Atenţie la ce postezi pe Facebook. Ce spune prima sentinţă definitivă a unui tribunal despre pagina ta

Ultima actualizare:

    Chiar dacă îţi aparţine, eşti responsabil penal de postările paginii tale de FacebookFoto Facebook
Chiar dacă îţi aparţine, eşti responsabil penal de postările paginii tale de FacebookFoto Facebook

Profilul personal de Facebook, chiar dacă este accesibil unui număr restrâns de persoane, constituie spaţiu public, şi nu privat, arată o decizie a ICCJ.

Hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vine după ce un director din prefectura Mureş a contestat la tribunal o sancţiune primită de la Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării din cauza unei postări pe pagina personală de Facebook. Instanţa a pronunţat decizia irevocabilă pe 27 noiembrie, după o lună de amânare a pronunţării. În România cazul a constituit o premieră, iar Facebook are peste şapte milioane de useri.

Curtea de Apel Târgu Mureş stabilise, într-o cauza judecată în contencios administrativ în ianuarie 2013, că pagina de Facebook este spaţiu public, nu privat. Totul a pornit de la faptul că la început de 2012, în timpul protestelor împotriva guvernului Boc, Mircea Munteanu Nicolae, fostul director de cabinet al prefectului din Târgu Mureş, a postat pe pagina personala de Facebook un mesaj: "Arbeit macht frei - asta să înţeleagă protestatarii".Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) l-a sancţionat în februarie 2012, ca urmare a autosesizării Consiliului, cu amendă contravenţională în valoare de 1.000 de lei, pe motiv că "fapta constituie o propagandă naţionalistă care aduce atingere demnităţii umane şi creează o atmosferă degradantă, umilitoare şi ofensatoare îndreptată împotriva grupului de protestatari".

"Utilizarea in sine a afirmatiei <<Arbeit macht frei" intr-un cadru public sau accesibil publicului cu ocazia exprimarii unei opinii referitoare la o anumita categorie de persoane (protestatarii), provoaca fara nici un dubiu asocierea acesteia cu sentimente de dispret, repudiere, intoleranta, asa incat, reclamantul nu poate sustine ca a actionat fara vinovatie. Pe de alta parte, nu pot fi retinute nici sustinerile potrivit carora prin postarea mesajului nu a urmarit lezarea demnitatii umane cata vreme (...) utilizarea acestui slogan, asociat in constiinta populara cu ororile nazismului, dovedeste intoleranta acestuia fata de drepturile civile ale protestatarilor, consecinta fiind lezarea demintatii acestora", se mai arata in decizia Curtii de Apel Targu Mures."Reteaua de socializare Facebook nu poate echivala, sub aspectul controlului mesajelor difuzate cu o casuta postala electronica. Profilul sau personal pe Facebook chiar daca este accesibil doar prietenilor adica unui grup restrans de persoane, tot public este, oricare dintre <<prieteni>> putand distribui informatiile postate de titularul paginii, aspecte pe care reclamantul le cunostea", se mai arata in decizia pronuntata de Curtea de Apel, informează hotnews.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net