"Astea nu sunt joburi. E bătaie de joc!"
”Ne-am frecat coatele degeaba pe băncile şcolii”. Asta spun la unison absolvenţii de facultate, după ce şi-au pus mari speranţe în târgul de joburi care a avut loc vineri (25 septembrie) în toate oraşele ţării. Au crezut că de săptămâna viitoare vor intra în pâine. Surpriză, însă! Sunt puţine posturi, nu în toate domeniile şi prost plătite.
Sunt în jur de 185.000 de tineri care au terminat liceul anul acesta şi alte câteva sute de mii de absolvenţi de facultate. Numărul joburilor oferite, vineri, la Bursa locurilor de muncă dedicată lor, a fost de 32.713. O picătură într-un ocean. Iar reacţiile celor care au venit cu speranţa că se vor angaja au fost pe măsură.
”Sunt puţine joburi, iar pentru specializarea mea, inginer medical, nu e nici unul. Am depus opt CV-uri pentru alte domenii, dar nu îmi fac prea multe speranţe. Toţi angajatorii cer experienţă şi uită că au venit la un târg pentru absolvenţi. În plus, oferă salariul minim pe economie. Păi, ce să faci cu 1.000 de lei, când chiria în Bucureşti este cel puţin 200 de euro? Mă gândesc serios să plec din ţară”, ne-a spus, revoltată, Adina Matache, 23 de ani, care a terminat Politehnica.
Daniel e anul trei la Finanţe-Bănci şi a venit la Bursa locurilor de muncă din Capitală. Vrea să se angajeze ca să capete ceva experienţă până la anul când iese de pe băncile şcolii. ”Nu am văzut nimic care să-mi sară în ochi. Sunt mai multe oferte pentru cei cu studii medii”, e de părere băiatul. Ceea ce e adevărat! Din cele 4.961 de oferte anunţate de angajatorii prezenţi la Palatul Copiilor, din Bucureşti, doar 314 au fost pentru intelectuali.
Alecsandru Bâra deţine o firmă de recondiţionare piese auto. Are nevoie de mecanici auto şi strungari, dar nu se înghesuie nimeni. ”Meseriaşii sunt ca o mină de aur. Nu dai de ei. Toţi tinerii vor să facă o facultate şi să fie corporatişti, deşi eu le ofer de la 2.000 până la 4.500 de lei pe lună”, ne-a spus bărbatul. Până la ora 12.00, în Capitală, au fost în jur de 600 de persoane interesate de un job şi tot atâtea şi în celelalte oraşe din ţară.
De 12 ani încearcă să se angajeze
Teodora Ghinescu are 55 de ani, iar din 2003 a rămas şomeră. Deşi a făcut diferite cursuri, inclusiv Facultatea de Jurnalism, femeia nu a mai reuşit să se mai angajeze. Vineri a venit la târgul pentru absolvenţi ca să-şi încerce norocul. ”Toţi spun că sunt bătrână. Mai lucrez ca agent la firmele de cosmetice de unde primesc câte 5% din vânzări. Fac vreo 200 de lei pe lună, dar ce să-mi ajungă? Noroc cu fratele meu, care mă mai ajută, altfel aş fi murit de foame”, se plânge femeia. A depus un maldăr de CV-uri pentru lucrător comercial și casier, iar acum se roagă la Dumnezeu să facă o minune.