Atenție la copiii ucraineni, separați de familie! Sunt în mare pericol

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Circa 3 milioane de ucraineni au fugit din țara lor din 24 februarie, de când a început războiul, și până la 15 martie, a anunțat Agenția Națiunilor Unite pentru Migrație. O bună parte din ei sunt copii, mulți neînsoțiți de părinți sau separați de ei. Alții deja orfani. UNICEF trage un semnal de alarmă și recomandă să acordăm atenție sporită copiilor singuri, deoarece sunt expuși unui risc crescut de violență, abuz și exploatare.

Un copil de 5 ani a trecut singur granița, plângând și cărând după el o jucărie de pluș
Un copil de 5 ani a trecut singur granița, plângând și cărând după el o jucărie de pluș

Războiul declanșat de Putin a produs suferință de nedescris, a distrus vieți, a separat familii. Nu puține sunt cazurile în care părinții își trimit copiii peste graniță cu mașinile vecinilor sau rudelor, pentru că ei nu se pot deplasa sau aleg să rămână să lupte. Până la graniță, unii minori rămân complet singuri.

UNICEF și Salvați Copiii trag câteva semnale de alarmă

„Când acești copii se deplasează singuri într-o altă țară, riscurile sunt și mai numeroase. De asemenea, riscul ca aceștia să fie traficați este mai mare în timpul situațiilor de urgență. UNICEF și UNHCR îndeamnă toate țările vecine să asigure identificarea și înregistrarea promptă a copiilor neînsoțiți și separați de familie care fug din Ucraina, după ce le permit accesul pe teritoriul lor. Statele ar trebui să ofere spații sigure copiilor și familiilor în apropierea punctelor de frontieră și să îi pună în legătură cu sistemul național de protecție a copilului”, au declarat printr-un comunicat directorul UNICEF, Catherine Russell, și Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați, Filippo Grandi.

Cei doi oficiali recomandă statelor să protejeze copiii care au trecut singuri granița, prin plasarea temporară la un asistent maternal sau prin intermediul altor servicii comunitare din cadrul sistemului public. Nu ar trebui realizate adopții în timpul situației de urgență și imediat după aceasta. Ar trebui depuse toate eforturile pentru a reuni copiii și familiile lor.

Minorii din orfelinate riscă să fie lăsați în urmă

Și Salvați Copiii avertizează că peste 100.000 de copii ucraineni trăiesc în orfelinate și instituții de îngrijire a copilului și sunt în risc crescut de a fi lăsați în urmă. „Ucraina are una dintre cele mai ridicate rate a copiilor instituționalizați din Europa, cu 1,3% dintre minori trăind într-o formă de îngrijire instituționalizată. Mulți dintre ei rămân captivi în astfel de instituții, care nu sunt sigure, după bombardarea unui orfelinat, în 25 februarie.

Copiii care au emoționat o lume

În urmă cu o săptămână, un băiețel de 5 ani a devenit simbolul refugiaților din Ucraina, după ce a fost surprins trecând singur granița în Polonia, la Medyka. Plângea și trăgea după el o jucărie de pluș, într-o pungă transparentă de plastic. Clipul video cu micuțul a făcut înconjurul lumii și are un puternic impact emoțional.

Băiețelul curajos a ajuns cu bine la destinație, în Slovacia
Băiețelul curajos a ajuns cu bine la destinație, în Slovacia

Un alt băiat de 11 ani a călătorit singur din Zaporojie până la granița cu Slovacia, pentru că părinții lui au fost nevoiți să rămână în Ucraina. Avea la el doar un rucsac, o pungă de plastic, un pașaport și un număr de telefon scris cu pixul pe mână. A fost preluat de voluntarii slovaci, care i-au dat apă și mâncare, iar datorită numărului de telefon de pe mânuță, s-a putut lua legătura cu cei dragi.

Mulți români ar vrea să-l înfieze pe Sașa

Sașa, un orfan din Ucraina, este în prezent în grija DGASPC Prahova
Sașa, un orfan din Ucraina, este în prezent în grija DGASPC Prahova

Sașa Reznicenko, un orfan în vârstă de 9 ani, a ajuns la noi în țară pe 4 martie. „Nu am mamă și nici tată, au murit. Acum, nu mai am nici țară", au fost cuvintele rostite de copil, reuşind astfel să emoționeze o întreagă comunitate. Potrivit observatorulph.ro, copilul este la Complexul de Servicii Comunitare „Rază de Soare” din orașul prahovean Băicoi. Mulți români au vrut să-l adopte, însă Protecția Copilului spune că legislația nu permite. „Minorul se află în evidența DGASPC Prahova, împreună cu un grup de copii, proveniți din sistemul de protecție din Ucraina. Toți acești copii au cetățenie ucraineană și nu au statutul de copii adoptabili întrucât nu se află în evidența Registrului Național de Adopții din România”, a informat DGASPC Prahova.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net