Atenție! Anticorpii scad cu 78% în 6 luni de la rapel. Cu cât îi crește din nou doza booster
Este mare nevoie de doza booster a vaccinului anti-COVID. Un studiu realizat de Medlife arată că titrul de anticorpi scade, în medie, cu 78%, în interval de 6 luni de la administrarea rapelului. Însă doza trei readuce titrul de anticorpi la cote înalte, depășind de aproape trei ori valorile maxime înregistrate la 10 zile de la rapel.
Eficiența dozei booster se observă la toate categoriile de vârstă și e recomandată inclusiv de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, pe fondul creșterii alarmante a infectărilor în toată Europa. „Dovezi disponibile spre consultare care au fost obţinute din Israel şi Marea Britanie arată o creştere semnificativă a protecţiei împotriva riscului de infectare şi a formelor severe de COVID-19 după administrarea unei doze booster în toate grupurile de vârstă, pe termen scurt”, a precizat ECDC, într-un raport publicat miercuri. Chiar dacă inițial oficialii europeni susțineau că persoanele vaccinate nu au nevoie urgentă de supra-rapel, acum o recomandă.
Valul 5, estimat în februarie
Studiul din România arată că „după doza a treia de vaccin, valoarea medie a titrului de anticorpi anti-S este de aproape 12 ori mai mare decât valoarea medie la 6 luni post-rapel. „După booster, valoarea medie a titrului de anticorpi este de 2,5 mai mare faţă de valoarea medie înregistrată la 10 zile după cea de-a doua doză (1050 AU/ml) şi de peste 10 ori mai mare faţă de valoarea medie la 6 luni post-rapel (233 AU/ml)”, mai arată MedLife, conform News.ro. Specialiștii estimează că, în România, dacă rata de vaccinare scade, valul al cincilea este posibil în februarie.