Atenție! Hoții s-au mutat în online și la telefon. Ce metode au și cum te protejezi

Ultima actualizare:

    Nu mai puțin de 11.000 de persoane sunt păcălite în fiecare lună de escrocii cibernetici
Nu mai puțin de 11.000 de persoane sunt păcălite în fiecare lună de escrocii cibernetici

E greu pentru hoți de buzunare și hoții din apartamente în această perioadă. Au cam rămas fără „obiectul muncii”. Dar nu-i nimic, se adaptează, la fel ca noi. Ne-am mutat munca în online sau la telefon? Tot acolo operează și ei. Poliția și Interpolul vă cer să aveți mare grijă când faceți cumpărături online, unde vă lăsați datele personale și în cine aveți încredere.

Tot mai mulți oameni în fac cumpărături online, iar hackerii profită de situație. Recent, au spart baza de date a unei mari firme de curierat care doar în ultima lună a furnizat cumpărături pentru mii de români. Potrivit știrilor PRO TV, infractorii au furat adresele, numele și numerele de  telefon ale clienților, apoi le-au scos la vânzare tot pe internet. Alți hackeri au anunțat public că pe timpul pandemiei „nu vor mai ataca spitale și zona de educație”. Site-urile de cumpărături și companiile de livrări sunt, oricum, mult mai profitabile. Multe bănci și-au avertizat clienții, prin sms-uri, să nu-și lase datele de identificare pe alte link-uri și să acceseze doar platformele  de plăți autorizate și sigure.

Poliția Română are o serie de sfaturi pentru a vă apăra de fraude.

  • Cumpărați din surse sigure, de la firme sau magazine pe care le cunoașteți sau pe care le-ați folosit şi verificați rating-ul vânzătorilor de pe site-urile de comerţ online. Aveți încredere doar în magazinele oficiale de aplicații pentru mobil. Niciodată nu faceți clic pe un link sau o anexă dintr-un email sau un sms nesolicitat.
  • Evitați comercianții care nu afișează date de contact complete (adresă, telefon, CUI etc.) și care se rezumă la o simplă adresă de email. Mare atenție și la cei care au o pagină de web cu greșeli gramaticale, de ortografie sau cu rezoluție mică.
  • Asigurați-vă că transferul informațiilor se face în mod securizat. Verificați existența simbolului de tip lacăt în bara URL și folosiți un protocol https sau ssl atunci când navigați pe internet. (exemplu: https://www.politiaromana.ro/)
  • Înainte de a furniza datele cardului pentru a plăti un serviciu cu reînnoire, informați-vă cum puteți să încetați serviciul plăţilor recurente.
  • Mulți comercianți online vă cer aprobare pentru a stoca informațiile voastre de plată, astfel încât la următoarea comandă / plată să nu mai reintroduceți datele. „Gândiți-vă de două ori înainte de a lua o astfel de decizie și fiți siguri că ați înțeles riscurile pe care le implică”, avertizează Poliția Română Cluj.
  • Folosiți carduri de credit atunci când cumpărați online! Majoritatea cardurilor de credit au politici stricte în ceea ce privește siguranța clienților. Dacă nu primești ceea ce ai comandat, emitentul cardului îți va returna banii.
  • Păstrați întotdeauna confirmările de plată și documentele referitoare la plățile care s-au efectuat online. Acestea pot fi folosite pentru stabilirea termenilor și condițiilor vânzării sau pentru a face dovada plății.
  • Refuzați tranzacția dacă vi se cere codul PIN (cel format din 4 cifre). E normal să vi se ceară doar codul CVV (format din 3 cifre, inscripționat pe card).
  • Cel mai sigur ar fi să nu plătiți în avans bunurile comandate, ci să plătiți rambus la livrare.
  • Dacă nu se poate, folosiți la cumpărăturile online un card de debit, pe care să îl încărcați cu sume mici, doar pentru astfel de situații. Nu folosiți la cumpărături cardul pe care vă țineți toate economiile.
  • Nu trimiteți bani persoanelor necunoscute. Dacă vă abordează cineva online și vă cere bani, gândiți-vă dacă i-ați da aceeași sumă unei persoane de pe stradă.
  • Nu trimiteți niciodată numărul de card, PIN-ul sau alte date ale cardului prin email.

Metoda accidentul, adaptată. Hoții au un nou tip de înșelăciune

Și hoții specializați în „metoda accidentul” s-au adaptat în vremea pandemiei de coronavirus. Acum nu mai sună bătrânii (dându-se copiii acestora) să-i roage să le trimită bani „că au făcut un accident”. Acum îi sună să le spună că sunt infectați, în spital, și au nevoie de bani pentru a se trata. A pățit-o zilele trecute o femeie de 44 de ani din Constanța. Femeia le-a povestit polițiștilor că a fost sunată pe telefonul fix de o persoană care s-a dat fratele ei și care știa toate datele familiei. “Mihaela, mi-a zis pe nume, ‘tu eşti? ce mă fac?‘.A început să plângă, să se vaite. I-am zis să se liniştească. Zice ‘am plecat astăzi la muncă, am ajuns la muncă, am leşinat, a venit salvarea, mi-a pus masca de oxigen şi m-a dus şi m-a internat la spitalul de la gară, la infecţioase, şi m-a găsit cu virusul. Sunt disperat că îmi trebuie 200 de milioane să îmi iau aparat de ventilație. Mi-a zis ‘tu ai bani în casă?’. I-am spus “Bogdane, am, dar nu o sumă atât de mare, am aşa de zi cu zi’”, le-a povestit femeia polițiștilor, citați de stirileprotv.ro. A reușit apoi să-și sune fratele care a liniștit-o, spunându-i că el e bine și sigur a păcălit-o cineva.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
panouri solare risc hackeri jpg
ceai freepik jpg
tarani romani cuptor jpg
Ploaie Autostrada jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net