instalarea promăverii astronomice în emisfera nordică, în timp ce în emisfera sudică începe toamna astronomică. Așadar, România se pregătește de trecerea la ora de vară, care va avea loc pe data de 26 martie.

echinoctiu de primavara 2021 jpeg

Echinocțiul de primăvară înseamnă când „ziua este egală cu noaptea”, adică orele de lumină sunt egale cu cele de întuneric.

În popor echinocțiului de primăvară i se mai spune Târ Înainte”, iar celui de iarnă, „Târ Înapoi”, potrivit volumului „Zile şi mituri. Calendarul ţăranului român”, de Ion Ghinoiu, 2000.

Ce se întâmplă la echinocțiu

Mișcarea aparentă a Soarelui pe sfera cerească, determinată de mișcarea reală a Pământului pe orbita sa, generează pentru latitudinile noastre inegalitatea duratei zilelor și nopților la diferite perioade ale anului, datorită poziției aproximativ fixe în spatiu a axei de rotație a Pământului, precum și a înclinării sale față de planul orbitei acestuia.

Astfel, pe sfera cerească, Soarele parcurge în decurs de un an un cerc mare numit ecliptică, ce marchează de fapt planul orbitei Pământului, care face cu Ecuatorul ceresc un unghi de 23° 27', conform informațiilor publicate pe site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Pe 26 martie trecem la ora de vară

România trece la ora de vară pe data de 26 martie. Aceasta va fi cea scurtă zi a anului, având, teoretic, 23 de ore.

În perioada orei de vară, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore (față de două ore, la ora de iarnă).

Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustatare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală.

La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00), în timp ce la ora de iarnă operațiunea este inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4:00 devine ora 3:00.

Revenirea la ora de iarnă se va face duminică, pe data 29 octombrie 2023, când ora 04:00 va deveni ora 03:00, astfel noaptea devine cea mai lungă din an cu 25 de ore.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
hipodrom baneasa jockeyclub1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net