Atenție călători care folosiți autovehiculele STB! Cum vă fură falșii controlori  

Inventivitatea infractorilor nu cunoaște limite iar de Sărbători atinge apogeul. În mijloacele de transport în comun ale Societății de Transport București au apărut din nou falșii controlori iar banii nu mai sunt luați cu amenzi false ci cu cititoare de date sau direct de pe card. Care sunt ultimele metode de păcălit lumea? 

Controlori STB
Atenție la controlorii STB falși! Vă pot lăsa fără bani. Foto: captură kanald.ro

Apropierea Sărbătorilor a scos la ”vănătoare” infractorii iar o metodă veche este să păcălească oamenii cu tot felul de funcții oficiale. Mulți se dau drept falși controlori în transportul în comun iar noutatea acestei perioade este că au găsit metode sofisticate de a păcăli lumea.

Ei sunt convinși că tot românul are acum la el mulți bani pentru a se pregăti de Sărbători. Potrivit observatornews.ro, au fost semnalate mai multe cazuri de furt de date persoanle din vehiculele STB iar autoritățile au dat alarma și sfătuiesc călătorii să fie atenți cine îi controlează. Asta după ce mai mulți călători s-au ales cu banii luați de pe card, după ce au căzut pradă așa-zișilor „controlori”.  

Cum procedează falșii controlori în vehiculele STB 

-Falșii controlori se dau drept reprezentanți ai supracontrolului, care umblă incognito pentru a surprinde călătorii care circulă fraudulos sau controlorii care nu își fac treaba. După cum s-a anunțat, acești supra-controlori nu poartă veste albastre cu însemnele STB.  

-Falșii controlori au ca țintă călătorii care îşi plătesc cu cardul contactless călătoriile. Falşii controlori le cer cardul pentru a-l fotografia, sub pretextul că verifică plata scriu jurnaliștii de la sursa citată.  

-Așa zișii controlori profită, în special, de călătorii vârstnici sau de cei ușor de intimidat, care aleg să facă plata direct cu cardul în mijlocul de transport în comun. Sub pretextul că verifică plata, cer cardul bancar, nu cel STB, și îl pozează față / verso. 

-După ce preiau datele călătorului falșii călători pot efectua diferite plăți sau chiar să-l lase pe proprietar fără niciun ban în cont.  

Ce trebuie să faci când întâlnești un controlor 

Potrivit STB și Poliției Capitalei, este important ca înainte să ne supunem controlului, să fim siguri că avem în față o persoană care are această calitate și să cerem o legitimație. Ecusonul cu sigla STB sau legitimația pot fi falsificate sau furate așa că trebuie să urmărim și alte amănunte. Cel mai important este că un controlor adevărat nu ne va fotografia niciodată actul de identitate sau cardul bancar. 

Cum recunoaştem controlorii STB în mijloacele de transport 

Pentru a nu exista suspiciuni cu privire la calitatea de controlor legitimații călătorie, echipele de supracontrol, dețin următoarele documente, obligatoriu a fi prezentate călătorilor 

-Legitimația de control, ce conține poza și datele de identificare ale angajatului STB SA (nume, prenume și numărul de serviciu); 

-Card de identitate (card de operator cu aplicație de control activă), ce conține, de asemenea, poza și datele de identificare ale angajatului STB SA (nume, prenume și numărul de serviciu). Acest document trebuie obligatoriu arătat deoarece prin intermediul lui, controlorii legitimații călătorie se autentifică și trec validatoarele în stare de control. Acest card nu poate fi clonat și se află în posesia angajaților doar în timpul programului de lucru. 

-Echipamentul de control pe care este instalată aplicația de verificare a cardurilor de călătorie. 

-Fără cardul de identitate, controlorii legitimații călătorie NU pot efectua controlul.  

-Fară echipament de control și fără card de identitate, NU se pot emite carduri de suprataxă. 

-Este important de știut că salariații STB care efectuează activitatea de control nu sunt legitimați doar prin vesta albastră cu însemnele instituției.  

-Mecanismele de verificare și autentificare a angajaților în procesul de verificare a titlurilor de călătorie sunt corelate, tocmai pentru a elimina posibilitatea ca alte persoane să poată efectua controlul. Prin urmare, nu vesta albastră definește un controlor de legitimații călătorie, ci documentele și echipamentele mai sus menționate, anunță STB într-un comunicat

-Echipele de controlori legitimații călătorie sunt instruiți ca la momentul controlului să prezinte legitimația de serviciu (cardul de operator) și delegația de control.  

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lucian mandruta jpg
image
image
image
image
image
image
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net